Maskvos teismas: JAV žurnalistas E. Gershkovichas liks suimtas | kl.lt

MASKVOS TEISMAS: JAV ŽURNALISTAS E. GERSHKOVICHAS LIKS SUIMTAS

  • 3

Maskvos teismas antradienį atmetė įkalinto JAV žurnalisto Evano Gershkovicho (Evano Gerškovičo) skundą dėl kardomojo kalinimo termino pratęsimo.

Tai reiškia, kad Rusijos kalėjime jis praleis mažiausiai metus.

Leidinio „The Wall Street Journal“ žurnalistas E. Gershkovichas, praėjusiais metais įkalintas dėl kaltinimų šnipinėjimu, kuriuos neigia, „liks suimtas iki kovo 30 dienos“, pranešė Maskvos teismų spaudos tarnyba.

E. Gershkovicui dėl šių kaltinimų gresia iki 20 metų kalėjimo.

„Gershkovichas liks suimtas iki 2024 metų kovo 30 dienos“, – sakoma Maskvos teismų tarnybos pareiškime, paskelbtame antradienį po posėdžio.

E. Gershkovichas pateikė skundą po to, kai Maskvos teismas anksčiau atmetė jo apeliaciją dėl suėmimo pratęsimo. Apeliacinis skundas nebuvo susijęs su bylos esme.

32 metų E. Gershkovichas buvo suimtas 2023-iųjų kovo pabaigoje Jekaterinburge, Urale, komandiruotės metu. Jis yra pirmasis nuo sovietmečio laikų Vakarų žurnalistas, apkaltintas šnipinėjimu, bet šį kaltinimą jis ir jo darbdavys griežtai neigia.

Rusija nėra pateikusi jokių viešų kaltinimų E. Gershkovichui įrodymų.

E. Gershkovichas yra laikomas Maskvos Lefortovo kalėjime, garsėjančiame sunkiomis sąlygomis.

Jungtinės Valstijos pasmerkė Kremlių dėl suėmimo pratęsimo. JAV žurnalistas kovo 29 dieną kalėjime bus praleidęs vienerius metus.

„Evanui pateikti kaltinimai yra nepagrįsti. Rusijos vyriausybė uždarė Evaną į kalėjimą vien už tai, kad jis pranešė naujienas“, – antradienį prie teismo rūmų sakė teismo posėdyje dalyvavusi JAV ambasadorė Lynne Tracy (Lin Treisi).

Prezidentas Vladimiras Putinas anksčiau šį mėnesį pareiškė, kad sutiktų paleisti E. Gershkovichą mainais į Vakaruose kalinamą rusą.

Per interviu, kurį surengė prieštaringai vertinamas dešiniųjų pažiūrų JAV pokalbių laidų vedėjas Tuckeris Carlsonas (Takeris Karlsonas), V. Putinas taip pat sakė, kad gali būti pasiektas susitarimas dėl įkalinto leidinio „Wall Street Journal“ reporterio.

Rusijos vadovas aiškiai pareiškė, kad sutiktų iškeisti E. Gershkovichą į Vokietijoje dėl sąmokslo nužudyti čečėnų disidentą įkalintą rusą.

„Naudojasi kaip koziriais“

Pastaraisiais metais Rusijos pareigūnams sulaikius kelis JAV piliečius, Vašingtonas kaltina Maskvą, kad ji šiais amerikiečiais naudojasi kaip koziriais siekdama susigrąžinti JAV kalinamus rusus.

Evanui pateikti kaltinimai yra nepagrįsti. Rusijos vyriausybė uždarė Evaną į kalėjimą vien už tai, kad jis pranešė naujienas.

Buvęs JAV jūrų pėstininkas Paulas Whelanas (Polas Vilanas) 2020-aisiais buvo nuteistas 16 metų kalėti dėl kaltinimų šnipinėjimu, kuriuos jis neigia. Jis taip pat galėtų būti įtrauktas į susitarimą dėl apsikeitimo kaliniais.

„Jungtinės Valstijos nepails, kol Evanas ir Paulas bus laisvi ir grįš namo į Jungtines Valstijas pas savo šeimas“, – sakė L. Tracy.

Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FSB) antradienį pranešė, kad Jekaterinburge, tame pačiame mieste, kuriame buvo sulaikytas E. Gershkovichas, sulaikė 33 metų Jungtinių Valstijų ir Rusijos pilietę, įtariamą išdavyste.

FSB pareiškime teigiama, kad Los Andželo gyventoja padėjo Ukrainos organizacijoms rinkti lėšas, „kurios vėliau buvo panaudotos taktinėms medicinos priemonėms, įrangai, naikinimo priemonėms ir šaudmenims Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms pirkti“.

FSB teigė, kad ji veikė „prieš mūsų šalies saugumą“ ir, būdama Jungtinėse Valstijose, rėmė Ukrainos kariuomenę, pranešė rusų naujienų agentūros.

Pagal teisės aktus, sugriežtintus nuo plataus masto Rusijos karo Ukrainoje pradžios, už valstybės išdavystę baudžiama kalėjimu iki gyvos galvos.

Rusijos Tatarstano srities Aukščiausiasis Teismas antradienį taip pat atmetė kitos įkalintos amerikiečių žurnalistės, JAV ir Rusijos pilietybes turinčios Alsu Kurmashevos (Alsu Kurmaševos), prašymą perkelti ją iš kardomojo kalinimo į namų areštą, pranešė jos darbdaviai.

Iš Prahoje gyvenančios „Laisvosios Europos radijas/Laisvės radijas“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL) redaktorės A. Kurmashevos buvo konfiskuoti pasai, o spalį ji buvo suimta, kai buvo grįžusi į Rusiją dėl neatidėliotinų šeiminių reikalų.

Rusijoje A. Kurmasheva buvo apkaltinta tuo, kad neužsiregistravo kaip „užsienio agentė“ ir tuo, kad skleidė esą melagingą informaciją apie rusų karą Ukrainoje.

Antradienį RFE/RL pranešė, kad Tatarstano Aukščiausiasis Teismas nurodė ją laikyti kalėjime bent iki balandžio 4 dienos, atmesdamas apeliaciją, kurioje buvo prašoma dėl sveikatos būklės skirti jai namų areštą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Labai

gerai

> Nieko

Cha cha cha...

Nieko

ištauks . Iš patikmo šaltinio girdėjau , kad putlerio draugelio sečino sūnus vienintelis užlinko . Burliokyne kalba , kad draugęliai pavaišino badežintu koksu iš Ecvadoro . Geros žinios .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS