M. Adomėnas Šiaurės ir Baltijos šalių vardu paragino nedelsiant grąžinti Ukrainos vaikus | kl.lt

M. ADOMĖNAS ŠIAURĖS IR BALTIJOS ŠALIŲ VARDU PARAGINO NEDELSIANT GRĄŽINTI UKRAINOS VAIKUS

Lietuvos užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas pirmadienį Šiaurės ir Baltijos šalių (NB8) vardu Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių tarybos sesijos metu per dialogą su Nepriklausoma tarptautine tyrimų komisija dėl Rusijos karo pažeidimų  paragino nedelsiant grąžinti Ukrainos vaikus.

„Rusijos ginkluotųjų pajėgų brutalumas šokiruoja. Jau daugiau nei metus Ukrainos civiliai žudomi ir kankinami. Tyčia atakuojamos Ukrainos mokyklos, ligoninės ir ypatingos svarbos infrastruktūra. Rusijos valdžios institucijos vykdo priverstinį vaikų perkėlimą ir deportavimą iš Ukrainos į Rusiją ir Rusijos okupuotą teritoriją bei neteisėtą jų įvaikinimą. Mes griežčiausiai smerkiame šią praktiką ir raginame nedelsiant grąžinti visus Ukrainos vaikus“, – kalbėjo viceministras.

Kaip pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM), viceministras M. Adomėnas tokią poziciją išsakė per JT Žmogaus teisių tarybos 52-ąją sesiją perskaitęs Lietuvos parengtą pareiškimą Šiaurės ir Baltijos šalių vardu.

Pasak pranešimo, M. Adomėnas NB8 šalių vardu išreiškė paramą tyrimo komisijos veiklai, pažymėjo, kad jos ataskaitos išvados „yra objektyvios ir nešališkos, skirtingai nei Rusijos dezinformacija ar propaganda“.

„Šios  išvados suteikia dar didesnį impulsą imtis ryžtingų tarptautinių veiksmų, nes patvirtina, kad Rusija įvykdė daug tarptautinės humanitarinės teisės ir žmogaus teisių pažeidimų, taip pat karo nusikaltimų“, – skelbiama pranešime.

Pirmadienį Nepriklausoma tarptautinė tyrimų komisija Žmogaus teisių tarybai pristatė savo ataskaitą dėl pažeidimų Ukrainoje Rusijos agresijos kontekste, apimančią laikotarpį nuo agresijos pradžios iki šių metų sausio mėnesio. 

Komisija nustatė daug tarptautinės žmogaus teisių ir humanitarinės teisės pažeidimų bei karo nusikaltimų. Anot URM, kai kurie pažeidimai galėtų būti prilyginti  nusikaltimams žmogiškumui, tam reikalingas tolesnis tyrimas.

Lietuva 2022–2024 metais yra JT Žmogaus teisių tarybos narė.

 

Gairės: Mantas Adomėnas, Jungtinės Tautos, karas Ukrainoje, URM, Ukrainos vaikai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS