Minskas: siūlymai mažinti Lietuvos ir Lenkijos ambasadų personalą – privalomi | kl.lt

MINSKAS: SIŪLYMAI MAŽINTI LIETUVOS IR LENKIJOS AMBASADŲ PERSONALĄ – PRIVALOMI

Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos ankstesnę dieną pareikštas raginimas sumažinti Lietuvos ir Lenkijos ambasadų Minske diplomatinį personalą yra privalomas, šeštadienį nurodė URM atstovas Anatolis Hlazas.

„Mūsų pateikti pasiūlymai priklauso išskirtinai Baltarusijos suverenių teisių sričiai, ir niekas neturi bei, tiesą sakant, neketino to aptarinėti su Lietuvos puse. Jeigu atsitrauktume nuo diplomatinės kazuistikos, tokie siūlymai Lietuvos URM yra privalomi vykdyti“, – A. Hlazo žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Lietuva ir Lenkija po suklastotų rugpjūčio 9 dienos prezidento rinkimų užėmė griežtą poziciją Aliaksandro Lukašenkos atžvilgiu ir išsakė paramą naujų rinkimų reikalaujantiems baltarusiams.

Penktadienį Baltarusijos užsienio reikalų ministerija paskelbė atšaukianti konsultacijoms savo ambasadorius iš Lietuvos ir Lenkijos ir paragino šias šalis sumažinti diplomatų skaičių jų ambasadose Minske.

„Dėl nurodytų šalių akivaizdžiai destruktyvios veiklos jiems buvo pasiūlyta iki 2020 metų spalio 9 dienos pasiekti savo diplomatinių atstovybių sudėties Baltarusijoje paritetą su Baltarusijos užsienio atstovybėmis atitinkamose šalyse“, – sakė A. Hlazas.

Anot jo, tokiu atveju Lietuvos ambasados Minske darbuotojų skaičius turėtų būti sumažintas nuo 25 iki 14, o Lenkijos nuo 50 iki 18 diplomatų.

Reaguodamas į šį pareiškimą Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pareiškė, kad Lietuva kol kas nesvarsto atšaukti ambasadoriaus ir kitų diplomatų iš Baltarusijos.

„Mes tikrai neketiname kviesti (ambasadoriaus) konsultacijoms ir tikrai nespręsime nieko dėl personalo mažinimo“, – žurnalistams penktadienį sakė L. Linkevičius.

„Mes nesame suinteresuoti mažinti bendravimo kanalų bendravimo, matome ir taip daug problemų tame ir patys tikrai nesiimsime tos iniciatyvos, nes nematome tame naudos“, – kalbėjo ministras.

L. Linkevičius atkreipė dėmesį, kad Minskas savo poziciją suformulavo kaip pasiūlymą, o ne reikalavimą. Jis sakė, kad šį pareiškimą įvertino su apgailestavimu ir nusivylimu.

Pasak L. Linkevičiaus, tokio žingsnio buvo galima tikėtis, įvertinant ankstesnę Minsko režimo retoriką, tačiau toks žingsnis yra silpnumo ženklas.

„Galima buvo tikėtis, nes tie tokie grasinimai arba įspėjimai jau ne pirmą kartą buvo girdimi (...) jie buvo sakę ne kartą, kad imsis priemonių, buvo minimas net ir diplomatinių santykių nutraukimas, bent jau retorikoje“, – sakė L. Linkevičius.

L. Linkevičius sakė bendrą atsaką aptaręs su Lenkijos užsienio reikalų ministru Zbigniewu Rau (Zbignevu Rau) ir informavo Europos Sąjungos išorės veiksmų tarnybą.

Tuo metu A. Hlazas, šeštadienį komentuodamas A. Linkevičiaus pareiškimą, apkaltino jį nepaisant Vieno konvencijos dėl diplomatinių santykių.

„Atvirai kalbant, nesuprantama, kuo motyvuotas šis Lietuvos užsienio reikalų ministro pareiškimas: ar nelabai geru Konvencijos išmanymu, ar sąmoningu noru atlikti savo diplomatų sakralią auką“, – sakė baltarusių URM atstovas.

Jis pridūrė, kad Baltarusijos URM raginimas sumažinti diplomatinį personalą taip pat taikomas ir Lenkijos diplomatijos vadovybei.

„Dar kartą pabrėšiu, kad mūsų vakar išsakyti siūlymai nėra nukreipti į santykių su mūsų kaimyninėmis šalimis bloginimą – jie yra priverstinio atsakomojo pobūdžio ir motyvuoti ypatingu destruktyviu vaidmeniu, kurį esant dabartinei padėčiai nusprendė atlikti Lenkijos ir Lietuvos vadovybė“, – kalbėjo A. Hlazas.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

labai gerai

reikia maziau loti

Anonimas

Nu ką- prašikom trijų bobų revoliuciją ? Minske ramu, jokių demonstracijų....kurie norėjo- gavo lazdų ir trinasi sumuštus užpakalius.....

nordland

is pradziu pasake ta mandagiai ir diplomatiskai, bet juk ezys paukstis isdidus ir kol nespirsi, tol neskris
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS