A. Lukašenka palaiko Ukrainos prezidento siūlymą dėl naujų derybų | kl.lt

A. LUKAŠENKA PALAIKO UKRAINOS PREZIDENTO SIŪLYMĄ DĖL NAUJŲ DERYBŲ

  • 2

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka palaiko Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio siūlymą Minske surengti tarptautinį susitikimą dėl Donbaso, pranešė prezidentūros spaudos tarnyba.

V. Zelenskis anksčiau pirmadienį pasiūlė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui Minske surengti derybas dėl konflikto Rytų Ukrainoje, dalyvaujant Vokietijai, Prancūzijai, Didžiajai Britanijai ir JAV.

„Mūsų prezidentas visiškai palaiko Volodymyro Zelenskio pasiūlymą. Ši pozicija nesikeičia, ir jos esmė – kad negalima vieniems į kitus žiūrėti pro ginklų taikiklius, reikia sėstis ir spręsti problemas, kurių nemažai prisikaupė“, – sakoma Baltarusijos prezidentūros pranešime.

„Kalbant apie jau paskelbtą pasiūlymą dėl susitikimo dalyvių, visi tikrai prisimena, ir mūsų šalies prezidentas ne kartą sakė, kad „šią problemą reikia spręsti mums – trims slavų šalims. Ne europiečiams, ne amerikiečiams, o būtent mums, kad ji nebūtų įšaldyta kaip kituose karštuose posovietinės erdvės taškuose“, – nurodoma jame.

„Kadangi tokiu formatu išspręsti problemos nepavyksta, ir viena iš konflikto šalių – šiuo atveju Ukraina – reikalauja ir siūlo, kad dalyvautų ir kiti veikėjai, mes palaikome ir tokį formatą“, – sakė prezidentūra.

Kalbant apie būsimo susitikimo vietą prezidentūra nurodė, kad „šiuo klausimu negali būti dviejų nuomonių“. 

„Karas  – prie mūsų slenksčio, o Minskas visada laikė ir laiko garbės reikalu suteikti vietą taikioms iniciatyvoms ir deryboms“, – nurodoma pranešime.

V. Zelenskis pasiūlė Minske, kur vyksta trišalės kontaktinės grupės posėdžiai, surengti derybas dėl padėties Rytų Ukrainoje sureguliavimo, kuriose dalyvautų Budapešto memorandumą pasirašiusių šalių ir „Normandijos formato“ šalių lyderiai.

„Noriu kreiptis į RF prezidentą Vladimirą Putiną. Reikia pasikalbėti? Reikia. Aptarsime, kieno Krymas, ko ten, Donbase, nėra. Kompaniją pokalbiui siūlau tokią: aš, Jūs, JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei), Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas)", – sakė Ukrainos prezidentas.

„Vieta? Galvoju, kad (Baltarusijos prezidentas) Aleksandras Grigorjevičius Lukašenka su malonumu priims mus su jumis Minske“, – sakoma V. Zelenskio kreipimesi, kuris pirmadienį buvo paskelbtas prezidentūros paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.

V. Zelenskis pabrėžė, kad Ukraina neatsisako jokių diplomatinių formatų situacijai Rytų Ukrainoje sureguliuoti.

Kremlius pažadėjo išstudijuoti šį pasiūlymą. „Tai nauja iniciatyva. Žinoma, jis bus išstudijuota“, – žurnalistams sakė V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

visai

batkai ne dzin kas vyksta Ukrainoje, juk dabar iš Rytų Ukrainos per pusę milijono pabėgėlių turi šelpti Baltarusija, o jai dar bus Donbase išprovokuotas karas, nemanau, kad baltarusiai bus palikti nuošalį

Tai batkai viskas

limpa, jam judesys ir dėmesys svarbu. O kaip baigsis derybos - jam dzin.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS