Maskva apkaltino ES komisarą šališkumu dėl „Sputnik V“ vakcinos | kl.lt

MASKVA APKALTINO ES KOMISARĄ ŠALIŠKUMU DĖL „SPUTNIK V“ VAKCINOS

Rusiškos vakcinos nuo koronaviruso „Sputnik V“ kūrėjai apkaltino vieną aukšto rango ES pareigūną „šališkumu“, jam pareiškus, kad blokui nereikia šio preparato.

Sekmadienio vakarą duodamas interviu televizijai TF1, vidaus rinkos eurokomisaras Thierry Bretonas (Tjeri Bretonas) sakė: „Sputnik V“ mums visiškai nereikia.“

Jis pridūrė „rusams sunkiai sekasi jį gaminti, tad greičiausiai turėsime jiems padėti“.

„Jei reikės parūpinti jiems vieną ar dvi gamyklas [vakcinoms] gaminti – kodėl gi ne, bet šiuo metu prioritetas yra europiečiai“, – pabrėžė komisaras.

„Sputnik“ programą finansuojantis Rusijos tiesioginių investicijų fondas (RTIF) apkaltino Th. Bretoną „akivaizdžiu šališkumu“ šios vakcinos atžvilgiu, nes ji yra rusiška.

„Gerbiamas komisarai Bretonai, prašau, liaukitės būti šališkas. Europiečiai nori saugių ir veiksmingų vakcinų pasirinkimo, kurio jums kol kas nepavyko suteikti“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė RTIF.

Fondas atkreipė dėmesį, kad „Sputnik V“ yra patvirtinta 54 šalyse.

Šį mėnesį Amsterdame įsikūrusi Europos vaistų agentūra (EVA) pradėjo „Sputnik V“ tęstinę peržiūrą – tai yra svarbus žingsnis norint patvirtinti šį pirmą ne Vakarų valstybėje sukurtą preparatą vartojimui 27 valstybių bloko teritorijoje.

Pasak RTIF, jei Th. Bretono komentarai yra „oficiali ES pozicija, prašau informuokite mus, kad nėra prasmės siekti EVA patvirtinimo dėl jūsų politinio šališkumo“.

„Mes ir toliau gelbėsime gyvybes kitose šalyse“, – pareiškė fondas.

„Sputnik V“ buvo įregistruota pernai rugpjūtį, neprasidėjus plataus masto klinikiniams bandymams, todėl daugeliui ekspertų kilo abejonių dėl preparato patikimumo.

Tačiau autoritetingas medicinos žurnalas „The Lancet“ vėliau paskelbė tyrimų rezultatus, rodančius, kad ši vakcina yra saugi ir kad jos veiksmingumas viršija 90 procentus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

juk

euroistatymai negalioja nes bendrazmogisku nepripazista kagi biurokratai[[[

SUSIJUSIOS NAUJIENOS