Mirė 90 metų sulaukęs Nobelio premijos laureatas D. Kahnemanas | kl.lt

MIRĖ 90 METŲ SULAUKĘS NOBELIO PREMIJOS LAUREATAS D. KAHNEMANAS

Sulaukęs 90 metų mirė Nobelio premijos laureatas Danielis Kahnemanas, elgesio ekonomikos teorijų pirmeivis, padaręs didelę įtaką šiai disciplinai, trečiadienį patvirtino jo darbdavys.

D. Kahnemanas, parašęs bestseleriu tapusią knygą „Mąstymas, greitas ir lėtas“ („Thinking, Fast and Slow“), prieštaravo nuomonei, kad žmonių elgesį lemia racionalus sprendimų priėmimo procesas, veikiau jie dažnai vadovaujasi instinktais.

Prinstono universitetas, kuriame iš Izraelio kilęs amerikietis akademikas D. Kahnemanas dirbo iki mirties, patvirtino jo mirtį savo interneto svetainėje paskelbtame pareiškime. „Jis pakeitė daugelį socialinių mokslų sričių. Jo labai trūks“, – pranešime spaudai sakė buvęs kolega profesorius Eldaras Shafiras.

2002 m. D. Kahnemanas pelnė Nobelio memorialinę ekonomikos mokslų premiją už mokslinius tyrimus psichologijos ir ekonomikos srityse. Populiariausia jo teorija prieštaravo tradiciniams ekonominiams požiūriams, kad žmonės yra visiškai racionalūs ir savanaudiški. Jo teorija teigė, kad žmonių psichika yra šališka ir tai iškraipo jų sprendimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Rūtenis

Su velioniu mokslininku sutikčiau 50/50, taip kaip pirkdamas pieną, duoną, baltinius ar kojines ir t.t. aš išlieku gan racionalus, o na o kai perku brangesnius , vot jau čia ir prasideda cirkai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS