Lenkijos teismas išdavė žudynių byloje įtariamo amerikiečio arešto orderį | kl.lt

LENKIJOS TEISMAS IŠDAVĖ ŽUDYNIŲ BYLOJE ĮTARIAMO AMERIKIEČIO AREŠTO ORDERĮ

  • 0

Rytų Lenkijos teismas išdavė Minesotoje gyvenančio Michaelio Karkocio (ukr. Michailo Karkocio), susijusio su nacių vykdytomis žudynėmis, arešto orderį, atverdamas kelią Lenkijai siekti jo ekstradicijos iš Jungtinių Valstijų.

Kaip anksčiau skelbė naujienų agentūra „The Associated Press“, 98 metų M.Karkocis vadovavo SS legiono padaliniui, kuris degino lenkų kaimus ir žudė civilius gyventojus Antrojo pasaulinio karo metais.

Anksčiau šią savaitę Lenkijos tautos atminties institutas (IPN) pranešė, kad, esama įrodymų, jog Amerikos pilietis Michaelis K. vadovavo SS ukrainiečių savigynos legiono padaliniui, kuris siaubė Lenkijos kaimus.

Institutas kreipėsi į rytinėje Lenkijos dalyje esantį teismą, prašydamas išduoti įtariamojo arešto orderį, kuris yra pirmas žingsnis siekiant jo ekstradicijos.

Teisėjas Dariuszas Abamowiczius (Darijušas Abamovičius) trečiadienį pranešė, kad Liublino rajono teismas padarė išvadą, jog yra „didelė tikimybė“, kad įtariamasis įvykdė prokurorų įvardintus karo nusikaltimus ir išdavė orderį jį suimti.

M.Karkocis turės dalyvauti teisme Lenkijoje, kadangi šioje šalyje įtarimieji negali būti teisiami už akių.

Kol kas nežinoma, kada Lenkijos teisingumo ministerija pateiks ekstradicijos prašymą atitinkamoms JAV teisingumo institucijoms.

Kol kas JAV valstybės departamentas ir Minesotos prokuratūra šiuo klausimu pareiškimų nepateikė.

Lenkijos pareigūnai įtariamojo pavardės neskelbia, nes to neleidžia privatų gyvenimą saugantys įstatymai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS