M. Milley: agresyvesnė Kinija kelia pavojų JAV ir sąjungininkėms | kl.lt

M. MILLEY: AGRESYVESNĖ KINIJA KELIA PAVOJŲ JAV IR SĄJUNGININKĖMS

Kinijos kariuomenė pastaruosius penkerius metus darėsi vis agresyvesnė ir pavojingesnė, lankydamasis Indijos ir Ramiojo vandenynų regione sakė JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milley (Markas Milis).

Sekmadienį jis Indonezijoje sakė, kad per šį periodą reikšmingai padaugėjo atvejų, kai Kinijos orlaiviai ir laivai Ramiojo vandenyno regione perima JAV ir jų partnerių lėktuvų ir laivų, taip pat nesaugios sąveikos atvejų.

M. Milley komentaras pasirodė JAV stengiantis aktyviau stiprinti savo santykius su Ramiojo vandenyno regiono šalimis ir taip atsverti Kiniją, bandančią plėsti savo įtaką. JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija laiko Kiniją svarbiausiu ilgalaikiu iššūkiu Amerikos saugumui.

M. Milley kelionės regione metu daugiausiai dėmesio skiriama Kinijos grėsmei. Jis šią savaitę dalyvaus regiono gynybos vadų susitikime Australijoje, kur svarbios temos bus auganti Kinijos karinė galia ir būtinybė išlaikyti laisvą, atvirą ir taikų Ramiojo vandenyno regioną.

JAV kariuomenės pareigūnai taip pat įspėja dėl Kinijos įsiveržimo į Taivaną galimybės ir yra sakę, kad Pekinas nori tam pasirengti iki 2027 metų. Pekinas, kuris laiko salą savo teritorijos dalimi, intensyvina karines provokacijas Taivano atžvilgiu.

JAV ir kitos šalys taip pat nerimauja, kad pagal balandį pasirašytą Pekino saugumo susitarimą su Saliamono Salomis Ramiojo vandenyno pietuose gali atsirasti Kinijos karinio jūrų laivyno bazė. JAV ir Australija pasakė Saliamono Saloms, kad netoleruotų tokio dalyko.

„Tai rajonas, kur Kinija bando savais tikslais plėsti ribas. Tai vėlgi kelia susirūpinimą, nes Kinija to nedaro vien dėl gerų priežasčių, – su juo keliaujantiems reporteriams sakė M. Milley. – Jie ketina plėsti savo įtaką visame regione, o potencialios... pasekmės nebūtinai yra palankios mūsų sąjungininkėms ir partnerėms regione.“

M. Milley, kuris sekmadienį susitiko su Indonezijos nacionalinių gynybos pajėgų vadu generolu Andika Perkasa, sakė, kad regiono šalys, tokios kaip Indonezija, nori JAV karinio įsitraukimo šiame regione.

Anksčiau šiais metais JAV pritarė modernių naikintuvų pardavimui Indonezijai, o pernai gruodį JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) Džakartoje pasirašė susitarimų dėl intensyvesnių JAV ir Indonezijos karinių jūrų laivynų pratybų.

Kinija pasmerkė JAV pastangas plėsti savo įtaką regione ir apkaltino Vašingtoną bandymu sukurti „Azijos NATO“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kinija nedaleis ,kad jos pasoneje ysikurtu

antras NATO - australija, zelandija, indonezija , japonija,nukirps jankiu ereliuj uodega ir sparnus

Anonimas

Teroristinės JAV jau seniai kelia pavojų visam pasauliui.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS