IS lyderio A. B. al-Baghdadi žūtis paskatino sunerimti dėl galimo džihadistų keršto | kl.lt

IS LYDERIO A. B. AL-BAGHDADI ŽŪTIS PASKATINO SUNERIMTI DĖL GALIMO DŽIHADISTŲ KERŠTO

Jis buvo vienas labiausiai medžiojamų žmonių pasaulyje, o naujiena apie „Islamo valstybės“ (IS) lyderio Abu Bakro al-Baghdadi žūtį susilaukė pasaulio galingųjų sveikinimų. Visgi džihadistų keršto galimybė paskatino kelias šalis išplatinti įspėjimus dėl teroro išpuolių, rašo „Deutsche Welle“.

Filipinų saugumo pajėgos pirmadienį pasveikino žinią apie A. B. al-Baghdadi žūtį ir pavadino tai „stipriu smūgiu teroristinėms organizacijoms visame pasaulyje“. Vis dėlto Filipinų kariuomenė, pabrėžė atstovas, ruošiasi atsakomosioms džihadistų atakoms.

„Manome, kad jo mirtis neigiamai paveiks teroristų lyderius įvairiose pasaulio dalyse. Mūsų pajėgos yra pasirengusios atremti galimus bandymus pasinaudoti šia padėtimi ir surengti ataką“, – pranešime cituojamas Filipinų kariuomenės atstovas, brigados generolas Edgardas Arevalo.

2017 m. Filipinų pajėgos kovojo su šimtais ištikimybę IS prisiekusių kovotojų, apgulusių Maravio miestą šalies pietuose. Maravio apgultis truko penkis mėnesius, mūšių metu žuvo daugiau nei 1,2 tūkst. žmonių, o miestas virto griuvėsiais.

Maravio apgultis privertė Filipinų prezidentą Rodrigo Duterte pietinėje Mindanao valstijoje paskelbti karo padėtį, kuri galios iki šių metų pabaigos.

Dėl galimų atsakomųjų teroro išpuolių perspėjo ir Prancūzijos vidaus reikalų ministras Christophe'as Castaneris, paraginęs pareigūnus būti budriems.

„Galimas džihadistų propagandos sustiprėjimas po jo (A. B. al-Baghdadi) mirties, kurioje bus raginama imtis keršto, reikalauja ypatingo budrumo, ypač – viešų renginių metu“, – tvirtino Ch. Castaneris.

Po A. B. al-Baghdadi mirties Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas tikino, kad tai suduoda smūgį ekstremistų organizacijai, tačiau jų lyderio mirtis esą dar ne pabaiga.

„Kova kartu su mūsų koalicijos partneriais tebetęsiama, kad ši teroristinė organizacija būtų galutinai nugalėta“, – pabrėžė E. Macronas.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį paskelbė, kad IS lyderis susisprogdino Sirijos šiaurės vakaruose amerikiečių specialiųjų pajėgų operacijos metu.

D. Trumpas A. B. al-Baghdadi žūtį vadino didžiuliu smūgiu IS džihadistų grupuotei.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

aaa

nu ir prisikrovę į kelnes vaikšto, taip išeina, negalima kariauti su tais kadrais ir tegul jie toliau žudo, nes neduok die ims keršyti -

SUSIJUSIOS NAUJIENOS