A. Lukašenka ragina „sunkiais laikais“ laikytis vienybės su Maskva | kl.lt

A. LUKAŠENKA RAGINA „SUNKIAIS LAIKAIS“ LAIKYTIS VIENYBĖS SU MASKVA

Baltarusijos autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka pirmadienį, per retą Rusijos prezidento Vladimiro Putino vizitą Minske, paragino plėsti šalių karinį bendradarbiavimą.

V. Putinas, kuris vasario pabaigoje invaziją į Ukrainą pradėjo ir iš Baltarusijos teritorijos, į Minską atskrido drauge su savo gynybos ir užsienio reikalų ministrais, kelios valandos po Rusijos surengtų masinių dronų atakų prieš ypatingos svarbos infrastruktūrą Kyjive.

„Sunkiais laikais turime turėti politinės valios ir sutelkti dėmesį į tai, kaip pasiekti rezultatų visomis dvišalės darbotvarkės temomis“, – V. Putinui pasakė A. Lukašenka.

„Pagrindiniai klausimai pastaruoju metu buvo gynyba ir saugumas“, – pridūrė jis.

Sunkiais laikais turime turėti politinės valios ir sutelkti dėmesį į tai, kaip pasiekti rezultatų visomis dvišalės darbotvarkės temomis.

Kremlius daug metų siekė didinti integraciją su Baltarusija, priklausoma nuo pigios rusiškos naftos ir paskolų, bet A. Lukašenka priešinosi visiškam susivienijimui su Rusija, nors ir yra svarbus jos sąjungininkas.

Prieš Rusijos lyderio vizitą spėliota, kad jis spaus A. Lukašenką pasiųsti karių į Ukrainą padėti Maskvos pajėgoms, patyrusioms virtinę nesėkmių mūšio lauke.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas tai pavadino „visiškai kvailais, nepagrįstais išgalvojimais“.

V. Putinas savo sąjungininkui Baltarusijoje pasakė, jog tikisi vizito metu stiprinti abiejų šalių ekonominius ryšius, ir gyrė Baltarusiją kaip „mūsų sąjungininkę pačia tikriausiai šio žodžio prasme“.

Karinės pratybos

Kelios valandos prieš tai, kai V. Putino lėktuvas nusileido Minske, Rusija paskelbė, kad jos pajėgos dalyvauja bendrose su baltarusiais karinėse pratybose.

Gynybos ministerija paskelbė filmuotos medžiagos iš šių pratybų Baltarusijoje. Išplatintuose vaizduose matyti tankų, artilerijos ir snaiperių mokymai sniegu padengtame poligone.

„Nuo ryto iki vakaro sutemų nėra nė sekundės tylos Baltarusijos poligonuose“, – paskelbė ministerija.

Ji nenurodė, kur vyksta pratybos ir kiek laiko jos truks.

Spalio mėnesį Minskui paskelbus apie steigiamas bendras su Maskva regionines pajėgas, į Baltarusiją atvyko keli tūkstančiai rusų karių. Tai pakurstė susirūpinimą, kad ir Minskas gali pasiųsti savo karių į Ukrainą.

Gairės: Aliaksandras Lukašenka, Vladimiras Putinas, karas Ukrainoje, Rusija, Baltarusija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS