Migrantų keliai į Baltarusiją eina ir per Rusiją | kl.lt

MIGRANTŲ KELIAI Į BALTARUSIJĄ EINA IR PER RUSIJĄ

Irakiečiai, norintys ir galintys sumokėti tūkstančius dolerių už būsimus kelionių „paketus“ per Baltarusiją į ES, gali rinktis įvairius maršrutus.

Tūkstančiams migrantų tebesant įstrigusiems šaltyje prie Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje esančios pjaunančios vielos tvoros, AFP pasikalbėjo su kelionių agentūromis ir migrantais.

ES kaltina Baltarusiją, kurią remia Rusija, kad ji sukūrė krizę, ir ėmėsi priemonių sustabdyti skrydžius iš Artimųjų Rytų į Minską, tačiau kelionių agentai Bagdade sako, kad jie rado kitų kelių.

„Dabar viskas vyksta per Rusiją, – AFP sakė vienos kelionių agentūros darbuotojas, prašęs neskelbti jo pavardės. – Turistinė Rusijos viza kainuoja 700 dolerių. Keliautojams reikia kvietimo ir garanto. Tai organizuoti užtrunka apie 10 dienų. Pats skrydis kainuoja 500 dolerių“.

„Atvykus į Rusiją, kontrabandininkai juos slapta gabena sausuma iki sienos su Baltarusija, o tai kainuoja dar 500 dolerių“, – sakė darbuotojas.

Šios išlaidos irakiečiams gali siekti beveik 2 000 dolerių, o tai daugeliui karo nuniokotoje šalyje, kurioje vidutinis mėnesinis atlyginimas yra 300 dolerių, yra didžiulė suma.

Atvykus į Rusiją, kontrabandininkai juos slapta gabena sausuma iki sienos su Baltarusija, o tai kainuoja dar 500 dolerių.

Ankaros kelionių „centras“

Irako kurdams, kurie sudaro didžiąją dalį į Baltarusiją vykstančių migrantų, Dubajus, Doha ir Ankara siūlo alternatyvius maršrutus, teigia Irako arabų tyrinėtojas ir kurdų emigracijos ekspertas Mera Jassemas Bakras.

Jiems net nereikia vizų į Katarą, jei Doha yra tik tranzito punktas.

Kalbant apie Turkijos sostinę, ji virto „centru“, kuriame galima gauti vizas į Baltarusiją, migrantams bergždžiai stengiantis pradėti naują gyvenimą Europos Sąjungoje, aiškino M. J. Bakras.

Kurdai perduoda savo pasus kelionių agentams, šie siunčia dokumentus kolegoms Ankaroje, o ten pateikiami prašymai išduoti Baltarusijos vizas.

„Prieš maždaug du mėnesius visas paketas kainavo 2 500 dolerių. Dabar jis jau kainuoja nuo 3 500 iki 4 000 dolerių“, – sakė M. J. Bakras.

Praėjusią savaitę Turkija uždraudė irakiečiams, jemeniečiams ir sirams skristi į Baltarusiją, o Baltarusijos oro bendrovė „Belavia“ paskelbė apie panašią priemonę skrydžiams iš Dubajaus.

„Išsekę ir sergantys“

28 metų M. J. Bakras yra vienas iš tūkstančių desperatiškų migrantų, esančių Baltarusijos pusėje prie sienos su ES nare Lenkija.

„Esame išsekę ir sergantys, – sakė jis telefonu. – Atvykome čia su turistine viza prieš savaitę. Kadangi nebėra skrydžių tarp Bagdado ir Minsko, keliavome per Dubajų. Kai kurie žmonės kelionių agentui Bagdade sumokėjo 3 000 dolerių, o kiti – net 25 ar 30 tūkst. dolerių“.

Baltarusijos konsulatai Bagdade ir Kurdistano regiono sostinėje Arbilyje Irako vyriausybės prašymu buvo uždaryti beveik prieš dvi savaites, kad būtų nutrauktas vizų srautas.

Rugpjūčio mėnesį vyriausybė įsakė sustabdyti skrydžius Bagdadas–Minskas, kai šimtai migrantų, daugiausia irakiečių, susitelkė prie Baltarusijos sienos su Lietuva, dar prieš dėmesiui nukrypstant į Lenkiją.

Vakarų šalys kaltina Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos vyriausybę, kad ji sukurstė krizę, skatindama migrantus keliauti į Baltarusiją ir vėliau juos gabenti prie sienos.

Briuselis ėmėsi sankcijų Baltarusijos kelionių agentūroms ir valstybinei oro linijų bendrovei.

Irakas ketvirtadienį organizuoja „savanorišką“ repatriacijos skrydį savo piliečiams, įstrigusiems pasienyje, kur jiems neįsileisti buvo dislokuoti tūkstančiai Lenkijos saugumo pajėgų pareigūnų.

Pasak Irako užsienio reikalų ministerijos atstovo Ahmedo al Sahafo, Irakas užregistravo daugiau kaip 550 savo piliečių, kurie pareiškė norą grįžti.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Morganai

:) Bent isivaizduoji kiek migrantu atplaukia vyduržemio jura iki europos:), tukstančiais i diena o ne i metus. Kiek varo iš Prancuzijos i UK Lamanšu? Ir juos visus priima ir dupa nušluosto ir pabegeliu statusus gauna ir soc išmokos. Gal čia problema. O ne rytuose.

Kaunas

...Tie sukciai nelegalai turi aukso ir kitokiu ishkasenu ,kuriomis prekiauja ;taciau dirbti vertinga darba jie nesugeba ,ir tingi,,Bizniauti ,apgaudineti ---tai ju prigimtis,,iir ,kur jie tik nusidangins ===jie nusiaubs,nuniokos ir zygiuos toliau "na darmavinku", Lodoriu gaujos ir demokratija jiems tik jumoras

Hihi

Ir is menulio_ marso. Debile
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS