NATO vadovas: Kinija stebi JAV dramą dėl Ukrainos apginklavimo | kl.lt

NATO VADOVAS: KINIJA STEBI JAV DRAMĄ DĖL UKRAINOS APGINKLAVIMO

  • 0

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas sekmadienį, pradėdamas vizitą Vašingtone, kurio tikslas – paveikti Kongresą, kad šis patvirtintų tolesnę pagalbą Ukrainai, kovojančiai su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis, teigė, kad JAV karinis finansavimas Ukrainai yra svarbus atgrasymo signalas Kinijai.

Rusijos invazijai į Ukrainą tęsiantis jau beveik dvejus metus, daugelis respublikonų įstatymų leidėjų nenori toliau remti Kyjivo, kuriam buvo skirta milijardinė JAV parama, sakydami, kad kovose su rusų pajėgomis nebuvo padaryta akivaizdžios pažangos.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) prašo Kongreso patvirtinti 61 mlrd. dolerių (56,1 mlrd. eurų) naują karinės pagalbos paketą Ukrainai. Tačiau derybos įstrigo dėl respublikonų įstatymų leidėjų reikalavimo vykdyti plataus masto imigracijos reformas mainais į tai, kad būtų patvirtinta daugiau lėšų Ukrainai.

NATO generalinis sekretorius J. Stoltenbergas šią savaitę Vašingtone ketina pasisakyti už tolesnę pagalbą Ukrainai.

„Svarbu, kad Ukraina gautų nuolatinę paramą, nes turime suprasti, kad Pekinas tai atidžiai stebi“, – amerikiečių televizijai „Fox News“ sakė J. Stoltenbergas.

Pasak analitikų, Kinija, kuri reiškia pretenzijas į savarankiškai valdomą Taivano salą ir žada vieną dieną jį susigrąžinti, prireikus – jėga, stebi, ar kažkada stipri Vakarų parama Ukrainai nemažėja.

Šie analitikai įspėja, kad jei JAV ir jos sąjungininkės paliktų Ukrainą, Kinija gali būti linkusi imtis karinių veiksmų ir perimti Taivano kontrolę.

Svarbu, kad Ukraina gautų nuolatinę paramą, nes turime suprasti, kad Pekinas tai atidžiai stebi.

„Taigi, jei V. Putinas Ukrainoje pasieks, ko nori, taps pažeidžiamesnė ne tik Europa, bet ir mes visi, taip pat ir Jungtinės Valstijos“, – pridūrė J. Stoltenbergas.

Jis teigė, kad susitarimas, dėl kurio deramasi JAV Kongrese, yra geras. J. Stoltenbergas sakė, kad JAV pagalba Ukrainai sudaro tik nedidelę dalį Pentagono biudžeto, tačiau „mums pavyko sunaikinti ir gerokai sumažinti Rusijos kariuomenės pajėgumus“.

„Todėl turėtume tai daryti ir toliau“, – sakė jis.

Pasak NATO vadovo, JAV pagalba Ukrainai taip pat padeda Amerikos darbuotojams, nes už šiuos pinigus perkami Jungtinėse Valstijose pagaminti ginklai.

J. Stoltenbergas pirmadienį turi susitikti su valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu (Entoniu Blinkenu), gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu (Loidu Ostinu) ir patarėju nacionalinio saugumo klausimais Jake'u Sullivanu (Džeiku Salivanu).

Antradienį jis turi susitikti su respublikonų ir demokratų įstatymų leidėjais, dalyvaujančiais debatuose dėl pagalbos Ukrainai.

Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), beveik neabejotinas respublikonų kandidatas lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose, nekart palankiai atsiliepęs apie Kremliaus šeimininką Vladimirą Putiną, ragina respublikonų įstatymų leidėjus atmesti susitarimą, dėl kurio deramasi Kongrese.

Gairės: NATO, Jensas Stoltenbergas, Kinija, JAV, karas Ukrainoje, karinis finansavimas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS