M. Pompeo: Pekino pretenzijos į Pietų Kinijos jūrą yra neteisėtos | kl.lt

M. POMPEO: PEKINO PRETENZIJOS Į PIETŲ KINIJOS JŪRĄ YRA NETEISĖTOS

Valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) pirmadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos laikys Pekino pastangas perimti gamtinių išteklių kontrolę ginčijamoje Pietų Kinijos jūroje neteisėtomis.

Šis JAV diplomatijos vadovo pareiškimas žymėjo tvirtesnę paramą Pietryčių Azijos valstybėms ir išprovokavo Pekino įtūžį.

Tokiu tvirtu pareiškimu prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija metė naują iššūkį Kinijai, kurią amerikiečių lyderis, artėjant lapkritį vyksiantiems rinkimams, mėgina vaizduoti kaip priešę.

„Duodame aiškiai suprasti: Pekino pretenzijos į išteklius, esančius didžiojoje dalyje Pietų Kinijos jūros, yra visiškai neteisėtos, kaip ir jo šantažo kampanija, vykdoma siekiant perimti jų kontrolę, – pareiškime cituojamas M. Pompeo. – Pasaulis neleis Pekinui traktuoti Pietų Kinijos jūros kaip savo jūrų imperijos.“

JAV jau seniai atmeta plačias Pekino pretenzijas į Pietų Kinijos jūrą – tarptautinei prekybai gyvybiškai svarbų vandens kelią, kuriame taip pat esama daug vertingų naftos ir dujų atsargų.

Tačiau vėliausias M. Pompeo pareiškimas žymi dar griežtesnį Pekino politikos pasmerkimą, kadangi Vašingtonas akivaizdžiai stojo Pietryčių Azijos šalių, tokių kaip Filipinai ir Vietnamas, pusėn. Anksčiau JAV daugelį metų tvirtino neturinčios jokios pozicijos dėl individualių pretenzijų.

„Amerika palaiko mūsų sąjungininkes ir partneres Pietryčių Azijoje, joms ginant savo suverenias teises į jūrų išteklius, atitinkančias jų teises ir įsipareigojimus, numatytus tarptautinėje teisėje“, – pažymėjo M. Pompeo.

„Palaikome tarptautinės bendruomenės siekius apginti jūrų laisvę bei pagarbą suverenitetui ir atmetame bet kokias pastangas primesti (principą) „kas stipresnis, to ir tiesa“ Pietų Kinijos jūrai ar platesniam regionui.“

Atmestas pretenzijų pagrindas

Pekinas savo pretenzijas į Pietų Kinijos jūrą grindžia vadinamąja „devynių brūkšnių linija“ – miglotu apibrėžimu žemėlapiuose, sudarytuose 5-ajame dešimtmetyje.

Siekdama pagrįsti savo teritorines ambicijas, šalis jau daugelį metų stato karines bazes dirbtinėse salose ginčijamose akvatorijose, taip pat vilkina diplomatinį procesą, kuriuo jau beveik du dešimtmečius siekiama išspręsti ginčus.

Kinija antradienį aštriai sureagavo į M. Pompeo komentarus, pabrėždama, kad jai mesti kaltinimai dėl neteisėtų veiksmų yra „visiškai nepagrįsti“.

„Patariame JAV nuoširdžiai gerbti savo įsipareigojimą nepalaikyti jokios pusės teritorinio suvereniteto klausimu, gerbti regiono šalių pastangas padaryti Pietų Kinijos jūrą taikią ir stabilią, taip pat nebedėti pastangų sutrikdyti ir sabotuoti taiką bei stabilumą regione“, – nurodė kinų ambasada Vašingtone.

Jos pareiškime JAV kaltinamos bandymu „pasėti nesantaiką“ tarp Kinijos ir kitų valstybių, turinčių pretenzijų į jūrą.

Savo komentarus M. Pompeo išsakė minint tribunolo sprendimo palaikyti Filipinus „devynių brūkšnių linijos“ byloje ketvirtąsias metines.

M. Pompeo pareiškė, kad Kinija, remdamasi tuo teismo sprendimu, negali reikšti pretenzijų į Huangjano salą ar Spratlio salas – didelį negyvenamą salelių, rifų ir seklumų telkinį.

Taigi, JAV dabar atmeta Pekino pretenzijas į vandenis aplink Avangardo seklumą prie Vietnamo krantų; vandenis, skalaujančius prie Malaizijos krantų esančią Lukanijos seklumą; vandenis, laikomus Brunėjaus išskirtinės ekonominės zonos dalimi, ir prie Indonezijos krantų esantį Natūną Besarą, nurodė amerikiečių diplomatijos vadovas,

„Bet kokie KLR (Kinijos Liaudies Respublikos) mėginimai trukdyti kitų valstybių žvejybos ar angliavandenilių plėtros pastangoms šiuose vandenyse, arba vykdyti tokią veiklą vienašališkai, yra neteisėti“, – pažymėjo JAV valstybės sekretorius.

Jis taip pat atmetė Kinijos pretenziją į piečiausią jo atžvilgiu teritoriją – Malaizijos administruojamą Jokūbo seklumą, esančią už 1 800 km nuo žemyninės Kinijos krantų.

Minėtą Pekinui nepalankų sprendimą tribunolas priėmė pagal JT jūrų teisės konvenciją. M. Pompeo priminė, jog Kinija yra šio pakto šalis, o nutartį pavadino teisiškai įpareigojančiu.

Tačiau JAV yra viena iš nedaugelio valstybių, neratifikavusių šios konvencijos, o šalies konservatoriai priešinasi bet kokiam autonomijos perleidimui kuriai nors pasaulinei organizacijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS