A. Lukašenka kaltina Vakarų šalis mėginant kurstyti protestus prieš rinkimus Baltarusijoje | kl.lt

A. LUKAŠENKA KALTINA VAKARŲ ŠALIS MĖGINANT KURSTYTI PROTESTUS PRIEŠ RINKIMUS BALTARUSIJOJE

  • 0

Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka antradienį apkaltino Vakarų šalis mėginant kurstyti protestus per šį mėnesį vyksiančius parlamento ir vietos savivaldos rinkimus, siekiant pakenkti jo valdymui.

Tremtyje gyvenanti Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja pasmerkė tą balsavimą kaip „cinišką farsą“ ir paragino jį boikotuoti.

Beveik 30 metų Baltarusiją valdantis A. Lukašenka apkaltino Vakarų šalis esą planuojant po vasario 25 dieną įvyksiančio balsavimo bandyti panaudoti „naujus dirgiklius, kad destabilizuotų visuomenę“.

Antradienį prasidėjo išankstinis balsavimas griežtai kontroliuojamuose parlamento ir vietos savivaldos rinkimuose, kuriuose gali dalyvauti tik A. Lukašenkos režimą palaikantys asmenys.

Dauguma kandidatų priklauso keturioms oficialiai įregistruotoms partijoms, kurios visos remia A. Lukašenkos politiką. Tai „Belaja Rus“ („Baltoji Rusija“), Komunistų, Liberalų demokratų ir Darbo ir teisingumo partijos.

Tai pirmieji rinkimai Baltarusijoje po prieštaringai vertinamų 2020 metų prezidento rinkimų, kuriuose ilgametis Baltarusijos lyderis A. Lukašenka užsitikrino šeštą kadenciją, taip sukeldamas precedento neturinčius protestus.

Šalyje kelis mėnesius vyko protestai, į gatves išėjo šimtai tūkstančių žmonių. Buvo sulaikyta daugiau kaip 35 tūkst. žmonių, tūkstančiai buvo sumušti policijos areštinėse, šimtai nepriklausomų žiniasklaidos priemonių ir nevyriausybinių organizacijų buvo uždarytos ir uždraustos.

Protestų Baltarusijoje bangą A. Lukašenkai padėjo atlaikyti iš Rusijos gaunamos subsidijos ir politinė parama. A. Lukašenka leido Kremliui pasinaudoti Baltarusijos teritorija 2022 metų vasarį užpuolant Ukrainą.

Prieš šį mėnesį įvyksiančius rinkimus Baltarusijoje toliau dorojamasi su kitaminčiais. Šioje šalyje už grotų tebėra daugiau nei 1,4 tūkst. politinių kalinių, tarp jų – opozicinių partijų lyderiai ir garsus žmogaus teisių gynėjas, 2022 metų Nobelio taikos premijos laureatas Alesis Bialiackis.

Žmogaus teisių grupė „Viasna“ antradienį pranešė, kad Baltarusijos kalėjime mirė 64-erių politinis aktyvistas Iharis Lednikas iš opozicinės Socialdemokratų partijos, nuteistas kalėti tris metus už prezidento A. Lukašenkos „šmeižtą“. Valdžia skelbia, kad jis mirė sustojus širdžiai po operacijos.

„Viasna“ teigė, kad I. Ledniko mirtis – tai penktoji politinio kalinio mirtis areštinėje per pastaruosius trejus metus.

Ragina boikotuoti rinkimus

Opozicijos lyderė S. Cichanouskaja, kuri metė iššūkį A. Lukašenkai 2020 metų rinkimuose ir po balsavimo buvo priversta išvykti iš Baltarusijos ir apsigyventi Lietuvoje, paragino boikotuoti rinkimus.

„Raginame boikotuoti šį cinišką farsą, nes ši rinkimų imitacija neturi nieko bendra su demokratija, – naujienų agentūrai AP sakė S. Cichanouskaja. –Baltarusiai šalies viduje nekenčia šio režimo, tačiau dėl žiaurių represijų negali to atvirai pasakyti.“

Antradienį per susitikimą su aukščiausio rango Baltarusijos teisėsaugos pareigūnais A. Lukašenka tvirtino, kad Vakarų šalys svarsto planus surengti šalyje perversmą arba bandyti jėga užgrobti valdžią. Jis, nepateikdamas įrodymų, teigė, kad ypač Lenkijos valdžios institucijos gali šantažu ir grasinimais bandyti įtikinti aukštus Baltarusijos pareigūnus pakeisti savo pažiūras.

Baltarusijos policija pranešė, kad prieš balsavimą visoje šalyje sustiprino patruliavimą.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) pareiškime teigė, kad blokas smerkia „besitęsiančius beprasmiškus žmogaus teisių pažeidimus ir precedento neturinčias represijas prieš artėjančius rinkimus“ Baltarusijoje, ir pridūrė, kad „atsakingi asmenys bus patraukti atsakomybėn“.

Baltarusijos pareigūnai pirmadienį sakė nekviesiantys Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėti vasario 25-ąją vyksiančių šalies parlamento ir vietos valdžios rinkimų.

Baltarusija yra ESBO narė ir šios organizacijos atstovai dešimtmečius būdavo vieninteliai tarptautiniai Baltarusijos rinkimų stebėtojai.

Nepriklausomas baltarusių analitikas Valerijus Karbalevičius pastebėjo, kad A. Lukašenka rinkimus traktuoja kaip karinę operaciją.

„Tai yra rinkimų kaip karo, karinės operacijos, kurioje Baltarusijos lyderis kovoja su vidaus ir išorės priešais, koncepcijos tęsinys, – sakė V. Karbalevičius. – Baltarusijos valdžia bet kokius rinkimus vertina kaip grėsmę ir pretekstą sustiprinti represijas ir stipriau prisukti varžtus.“

Gairės: Aliaksandras Lukašenka, rinkimai, Baltarusija, protestai, Vakarai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS