Pirmininkas: JAV Atstovų rūmai šeštadienį balsuos dėl karinės pagalbos Ukrainai ir Izraeliui | kl.lt

PIRMININKAS: JAV ATSTOVŲ RŪMAI ŠEŠTADIENĮ BALSUOS DĖL KARINĖS PAGALBOS UKRAINAI IR IZRAELIUI

Trečiadienį Atstovų rūmų respublikonų lyderis pareiškė, kad šeštadienį bus balsuojama dėl jo pasiūlymo atnaujinti ilgai atidėliotą JAV karinę pagalbą Ukrainai ir Izraeliui.

„Tikimės, kad balsavimas dėl galutinio šių įstatymų priėmimo įvyks šeštadienio vakarą“, – paskelbė parlamento pirmininkas Mike'as Johnsonas.

Šiuo žingsniu pradedamas susirėmimas su jo paties kraštutinių dešiniųjų sparnu, ne vieną mėnesį blokuojančiu paramą ginklų stokojančioms Ukrainos pajėgoms.

Jam tai paskelbus, Atstovų rūmų respublikonai pristatė naująjį karinės pagalbos paketą, į kurį įeina maždaug 61 mlrd. JAV dolerių ilgai atidėliota parama Ukrainai, daugiau nei 26 mlrd. dolerių Izraeliui ir 8 mlrd. dolerių Taivanui. Buvo paskelbti šių įstatymų tekstai.

Ukraina jau trečius metus atremia prezidento Vladimiro Putino pradėtą invaziją, o M. Johnsonas patiria didžiulį Baltųjų rūmų ir daugelio Kongreso narių spaudimą leisti žemiesiems rūmams balsuoti dėl pagalbos, kurią Senatas jau patvirtino. Tačiau dėl Donaldo Trumpo lojalistų išlaikomos jėgų pusiausvyros partijoje paties pirmininko pozicija kabo ant plauko.

M. Johnsonas paskelbė apie balsavimą netrukus po prezidento Joe Bideno straipsnio „The Wall Street Journal“, kuriame jis apibūdino Ukrainą ir Izraelį kaip dvi JAV sąjungininkes, kurioms labai reikia pagalbos.

„Abi šalys gali apginti savo suverenitetą, tačiau priklauso nuo Amerikos pagalbos, įskaitant ginklus, kad tai padarytų. Ir tai lemiama akimirka“, – parašė J. Bidenas. Jis pavadino Senato patvirtintą pagalbos paketo Ukrainai ir Izraeliui versiją „stipria ir protinga“. Ši pagalba „nebeturėtų būti dar ilgiau laikoma nedidelės grupelės ekstremalių Atstovų rūmų narių įkaite“, sakė jis.

Be to, pasak J. Bideno, ši pagalba lygiai taip pat svarbi ir JAV saugumui. „Ir Ukrainą, ir Izraelį puola įžūlūs priešai, siekiantys jų sunaikinimo. Putinas nori pavergti Ukrainos žmones ir įtraukti jų valstybę į naują Rusijos imperiją. Irano vyriausybė nori visiems laikams sunaikinti Izraelį – ištrinti iš žemėlapio vienintelę pasaulyje žydų valstybę, – parašė J. Bidenas. – Amerika niekada nesusitaikys su tokiu rezultatu – ne tik todėl, kad palaikome savo draugus, bet ir dėl to, kad tai atsilieps ir mūsų saugumui“.

Bandydamas atsakyti į respublikonų kritiką, kad Jungtinės Valstijos negali sau leisti skirti tiek pinigų Ukrainos kovai su Rusija, J. Bidenas pareiškė, kad ginkluotė Ukrainai bus gaminama JAV gamyklose. „Mes investuotume į Amerikos pramoninę bazę, pirktume amerikiečių produktus, pagamintus amerikiečių darbininkų, remtume darbo vietas beveik 40-yje valstijų ir stiprintume savo pačių nacionalinį saugumą. Padėtume savo draugams, padėdami sau“, – parašė J. Bidenas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS