NATO vadovas ragina neskubėti su pajėgų išvedimu iš Afganistano | kl.lt

NATO VADOVAS RAGINA NESKUBĖTI SU PAJĖGŲ IŠVEDIMU IŠ AFGANISTANO

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas antradienį įspėjo, kad Aljansui gali tekti brangiai sumokėti per anksti išvedus pajėgas iš Afganistano.

Šį įspėjimą jis išsakė JAV prezidentui Donaldui Trumpui ruošiantis artimiausiomis savaitėmis grąžinti namo didelį skaičių Afganistane šiuo metu esančių amerikiečių karių. 

„Mums reikia priimti sudėtingą sprendimą. Esame Afganistane beveik du dešimtmečius ir nė viena iš NATO sąjungininkų nenori ten likti ilgiau nei būtina. Tačiau pasitraukus per anksti ar nekoordinuotai, gali tekti sumokėti labai didelę kainą“, – pažymėjo J. Stoltenbergas.

Anot jo, esama pavojaus, kad karo nualinta šalis „gali vėl tapti placdarmu tarptautiniams teroristams planuoti ir organizuoti atakas mūsų gimtinėse“.   

„Tuo metu ISIS [džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“] gali atkurti Afganistane teroro kalifatą, kurį prarado Sirijoje ir Irake“, – kalbėjo NATO vadovas.  

Sprendimas sumažinti amerikiečių karių kontingentą Afganistane priimtas praėjus kelioms dienoms po to, kai D. Trumpas į aukščiausius postus Pentagone paskyrė grupę jam lojalių pareigūnų, pritariančių jo nepasitenkinimui dėl užsitęsusio JAV karių buvimo karo zonose.  

JAV pareigūnai sakė, kad praėjusį savaitgalį kariniai lyderiai buvo informuoti apie numatytą karių išvedimą ir šiuo metu rengiamas atitinkamas prezidento įsakas, tačiau vadams jis dar neperduotas.

NATO tarptautinę saugumo užtikrinimo operaciją Afganistane pradėjo 2003-aisiais, praėjus dvejiems metams po to, kai JAV vadovauta koalicija nušalino talibų režimą, suteikusį prieglobstį „al Qaeda“ vadeivai Osamabi bin Ladenui.

2014 metais NATO pradėjo Afganistano saugumo pajėgų mokymų, patariamąją bei paramos misiją, tačiau palaipsniui išvedė savo karius, įgyvendinant taikos susitarimą, pasirašytą tarpininkaujant JAV.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Čiubaka

okupantams namo laikas

o

sis .vadovas/ jei yra nepriklausomas privalo atsijungti nuo turku kurie jau parode tikraji veida ir savo veiksmais juodina NATO veida pries visus ir pritariu Trumpui uz jo pozicija kuri logiska o vis veidmainisku poziuriua polititampa kelia pompeo veidmainisku poziuriu ir kalbom bei veiksmais ignoruojant prezidenta vien imigrantu /teroristu/ anpludis i vokietija parode kas uz to stovi ir musulmonus nedelsiant atjungt nu betkokios bendrijos nes tai jav zydjankiu tikslas viska sujaukt?...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS