Mianmare chuntai tęsiant represijas, sukilėlių grupuotės išreiškė paramą protestuotojams | kl.lt

MIANMARE CHUNTAI TĘSIANT REPRESIJAS, SUKILĖLIŲ GRUPUOTĖS IŠREIŠKĖ PARAMĄ PROTESTUOTOJAMS

Dešimt pagrindinių Mianmaro sukilėlių grupuočių šeštadienį išreiškė paramą demokratijos šalininkų judėjimui, pakurstydamos nuogąstavimus, kad šalyje, kur dešimtmečius su pertraukomis vyksta kovos tarp kariuomenės ir etninių ginkluotų grupių, gali įsižiebti platesnio masto konfliktas.

Mianmare neramumai tęsiasi nuo vasario 1-osios, kai kariuomenė nuvertė ir sulaikė civilinę šalies lyderę Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či). Kilo pasipriešinimas, o chunta mėgina jį numalšinti žiauriomis represijomis.

Remiantis vietos stebėjimo grupės duomenimis, per neramumus jau žuvo daugiau kaip 550 žmonių. Pralietas kraujas supykdė kai kurias iš maždaug 20 Mianmaro etninių bendruomenių ir jų ginkluotų grupių, kontroliuojančių dideles šalies teritorijas, daugiausia pasienio regionuose.

Šeštadienį 10 šių sukilėlių grupuočių vaizdo ryšio priemonėmis susitiko aptarti situacijos ir pasmerkė kovinių ginklų naudojimą prieš protestuotojus.

„Karinės tarybos vadai turi atsakyti“, – pareiškė Yawdas Serkas (Jodas Serkas), sukilėlių grupuotės „Šanų valstijos atkūrimo taryba“ lyderis.

Praėjusią savaitę chunta paskelbė mėnesio paliaubas su etninėmis ginkluotomis grupėmis, bet numatė išimtis, jei „bus pasikėsinta į vyriausybės saugumo ir administracinę struktūrą“.

Vis dėlto pranešime nebuvo pažado nebenaudoti letalios jėgos prieš protestuotojus.

Yawdas Serkas teigė, jog paliaubos reiškia, kad saugumo pajėgos turėtų sustabdyti „visus smurtinius veiksmus“, taip pat ir prieš protestuotojus.

Dešimt pasitarime dalyvavusių sukilėlių grupių yra pasirašiusios visoje šalyje galiojantį ugnies nutraukimo susitarimą, kuriam tarpininkavo Aung San Suu Kyi vyriausybė, mėginusi derėtis dėl dešimtmečius trunkančios etninių ginkluotų grupių kovų pabaigos mainais į didesnę autonomiją.

Visgi Yawdas Serkas teigė, kad dešimt paliaubų susitarimą pasirašiusių grupių susitikimo metu persvarstys susitarimą.

„Norėčiau pareikšti, kad mes tvirtai palaikome žmones, reikalaujančius nutraukti diktatūrą“, – pareiškė jis.

Praėjusią savaitę Jungtinių Tautų pasiuntinė ragino Saugumo Tarybą imtis veiksmų dėl šioje Azijos valstybėje didėjančios krizės ir įspėjo dėl pilietinio karo bei kraujo liejimo grėsmės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS