Maskva: Rusija laikysis „Atviro dangaus“ sutarties net ir pasitraukus Vašingtonui | kl.lt

MASKVA: RUSIJA LAIKYSIS „ATVIRO DANGAUS“ SUTARTIES NET IR PASITRAUKUS VAŠINGTONUI

Rusija laikysis Atviro dangaus sutarties iki jos galiojimo pabaigos, penktadienį patvirtino Rusijos užsienio reikalų viceministras Aleksandras Gruška, reaguodamas į JAV prezidento Donaldo Trumpo pareiškimą, kad Vašingtonas traukiasi iš šio pakto.

„Mums reikalingas pragmatiškas požiūris. Kol sutartis galioja, ketiname visiškai laikytis visų teisių ir įsipareigojimų, kurie mums taikomi pagal šią sutartį“, – naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė A. Gruška.

D. Trumpas ketvirtadienį paskelbė ketinąs išvesti JAV iš „Atviro dangaus“ sutarties, sudarytos su Rusija ir dar 32 valstybėmis. Tai jau trečias ginklų kontrolės susitarimas, kurį per savo kadenciją atšaukė amerikiečių lyderis.

„Rusija nesilaikė sutarties, – Baltuosiuose rūmuose žurnalistams sakė D. Trumpas. – Taigi, trauksimės, nebent jie laikysis.“

„Atviro dangaus“ susitarimas leidžia vienos valstybės kariuomenei kasmet vykdyti tikrą skaičių žvalgomųjų skrydžių virš kitos signatarės teritorijos. Tokiu būdu siekiama skatinti tarpusavio supratimą ir pasitikėjimą.

2002 metais įsigaliojusi sutartis laikoma svarbia tarptautinės ginklų kontrolės priemone.

A. Gruškos teigimu, Rusija „elgesys grindžiamas prielaida, kad visos kitos šalys irgi taip elgiasi“ ir „laikosi sąžiningo požiūrio į šios sutarties šalių įsipareigojimus“.

Rusų diplomatas ketvirtadienį pareiškė, jog Vašingtono ketinimas trauktis iš „Atviro dangaus“ pakto pakenktų Europos saugumui ir JAV sąjungininkų interesams.

Europos šalys apgailestauja

Prancūzija, Vokietija ir dar aštuonios Europos valstybės penktadienį pareiškė, kad „apgailestauja“ dėl JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sprendimo išvesti savo šalį iš „Atviro dangaus“ sutarties.

„Mes apgailestaujame, kad JAV paskelbė apie savo planą pasitraukti iš „Atviro dangaus“ sutarties, nors ir esame susirūpinę dėl to, kaip susitarimą vykdo Rusijos Federacija“, – šalys teigė bendrame pranešime, kurį paskelbė Prancūzijos užsienio reikalų ministerija.

Europos valstybės pareiškė, kad ir toliau kalbėsis su Rusija, siekdamos „išspręsti likusius klausimus“, įskaitant „nepateisinamus apribojimus“, taikomus skrydžiams virš Kaliningrado srities.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS