Mirė buvęs ilgametis Zimbabvės lyderis | kl.lt

MIRĖ BUVĘS ILGAMETIS ZIMBABVĖS LYDERIS

Eidamas 96-uosius metus, mirė pirmasis nepriklausomos Zimbabvės lyderis Robertas Mugabe.

Buvęs prezidentas mirė po ilgos kovos su ligomis, R. Mugabes šeima patvirtino naujienų tarnybai BBC. Vėliau apie mirtį paskelbė ir dabartinis Zimbabvės prezidentas Emmersonas Mnangagwa.

„Su didžiausiu liūdesiu pranešu, kad Zimbabvės tautos tėvas ir buvęs prezidentas Robertas Mugabe mus paliko“, – rašė E. Mnangagwa.

„R. Mugabe buvo išsilaisvinimo ikona, panafrikietis, kuris savo gyvenimą paskyrė jo žmonių emancipacijai ir įgalinimui. Jo indėlis į mūsų tautos ir žemyno istoriją niekada nebus užmirštas. Tegu jo siela ilsisi amžinoje ramybėje“, – tviteryje rašė E. Mnangagwa.

Zimbabvės nepriklausomybės kovų herojus, vėliau tapęs vis labiau autokratiškai valdančiu lyderiu, R. Mugabe buvo nuverstas 2017 m. lapkričio karinio perversmo metu. Taip buvo užbaigtas tris dešimtmečius trukęs jo valdymo laikotarpis.

Nuo balandžio buvęs prezidentas nuo neatskleistos ligos gydėsi Singapūre. Rugpjūčio pradžioje E. Mnangagwa paskelbė, kad R. Mugabe buvo paguldytas į ligoninę užsienyje, tačiau jo sveikata esą gerėja.

„Ilsėkis ramybėje, Robertai Mugabe“, – tviteryje rašė Zimbabvės švietimo sekretorė Fadzayi Mahere.

R. Mugabe gimė 1924 m. vasario 21 d.

1980-aisiais, Zimbabvei atgavus nepriklausomybę, R. Mugabe tapo premjeru – faktiniu šalies vadovu. 1987 m., panaikinus premjero pareigybes, R. Mugabe tapo prezidentu. Prezidentas Zimbabvę tvirta ranka valdė iki 2017-ųjų, kai įvyko karinis perversmas, nuvertęs ilgametį lyderį.

GALERIJA

  • Mirė buvęs ilgametis Zimbabvės lyderis
  • Mirė buvęs ilgametis Zimbabvės lyderis
  • Mirė buvęs ilgametis Zimbabvės lyderis
EPA-ELTA nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

State mokyklas

O tai britai mokyklu nestate?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS