Lenkijos reguliatorius: valstybinės žiniasklaidos priemonių likvidavimas yra neteisėtas | kl.lt

LENKIJOS REGULIATORIUS: VALSTYBINĖS ŽINIASKLAIDOS PRIEMONIŲ LIKVIDAVIMAS YRA NETEISĖTAS

  • 0

Lenkijos žiniasklaidos reguliavimo institucija informavo Europos reguliatorių apie, jos teigimu, neteisėtą visuomeninės žiniasklaidos priemonių likvidavimą.

Naujoji Lenkijos vyriausybė šią savaitę paskelbė likviduosianti šalies visuomeninę televiziją, radiją ir naujienų agentūrą, siekdama, kaip pati teigia, atkurti valstybinės žiniasklaidos nešališkumą.

Praėjusią savaitę naujasis Lenkijos kultūros ministras Bartlomiejus Sienkiewiczius (Bartlomejus Senkevičius) atleido visų visuomeninių žiniasklaidos priemonių valdybas ir vadovus. Po to buvo nutrūkusi visą parą transliuojamo naujienų kanalo „TVP Info“ veikla.

Nacionalinė transliavimo taryba, žinoma akronimu KRRiT, ketvirtadienį savo interneto svetainėje paskelbė Europos audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų reguliuotojų grupei išsiųstą laišką, kuriame teigiama, kad „po nesėkmingo neteisėto bandymo įsteigti Lenkijoje veikiančių visuomeninės žiniasklaidos įmonių valdybas kitas kultūros ir nacionalinio paveldo ministro žingsnis buvo 2023 metų gruodžio 27 dienos sprendimas likviduoti Lenkijos televiziją (TVP), Lenkijos radiją (PR) ir Lenkijos spaudos agentūrą (PAP)".

KRRiT teigimu, sprendimas likviduoti visuomeninės žiniasklaidos įmones yra neteisėtas ir kenkia žodžio laisvei, pagrindinėms Europos vertybėms, pagrindinėms teisėms, pilietinėms laisvėms, teisei į įvairovę, žiniasklaidos pliuralizmui ir teisinei valstybei.

„Lenkijos visuomeninė žiniasklaida veikia remiantis įstatymais ir pagal Lenkijos teisinę sistemą, kuri nenumato galimybės jas (žiniasklaidos priemones) likviduoti (...) o kultūros ministras pagal lex specialis – Transliavimo aktą ir Nacionalinės žiniasklaidos tarybos aktą neturi įgaliojimų tai daryti“, – rašė taryba.

Laiško autoriai teigė, kad kultūros ministro sprendimas yra veiksmas, kenkiantis visuomeninės žiniasklaidos bendrovėms, griaunantis jų padėtį rinkoje ir naikinantis Lenkijos kultūros paveldą.

Laiške taip pat minima, kad KRRiT pirmininkas Maciejus Swirskis (Macejus Svirskis) pranešė prokuratūrai apie įtariamą nusikaltimą, susijusį su „TVP Info“ transliacijos nutraukimu.

Šį mėnesį į valdžią atėjo ministro pirmininko Donaldo Tusko liberalioji vyriausybė, pakeitusi aštuonerius metus šalį valdžiusią dešiniųjų partiją „Teisė ir teisingumas“ (PiS).

Praėjusią savaitę vyriausybė atleido visuomeninių žiniasklaidos priemonių vadovybę, paaiškinusi, jog nori atkurti nešališkumą po to, kai šios žiniasklaidos priemonės buvo nuolat kaltinamos tendencingu pranešimų rengimu, vyriausybės propagandos transliavimu ir žodiniais išpuoliais prieš opoziciją šalį valdant PiS.

Dėl šio žingsnio PiS įstatymų leidėjai, kurie reformas vadina kėsinimusi į žiniasklaidos laisvę, surengė sėdimąjį streiką visuomeninio transliuotojo pastate. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS