Madingiausias verslas – ugdyti gyvenimo svajonės pardavėjus | kl.lt

MADINGIAUSIAS VERSLAS – UGDYTI GYVENIMO SVAJONĖS PARDAVĖJUS

Anksčiau gyvenimo treneris žadėjo pakeisti jūsų mąstyseną ir taip išspręsti visas iki tol slėgusias problemas. Dabar jis siūlo ne tik pakeisti jūsų gyvenimą, bet ir paversti jus lygiai tokiu pačiu pasakiškos sėkmės lydimu gyvenimo treneriu. Sekti tokia svajone susigundo vis daugiau žmonių, tačiau ši nereguliuojama rinka kelia abejonių.

Specifinės nišos

Brooke Castillo – šių dienų gyvenimo trenerių karalienė iš JAV. Ji sugebėjo įtikinti savo sekėjus, kad jie gali rasti gyvenimo prasmę ir kartu uždirbti neblogą sumą pinigų patys tapdami gyvenimo treneriais. Visa tai – nauja galimybė, kuri iš pagrindų keičia gyvenimus, ar už nemenkus pinigus parduodama iliuzija?

Ugdomasis vadovavimas (angl. Coaching), arba gyvenimo mokymas, – anokia naujiena, tačiau pastaruoju metu – ypač Vakaruose, JAV – daugėja žmonių, kurie tokius vedlius renkasi ne tik norėdami pagerinti savo gyvenimo kokybę, bet ir patys tapti tokiais vedliais kieno nors kito kelyje.

Tokia sėkmė sukurta visiškai nereguliuojamoje rinkoje. Ugdomasis vadovavimas, arba gyvenimo mokymas, neturi priežiūros tarybų, standartinių mokymo programų, etikos kodeksų.

Perdegimas (angl. "Burn Out") ir išsekimas jau buvo tapę epidemija dar prieš COVID-19 pandemiją. 2019 m. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) oficialiai įvardijo perdegimą kaip profesinį reiškinį. Jis apibrėžiamas kaip sindromas, dėl kurio kaltas lėtinis stresas darbo vietoje, kuris nebuvo sėkmingai valdomas.

Pandemijos metu šios problemos sprendimų poreikis tik dar labiau išaugo – tiek profesiniame, tiek asmeniniame gyvenime daugumai žmonių visame pasaulyje teko išgyventi įvairių permainų, prisitaikyti prie situacijos, kurios kontrolė nebuvo jų rankose. Nuolatinis stresas lydėjo milijonus. Taikliai pasinaudodami šios problemos mastu, 2021-aisiais įvairūs ugdomojo vadovavimo specialistai už Atlanto kvietė modernizuoti psichikos sveikatos ekosistemą – į problemas, darbą ir gyvenimą žiūrėti iš kitos perspektyvos.

Jiems pasitarnavo gausios investicijos į įvairių interneto platformų ir socialinių tinklų reklamas, mat COVID-19 era į šias erdves sutelkė net tuos, kuriems skaitmeninis pasaulis atrodė svetimas.

JRNI gyvenimo trenerių mokykla pateikė populiariausias šių metų treneriavimo tendencijas. Specifinių sričių gyvenimo mokytojai – paklausūs kaip niekad, pavyzdžiui, mąstymo ir atskaitomybės treneris, kuris padeda planuoti darbus ir juos sėkmingai įgyvendinti, arba karjeros treneris, kuris padeda atrasti atsakymą į pandemijos metu dar dažniau nei įprastai užduodamą klausimą: ką turėčiau daryti su savo gyvenimu?

Pirmajame trenerių dvidešimtuke rikiuojasi seksualumo, pasitikėjimo savimi, lyderiavimo, moterų įgalinimo, mažų verslų kontroliavimo, nerimo valdymo, emocinės laisvės technikos, dėmesio koncentravimo, traumų valdymo, dvasingumo ir kitų sričių vedliai.

Pasirodo, žmonės iš tiesų pasiruošę mesti jau sukurtas karjeras, pakeisti savo nuostatas, gyvenimo būdą ir mokėti pasakiškas sumas už svajonę tapti sėkmingais gyvenimo treneriais. B.Castillo – liekna, šviesiaplaukė kalifornietė, gyvenanti Ostine, Teksase, kažkada buvusi savipagalbos guru ir išleidusi knygą "Jei aš tokia protinga, kodėl negaliu numesti svorio?" – yra tik viena iš daugelio šios naujosios svajonės pardavėjų, kuriai velniškai sekasi.

Jokių standartų

Savo įspūdžiais tokios svajonės link su "The Guardian" pasidalijo Olivija. 2020 m. ji buvo rimtai pasirengusi pakeisti savo gyvenimą. Pasitraukė iš verslo pasaulio ir sumokėjo 18 tūkst. dolerių už šešių mėnesių programą, kad taptų gyvenimo trenere. Olivija buvo įsitikinusi, kad B.Castillo programa – raktas į karjerą, kuri būtų ir pelninga, ir emociškai užpildanti.

Visą gyvenimą Olivia tyrinėjo savo vidinį pasaulį pasitelkusi dvasines rekolekcijas, terapiją ir psichologijos knygas, tačiau ji atmetė gyvenimo treniruotes, nes jas laikė paprasčiausia nesąmone. Viskas pasikeitė išgirdus apie B.Castillo.

Per pastaruosius kelerius metus pastaroji tapo tikra gyvenimo mokymo karaliene, o šią sėkmę jai atnešė ne kas kitas, o išmanios rinkodaros, naujojo amžiaus terapijos ir pastaruoju metu itin madingos moterų / bosių retorikos suliejimas. Savo strategiją ji puoselėja savo populiarioje tinklalaidėje ir savo Gyvenimo trenerių mokykloje (angl. "The Life Coach School", LCS).

Olivia B.Castillo atrado per LCS tinklalaidę, kuri reguliariai patenka tarp geriausių "iTunes" verslo tinklalaidžių – jos epizodus atsisiunčia daugiau nei 45 mln. žmonių. B.Castillo klausytojams sako, kad jų problemas sukelia ne išorinės aplinkybės – blogi viršininkai ar nesugyvenamos uošvės, o pačių nesugebėjimas valdyti savo minčių. Jos thelifecoachschool.com internetinis puslapis perpildytas motyvacinių minčių, sukeliančių bendruomeniškumo ir nuoširdų paprastų žmonių problemų suprantamumo įspūdį.

B.Castillo atvirauja apie savo kovas su svoriu ir nerimu, o anekdotus pertraukia šiltu juoku, taip sukurdama žmogaus, kuris iš tikrųjų supranta žemiškas moterų problemas, įvaizdį. Ji tikina, kad, išmokus valdyti savo protą, jos gyvenimo kokybė pakilo į kitą lygį: puiki santuoka, du paaugliai sūnūs, gražūs namai ir klestintis daugiamilijoninis verslas, atrodo, tai tik patvirtina.

Įdomioji dalis – kad tokia sėkmė sukurta visiškai nereguliuojamoje rinkoje. Ugdomasis vadovavimas, arba gyvenimo mokymas, neturi priežiūros tarybų, standartinių mokymo programų, etikos kodeksų. Jis skiriasi nuo terapijos, nes šioje naujojoje industrijoje tikslas yra ne išgydyti žmones, turinčius klinikinių problemų, bet pagerinti jų gyvenimo kokybę, įpročius, tikriausiai, ir mąstymo trajektoriją.

B.Castillo, turinti psichologijos bakalauro laipsnį, 2007 m. įkūrė pelno siekiančią LCS ir per kelerius metus įkvėpė tūkstančius žmonių prisijungti prie internetinės sertifikavimo programos, kuri kainuoja tiek, kiek mokslo metai koledže. Jei studentai sėkmingai baigs programą, ji paskelbs juos sertifikuotais gyvenimo treneriais, nors tokio sertifikavimo nepripažįsta jokia išorės institucija.

LCS laikosi idėjos, kad kiekvienas sunkiai dirbantis žmogus gali sukurti klestinčią gyvenimo trenerio karjerą. Praėjusiais metais dėl pandemijos uždarose patalpose ir interneto erdvėse užsidarę nerimo apimti žmonės padėjo B.Castillo kompanijai uždirbti 37 mln. dolerių.

Šiuo metu pastebimas psichikos sveikatos paslaugų paklausos augimas gali paaiškinti spartų LCS kilimą, tačiau tuo pat metu tai kelia nerimą dėl tokios jautrios sferos reguliavimo klausimų.

Penkiaženklės sumos

1995 m. pelno nesiekianti Tarptautinė trenerių federacija (angl. "International Coaching Federation", ICF), nepriklausoma įgaliojimus suteikianti institucija, bandydama įvesti šios pramonės standartų rinkinį ir etikos kodeksą, sulaukė vidutinės sėkmės. Nors dešimtys tūkstančių trenerių priklauso ICF, daugelis kitų, įskaitant B.Castillo, kuri atmetė ICF kaip neveiksmingą, nepriklauso šiai federacijai. Vietoj to ji kartu su vyru Chrisu 2007 m. per LCS sukūrė savo sertifikavimo programą.

Iš pradžių B.Castillo kursai vykdavo personaliai, savaitę mokantis jos firminio produkto – CTFAR modelio: visos aplinkybės (C) yra neutralios; jūsų mintys (T) sukuria jūsų jausmus (F), kurie įkvepia jūsų veiksmus (A), o tai lemia jūsų rezultatus (R). Kaip žada CTFAR, ši kursų medžiaga gali išspręsti bet kokią problemą. Toks modelis – iš esmės supaprastinta kognityvinės elgesio terapijos versija, į kurią įtraukti tam tikri vadinamojo teigiamo mąstymo galios elementai.

Iki 2017 m. B. Castillo suskaidė savo verslą į du segmentus: tiems, kurie norėjo būti treniruojami, – mėnesinė narystės programa atsiėjo 297 dolerius; tiems, kurie norėjo tapti gyvenimo treneriais – tokio šešių mėnesių internetinio kurso pradinė kaina buvo apie 15 tūkst. dolerių.

Dabar B.Castillo kursas trunka tris mėnesius ir kainuoja 21 tūkst. dolerių. Palyginkime: kai kurios ICF sertifikuotos programos kainuoja vos 1 000 dolerių, o Džordžtauno universiteto profesionalus gyvenimo mokymo pažymėjimas – 13 995 dolerių.

Savo studijų programos metu B.Catsillo dalijosi, kiek daug pati išmoko iš savo trenerių, įskaitant ir prieštaringai vertinamą Franką Kerną. Šiam interneto rinkodaros guru 2006 m. federalinė prekybos komisija už melagingus pažadus skyrė ketvirčio milijono dolerių baudą. Paprastas F.Kerno patarimas – sukurkite narystės programą ir išleiskite milžiniškus pinigus ją reklamuojantiems "Facebook" skelbimams – labai pasitarnavo pačiai B.Castillo.

Skaičiuojama, kad 2015–2019 m. gyvenimo trenerių skaičius išaugo trečdaliu. Kadangi įprastos darbo vietos užleido poziciją technikos gigantų ekonomikai, ugdomasis vadovavimas labai tiko nerimą keliančiai naujajai nežinomybei. Tai tapo savotiška terapija, bet labiau pagrįsta rezultatu ir viliojančia galimybe uždirbti dar daugiau pinigų.

Kartus nusivylimas

Olivija taip pat susigundė galimybe investuoti nemažai pinigų į B.Castillo programą, kad pati taptų gyvenimo trenere ir vėliau gautų patrauklų atlyginimą. Ji metė savo senąjį darbą, tačiau jau per pirmąjį studijų mėnesį Olivijai teko nusivylti. Mokymus daugiausia sudarė medžiaga, kuri jau buvo įtraukta į kitas B.Castillo programas.

Kartą per savaitę Olivija ir keliolika kitų studentų valandą diskutuodavo su LCS treneriu, vienu iš daugelio bendrovės darbuotojų, kurie atrodė nusivylę ir besiblaškantys, – bent jau taip pasakojo Olivija.

Ji kruopščiai atlikdavo namų darbus, kurdama vaizdo įrašus apie savo treniruotes, tačiau sako, kad niekada negavo jokio atsiliepimo. Ji atliko LCS koncepcijų testus, tačiau nesulaukė rezultatų vertinimo. Vėliau buvo paaiškinta, kad esą nesulaukti didelio grįžtamojo ryšio – geras ženklas. Vadinasi, mokinys yra gerame kelyje, todėl esą nėra ko ir komentuoti.

Pasibaigus programai, Olivija buvo taip pavargusi, kad bandė specialiai neišlaikyti baigiamojo egzamino tik todėl, kad pamatytų, kas atsitiks. Viskas perniek – ji vis tiek išlaikė testą, o B.Castillo nedalyvavo net ir virtualiojoje diplomų teikimo ceremonijoje.

Olivija stengiasi tęsti savo kaip gyvenimo trenerės karjerą, tačiau sako nebegalinti klausytis kadaise ją taip įkvėpusių B.Castillo tinklalaidžių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Tiesa

Dar ir tokių bepročių yra kurie nemoks savo gyvenimo tvarkyti ar savo verslu pasirūpinti. Kitas gali tik apvogti ir mokyti daryti taip ,kad jam didesnė dalis pelno ar pinigų atitektų. Jeigu nieko nesupranti turėdamas pinigų ką su jais daryti, tai kitas tikrai nepadės ,jis tik pasinaudos tavo pinigais ir juoķsis.Lietuvoje visas verslas paremtas apgavystę. Dapkutės punigus išsunke ir "išmetė" išvakiracio,neliko draugų ir patarėjų ,manau nepamirškite tokios ,kuri troško tėvų žemėje pradėti verslą ir gyventi Lietuvoje. Neliko pinigų pas ją ,negirdėti apie ją, Neskubekite pradėti verslo sugrįžę iš svetur, nes Lietuvos Vanagai lauke kada galės, kaip vampyrai siurbti kraują iš sunkiai uždirbtų pinigų,iš sugrįžusių emigrantų.

KUR DINGSTA SVAJONĖS ATSIBUDUS?

Jos sprogsta, kaip muilo burbulas. Tas pseudomokslas tinka tiems, kurie moka tik burbulus pusti. Kai jų paklausi - kuo jie maitinasi...pasirodo - žemdirbių, pramonininkų sukurtais produktais, o ne jų kuriamomis kažkokios mitinėmis gyvenimo gerovėmis...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS