M. Garlandas: JAV padeda karo nusikaltimus tiriantiems Ukrainos prokurorams | kl.lt

M. GARLANDAS: JAV PADEDA KARO NUSIKALTIMUS TIRIANTIEMS UKRAINOS PROKURORAMS

  • 0

JAV teisingumo departamentas bendradarbiauja su Tarptautiniu baudžiamuoju teismu (TBT) ir padeda Ukrainos prokurorams, tiriantiems karo nusikaltimus, pirmadienį pareiškė generalinis prokuroras Merrickas Garlandas (Merikas Garlandas), dar kartą patvirtindamas savo departamento pagalbą praėjus beveik pusantrų metų nuo Rusijos invazijos pradžios.

Neseniai Kongresas leido JAV lanksčiau padėti teismui atlikti tyrimus dėl su Ukraina susijusių užsienio piliečių, o Teisingumo departamentas bus svarbi Jungtinių Valstijų bendradarbiavimo dalis, sakė M. Garlandas.

„Nelaukiame, kol baigsis karo veiksmai, kad galėtume siekti teisingumo ir atsakomybės. Glaudžiai bendradarbiaujame su tarptautiniais partneriais renkant įrodymus ir rengiant bylas, kad atėjus laikui būtume pasirengę patraukti kaltininkus atsakomybėn“, – sakė jis kalboje Amerikos teisininkų asociacijoje Denveryje.

Didelė garbė būti kartu su jais.

 

Jis paskyrė prokurorą dirbti praėjusį mėnesį Hagoje atidarytame centre, kuris padės valstybėms, rengiančioms bylas prieš Rusijos vadovybę dėl agresijos nusikaltimo.

Tarptautinis baudžiamojo persekiojimo už agresijos nusikaltimą prieš Ukrainą centras neišduos kaltinamųjų aktų ar įtariamųjų arešto orderių, bet rems Ukrainoje, Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje ir Lenkijoje jau vykstančius tyrimus.

TBT neturi jurisdikcijos patraukti baudžiamojon atsakomybėn už agresiją Ukrainoje, nes Rusija ir Ukraina nėra ratifikavusios Romos statuto, kuriuo buvo įsteigtas šis teismas. Vis dėlto Ukrainos generalinis prokuroras yra sakęs, kad jo šalis planuoja prie jo prisijungti.

Jungtinių Valstijų taip pat nėra TBT narių gretose. Nuo Romos statuto įsigaliojimo JAV administracijos laikėsi iš esmės atsargaus požiūrio dėl TBT, nes baiminosi, kad jis gali pradėti tyrimus ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn amerikiečių karius ar aukšto rango pareigūnus.

Ukraina vienu metu turi daryti tris dalykus: kariauti karą, tirti karo nusikaltimus ir užtikrinti, kad iš kitos karo pusės išeitų teisinga visuomenė.

 

Visgi praeityje JAV yra bendradarbiavusi su TBT karo nusikaltimų klausimais, ypač Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijos laikais, kai Vašingtonas pateikė įrodymų tyrimui dėl žiaurumų, kuriuos, kaip įtariama, įvykdė Viešpaties pasipriešinimo armija Ugandoje ir aplinkinėse Rytų Afrikos valstybėse.

Tačiau amerikiečių antipatija tribunolui pasiekė naujas aukštumas Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijos laikais, kai ji tuometinei TBT vyriausiajai prokurorei ir keliems jos padėjėjams pritaikė sankcijas už tai, kad jie vykdė tyrimus dėl įtariamų karo nusikaltimų, kuriuos Afganistane ir Irake įvykdė JAV kariai, o Vakarų Krante ir Gazos Ruože – Izraelio kariai.

Joe Bideno (Džo Baideno) administracija netrukus po to, kai demokratas pradėjo eiti prezidento pareigas, atšaukė šias sankcijas, o jos sprendimas aktyviai padėti teismui atlikti tyrimus Ukrainoje yra dar vienas žingsnis link bendradarbiavimo su TBT.

Teisingumo departamentas teikia Ukrainai įvairiapusę pagalbą – nuo mokymų apie baudžiamąjį persekiojimą už nusikaltimus aplinkai iki pagalbos kuriant saugią elektroninę bylų valdymo sistemą, skirtą daugiau kaip 90 000 įtariamų žiaurių nusikaltimų. M. Garlandas taip pat paminėjo 500 mln. dolerių vertės areštuotą turtą ir daugiau nei tris dešimtis kaltinamųjų aktų, kuriuos departamentas pateikė siekdamas užtikrinti sankcijų vykdymą.

„Ukraina vienu metu turi daryti tris dalykus: kariauti karą, tirti karo nusikaltimus ir užtikrinti, kad iš kitos karo pusės išeitų teisinga visuomenė“, – sakė jis. Teisingumo departamentui „didelė garbė būti kartu su jais“, pridūrė generalinis prokuroras.

Gairės: JAV Teisingumo departamentas, Tarptautinis baudžiamasis teismas, padėti Ukrainos prokurorams, karo nusikaltimai, generalinis prokuroras Merrickas Garlandas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS