A. Merkel sako „besigrumianti“ su E. Macronu dėl politikos klausimų | kl.lt

A. MERKEL SAKO „BESIGRUMIANTI“ SU E. MACRONU DĖL POLITIKOS KLAUSIMŲ

  • 1

Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienį pareiškė „besigrumianti“ su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emanueliu Makronu) dėl politikos klausimų, bet pridūrė, kad nors jų požiūriai daugeliu atžvilgiu yra skirtingi, jiedu yra linkę bendradarbiauti ir galiausiai randa kompromisų.

„Aišku, mes grumiamės vienas su kitu“, – kalbėjo A. Merkel, komentuodama santykius tarp Europos Sąjungos galiūnių lyderių. Jos ir E. Macrono nuomonės pastaruoju metu išsiskyrė dėl daugelio klausimų, įskaitant bloko pastangas suvaldyti „Brexit“ procesą, ginklų eksportą ir klimato politiką.

„Tarp mūsų esama mąstysenos skirtumų, taip pat skiriasi mūsų vaidmenų supratimas“, – pridūrė kanclerė, duodama interviu dienraščiui „Sueddeutsche Zeitung“.

Paklausta, ar jos santykiai su E. Macronu pastaraisiais mėnesiais pašlijo, A. Merkel atsakė: „Ne. Anaiptol.“

Ji teigė, kad Berlynas ir Paryžius „natūraliai sutaria dėl svarbiausių klausimų“ ir būtent tokiu būtų „mes daug pasiekiame dėl Europos, netgi šiandien“.

Kaip pavyzdį ji pateikė „didžiulę pažangą“ tariantis dėl gynybos politikos. A. Merkel patvirtino, kad „mes nusprendėme kartu kurti naikintuvą ir tanką“.

Vis dėlto ji pripažino, kad abiejų šalių politinės tradicijos skiriasi.

„Esu koalicinės vyriausybės kanclerė ir daug labiau įsipareigojusi parlamentui negu Prancūzijos prezidentas, kuriam netgi neleidžiama įžengti į Nacionalinį Susirinkimą“, – kalbėjo A. Merkel.

Ji pripažino, kad retkarčiais trintis padidėdavo dėl netinkamai pasirinkto laiko - pavyzdžiui, kai E. Macronas stūmė svarbias Europos reformas, nors A. Merkel tuo metu buvo pasinėrusi į pusmetį trukusį koalicijos formavimą po 2017 metų rinkimų.

A. Merkel atmetė kaltinimus, kad ji, palyginus su reformų šalininku E. Macronu, labiau stengdavosi stabdyti Europos politikos pokyčius.

„Visuomet randame vidurinįjį kelią“, – pabrėžė kanclerė ir pridūrė, kad Vokietija irgi „pradėjo virtinę iniciatyvų“, įskaitant Afrikos plėtros projektus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

ES reikalinga kuo gilesne integracija ir plėtra.Norint užtikrinti žmonių gerovę ir tapti lyderiaujančia pasaulio galia!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS