NATO sako nematanti ženklų, kad Rusija pakeitė savo poziciją dėl branduolinės ginkluotės | kl.lt

NATO SAKO NEMATANTI ŽENKLŲ, KAD RUSIJA PAKEITĖ SAVO POZICIJĄ DĖL BRANDUOLINĖS GINKLUOTĖS

  • 6

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ketvirtadienį pareiškė, kad Aljansas nemato jokių ženklų, kad Maskva pakeitė savo branduolinę poziciją.

Šis pareiškimas nuskambėjo po to, kai autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka anksčiau šią savaitę pareiškė, kad Minskas iš Rusijos jau gavo keletą taktinių branduolinių ginklų.

Antradienį duodamas interviu valstybinei televizijai A. Lukašenka nurodė, kad nedvejodamas panaudotų taktinių branduolinius ginklus, jei Baltarusija susidurtų su agresija. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sakė, kad ginklai bus dislokuoti Baltarusijoje ateinantį mėnesį ir bus kontroliuojami Maskvos.

„Žinoma, atidžiai stebime, ką daro Rusija. Kol kas nepastebėjome jokių branduolinės politikos pokyčių, dėl kurių reikėtų keisti mūsų poziciją“, – žurnalistams prieš NATO ministrų susitikimą Briuselyje teigė J. Stoltenbergas.

Penktadienį planuojamas NATO branduolinės gynybos planavimo grupės posėdis. Šis susitikimas buvo planuojamas jau seniai ir nėra susijęs su pastarojo meto įvykiais, tačiau V. Putino grasinimai panaudoti branduolinius ginklus ir sprendimai trauktis iš ginkluotės ribojimo sutarčių kelia ypatingą Aljanso susirūpinimą.

„Rusijos branduolinė retorika ir pranešimai yra neapgalvoti ir pavojingi“, – teigė NATO generalinis sekretorius.

„Rusija turi žinoti, kad branduolinis karas negali būti laimėtas ir niekada neturi būti kariaujamas“, – pridūrė jis.

Anksčiau šiais metais Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė apie planus dislokuoti trumpojo nuotolio branduolinius ginklus Baltarusijos teritorijoje, o tai laikoma rimtu perspėjimu Vakarams.

Penktadienį susitikęs su A. Lukašenka V. Putinas sakė, kad šių ginklų saugyklos bus baigtos statyti kito mėnesio pradžioje, o po to jie bus greitai perkelti į Baltarusijos teritoriją.

Liepos 11–12 dienomis JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir kitų NATO šalių vadovai dalyvaus aukščiausiojo lygio susitikime Vilniuje, maždaug už 35 km nuo Baltarusijos sienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Nejaugi

NATO-TRATO taip troksta kad rusu branduoline ginkluote pakeistu ju poziciju pozicija?

Kad

jau prasidėjo RUSIJOJE Azov teroristu teismas ,gresia iki gyvos galvos visiems azov padugnėm

Tam budelis

gerai ir teisingai sakai kad jau tikrai atsibodo tas ukru benderovcu terorizmas, kur žiūri pasaulis
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS