A. Lukašenka Zimbabvėje: sankcijos yra paslėptas palaiminimas | kl.lt

A. LUKAŠENKA ZIMBABVĖJE: SANKCIJOS YRA PASLĖPTAS PALAIMINIMAS

  • 14

Zimbabvėje viešintis Baltarusijos autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka antradienį pareiškė, kad Vakarų valstybių paskelbtos sankcijos suartino Baltarusiją ir Zimbabvę, kuriai jis pasiūlė „viską, ko jums reikia“.

Ir A. Lukašenkai, kuris palaiko Rusijos invaziją į Ukrainą, ir Zimbabvės lyderiui Emmersonui Mnangagwa (Emersonui Mnangagvai) taikomos JAV sankcijos, kurių neišvengė ir virtinė jų patarėjų bei šeimos narių.

„Baltarusijai ir Zimbabvei paskelbtos sankcijos yra ne tik prakeiksmas, bet ir palaiminimas, nes jei nebūtų šių sankcijų, Zimbabvė galbūt ir toliau prekiautų su Vakarais ir parduotų jiems savo gamtinius išteklius“, – pareiškė A. Lukašenka per spaudos konferenciją Hararėje, kur jis lankosi pirmą kartą.

„Tačiau dabar Zimbabvė dėl sankcijų prekiauja su Baltarusija ir mes labai džiaugiamės galimybe prekiauti su Zimbabve“, – sakė Baltarusijos autoritarinis prezidentas.

Zimbabvei siekiant mechanizuoti savo žemės ūkio sektorių, Baltarusija Hararei jau patiekė šimtus traktorių ir kombainų pagal 66 mln. JAV dolerių (61 mln. eurų) vertės sutartį.

„Ateidami į Afriką, mes nešame taiką, mes nešame mokslą ir technologijas, nesame čia tam, kad naikintume“, – pareiškė A. Lukašenka, pažadėjęs padėti Zimbabvei „visur, kur jums reikia“.

Dėl įtariamos korupcijos ir teisių pažeidimų vis didesnėje diplomatinėje atskirtyje atsiduriantys E. Mnangagwa ir A. Lukašenka siekia stiprinti ekonominį ir politinį bendradarbiavimą.

Baltarusijos autoritarinis prezidentas Hararėje lankosi Zimbabvėje artėjant prezidento rinkimams, kurie, kaip antradienį užsiminė E. Mnangagwa, greičiausiai bus surengti liepą.

Jis atrodė įsitikinęs, kad šie rinkimai ir vėl atneš pergalę jau 43 metus valdžioje esančiai jo partijai ZANU-PF, pareiškęs, kad „mes ir toliau laimėsime“.

E. Mnangagwa į valdžią atėjo 2017 metais, kai generolai privertė atsistatydinti ilgametį šalies vadovą Robertą Mugabę, ir šiemet jis ketina siekti perrinkimo, nepaisydamas kaltinimų korupcija ir teisių pažeidimais, įskaitant susidorojimą su politiniais oponentais.

Jau beveik tris dešimtmečius Baltarusiją geležiniu kumščiu valdantis A. Lukašenka ėmė griežtomis priemonėmis slopinti bet kokias nepaklusnumo apraiškas po masinių protestų bangos, kurią išprovokavo jo ginčijamas perrinkimas 2020 metų rugpjūtį vykusiuose rinkimuose. Baltarusių opozicija ir Vakarų šalys tuos rinkimus laiko suklastotais.

2021 metais tarptautinis žurnalistinių tyrimų centras „Organised Crime and Corruption Reporting Project“ (OCCRP) atskleidė sąsajas tarp A. Lukašenkos šeimos ir aukso kasybos verslo Zimbabvėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Onė

Ta šlikštynė lansbergiu kalė loja kad baltarusam scwabistai kuo daugiau kenktu Įdomu kada ta kalė atsidurs pas navalna ar sakašili i kompanija Batka galėtu pasiimti ta išgama nuo musu sprando ta karo kurstytoja lietuvoje O gal jin čia atvežta kad sukeltu kara Nors žinom kad Lukošenka yra protingas doras sažiningas žmogus

natalija

Zimbabės prezidentas žino su kuom šnekėti mat tik mūsu bankomatui Cicinaka tinka pokalbiamdu vienodo protelio Mananagagwa yra aukšto lygio protingas prezidentas kalbasi tik su pasaulio prezidentais Lukašenka ir Putinu

Abu panašūs

Va kur laime rado
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS