Maskva: Pchenjanas įšaldo derybas su Vašingtonu iki JAV rinkimų pabaigos | kl.lt

MASKVA: PCHENJANAS ĮŠALDO DERYBAS SU VAŠINGTONU IKI JAV RINKIMŲ PABAIGOS

Šiaurės Korėja įšaldė derybas su Vašingtonu dėl denuklearizacijos iki lapkričio, kai paaiškės JAV prezidento rinkimų rezultatai, trečiadienį naujienų agentūroms pareiškė Rusijos ambasadorius Pchenjane.

Prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) tris kartus dalyvavo istoriniuose susitikimuose su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu (Kim Čen Unu) ir be kartą maloniai apie jį atsiliepė, nors viltys pasiekti konkretų susitarimą išblėso.

„Kalbant apie dialogą su Vašingtonu, kurį (šiaurės korėjiečiai) šiuo metu laiko beprasmišku, atrodo, kad jis buvo atidėtas anksčiausiai iki JAV prezidento rinkimų pabaigos“, – interviu naujienų agentūrai „Interfax“ sakė ambasadorius Aleksandras Macegora.

„Jie pagalvos, kas bus toliau“, – pridūrė diplomatas.

Šiaurės Korėja neseniai paleido virtinę raketų, reikalaudama iš D. Trumpo administracijos suteikti nuolaidų. Vašingtonas savo ruožtu tebesilaiko nuomonės, jog tarptautinės sankcijos turėtų galioti, kol režimas likviduos visą savo branduolinį arsenalą.

A. Macegora išreiškė viltį, kad Vašingtono ir Pchenjano dialogas ilgainiui atsinaujins, ir pridūrė, kad Rusija nepatenkinta derybų sustabdymu, nes toks žingsnis gali paaštrinti įtampą regione.

„Akivaizdu, kad Maskva negali būti patenkinta JAV ir Šiaurės Korėjos dialogo įšaldymu, galinčiu eskaluoti įtampą regione, esančiame greta mūsų Tolimųjų Rytų sienos“, – nurodė ambasadorius.

A. Macegora taip pat sukritikavo Šiaurės Korėjai įvestas JAV sankcijas, jo teigimu, trukdančias tiekti gyvybiškai svarbią medicinos įrangą Pchenjanui.

Kovą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paragino švelninti tokias baudžiamąsias priemones koronaviruso pandemijos metu ir perspėjo Didžiojo dvidešimtuko (G-20) šalių lyderius, kad tai yra „gyvybės ir mirties klausimas“.

Pasak A. Macegoros, sankcijos blokuoja vaistų ir medicininės įrangos tiekimą Šiaurės Korėjai, o Vašingtonas „medžioja visus, kurie bent kiek prekiauja su Šiaurės Korėja, net jei tiekiami visiškai nekenksmingi daiktai“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS