Maskva: dar per anksti kalbėti apie Rusijos pasitraukimą iš OPCW | kl.lt

MASKVA: DAR PER ANKSTI KALBĖTI APIE RUSIJOS PASITRAUKIMĄ IŠ OPCW

  • 0

Rusijos užsienio reikalų ministerija antradienį paskelbė, kad kol kas per anksti kalbėti apie šalies išstojimą iš Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW).

„Diskutuoti apie Rusijos pasitraukimo iš Cheminio ginklo uždraudimo konvencijos galimybę ir tikslingumą dar per anksti“, – interviu naujienų agentūrai „Interfax“ pareiškė URM Ginkluotės neplatinimo ir kontrolės departamento direktorius Vladimiras Jermakovas, paklaustas, ar nesutarimai dėl nesenų pakeitimų OPCW gali paskatinti Rusiją palikti šią organizaciją.

Pernai buvo nuspręsta leisti OPCW priskirti atsakomybę už cheminio ginklo panaudojimo incidentus. Rusija tokiam sprendimui nepritarė, nes įžvelgė jame pasikėsinimą į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos prerogatyvas ir mėginimą politizuoti OPCW veiklą.

V. Jermakovas pažymėjo, kad „per daugiau nei du dešimtmečius OPCW daug pasiekė: likvidavo per 72 tūkst. tonų cheminio ginklo, t. y. daugiau kaip 96,6 proc. planetoje anksčiau sukauptų jo atsargų“.

„Šiuo metu OPCW turi 193 dalyvių, tai yra beveik visos pasaulio šalys. Mes beveik įvykdėme pagrindinę OPCW užduotį – išvaduoti mūsų planetą nuo cheminio ginklo ir jo panaudojimo grėsmės“, – pabrėžė aukšto rango diplomatas.

„Iš esmės vienintelė cheminių ginklų turinti valstybė iš visų dalyvaujančiųjų OPCW veikloje šiuo metu lieka JAV, kurios dirbtinai vilkina (šių ginklų) likvidavimo terminus“, – tęsė jis.

Pasak V. Jermakovo, būtent Vašingtonas reikalavo, kad iki 2007 metų balandžio būtų likviduoti visi cheminių ginklų arsenalai, bet pats iki šiol to nepadarė.

Pareigūnas pareiškė, kad JAV ir Vakarai mėgina „politizuoti iš esmės technišką organizaciją ir priversti ją vykdyti jų geopolitinius tikslus“.

Diplomato teigimu, būtent šiame kontekste reikia vertinti Vakarų mestus kaltinimus Maskvai dėl cheminio ginklo panaudojimo, pavyzdžiui Didžiojoje Britanijoje apnuodijus nervus paralyžiuojančia medžiaga buvusį rusų dvigubą agentą Sergejų Skripalį.

J. Jermakovas patikino, kad Maskva ir jos sąjungininkai padarys viską, kad užkirstų kelią Vakarų siekiamai „destruktyviai“ OPCW pertvarkai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS