Moldovos prezidento rinkimus laimėjo proeuropietiška ekspremjerė M. Sandu | kl.lt

MOLDOVOS PREZIDENTO RINKIMUS LAIMĖJO PROEUROPIETIŠKA EKSPREMJERĖ M. SANDU

Moldovoje savaitgalį vykusius prezidento rinkimus užtikrintai laimėjo proeuropietiška ekspremjerė Maia Sandu, didesne nei 10 procentinių punktų persvara įveikusi dabartinį prezidentą Igorį Dodoną, rodo naktį į pirmadienį paskelbti Centrinės rinkimų komisijos duomenys.

Duomenys, gauti suskaičiavus visus balsus, rodo, kad M. Sandu, žadanti priartinti skurdžią posovietinę Moldovą prie Vakarų, surinko 57,75 proc. balsų. Jos varžovas I. Dodonas gavo 42,25 balsų.

Dar liko nepaskaičiuoti balsai 40 užsienio apylinkių. Tačiau atotrūkis tik didėja, nes absoliuti dauguma išeivijos balsavo už buvusią premjerę.

Užsienyje balsus atidavė per 260 tūkst. rinkėjų, iš jų daugiau nei 88 proc. parėmė M. Sandu. Dėl šios priežasties atotrūkis tarp kandidatų išaugo nuo 3 procentinių punktų, suskaičiavus balsus pačioje Moldovoje, iki 8 punktų.

Galutiniai rezultatai bus paskelbti vėliau pirmadienį, kai užsidarys balsavimo punktai ir bus suskaičiuoti balsai JAV ir Kanadoje.

Prezidentas renkamas ketverių metų kadencijai. 2016-aisiais I. Dodonas nugalėjo M. Sandu 4 procentinių punktų skirtumu.

Dabartinio valstybės vadovo kadencija baigiasi gruodžio 23 dieną. Jo įpėdinės inauguracija įvyks iš karto po šios datos.

Igoris Dodonas pirmadienį pripažino pralaimėjimą antrajame rinkimų. 

„Preliminarūs rezultatai parodė, kad Maia Sandu laimėjo“, – sakė I. Dodonas žurnalistams po sekmadienį įvykusio antrojo rinkimų turų ir pasveikino savo varžovę su pergale.

Prezidentas taip pat sakė, kad jo rinkimų komanda užfiksavo „beprecedentį skaičių pažeidimų“, tačiau paragino savo šalininkus neiti į gatves.

„Mums nereikia destabilizacijos“, – pridūrė I. Dodonas.

Moldovoje, esančioje tarp Ukrainos ir NATO narės Rumunijos, vyrauja dvi priešingos stovyklos: pritariančiųjų glaudesniems ryšiams su Europos Sąjunga ir visų pirma Rumunija, ir besikabinančiųjų į sovietinių laikų santykius su Maskva.

Promaskvietiškas I. Dodonas į valdžią atėjo 2016 metais, įveikęs savo provakarietišką varžovę M. Sandu, kuri nori, kad Moldova prisijungtų prie Europos Sąjungos, ir tikisi vėl ją nugalėti.

I. Dodono varžovė yra pažadėjusi siekti integracijos su ES ir kurti daugiau darbo vietų, kad būtų galima sustabdyti masinę darbo jėgos emigraciją.

Sekmadienio rytą savo balsą atidavusi M. Sandu ragino rinkėjus aktyviai dalyvauti balsavime.

„Balsavau už pokyčius, už Moldovą, kuria mes visi didžiuosimės. Už Moldovą, kurioje visi žmonės užtikrintai žvelgs į rytojų ir galės gyventi su savo šeimomis“, – sakė kandidatė į prezidentus, kreipdamasi į rinkėjus rumunų ir rusų kalbomis.

Balsuoti su žmona Galina atvykęs I. Dodonas savo ruožtu sakė: „Balsavau už nepriklausomybę ir valstybingumą, už valstybingumo stiprinimą. Už pokyčius, nes šaliai reikia pokyčių. Ne šokiruojančių permainų, o pokyčių. Jie yra reikalingi ir jie bus. Mes turime komandą, kuri užtikrins šiuos pokyčius.“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pasveikino Maią Sandu su pergale, pranešė Kremlius.

„Tikiuosi, kad jūsų, kaip valstybės vadovės, darbas skatins abiejų šalių ryšių konstruktyvią plėtrą“, – sakoma V. Putino pareiškime, paskelbtame Kremliaus tinklalapyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Skaitytojas

Congratulations!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS