NATO vadovas žada nepamiršti paliktų afganistaniečių | kl.lt

NATO VADOVAS ŽADA NEPAMIRŠTI PALIKTŲ AFGANISTANIEČIŲ

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas antradienį sakė, kad Kabulo oro uostas turi likti atviras, ir pažadėjo nepamiršti afganistaniečių, paliktų pasitraukus JAV ir sąjungininkių pajėgoms.

„Labai svarbu, kad oro uostas liktų atviras, kad būtų galima (gabenti) humanitarinę pagalbą Afganistano žmonėms ir... kad galėtume toliau išgabenti žmones, norėjusius (išvykti), bet negalėjusius (to padaryti) per karinę evakuaciją“, – interviu naujienų agentūrai AFP sakė NATO vadovas.

„Mes jų nepamiršime“, – pažadėjo jis.

Paskutinis JAV kariškių lėktuvas iš Kabulo oro uosto išskrido vėlai pirmadienį, po paskubomis surengtos daugiau kaip 123 tūkst. sąjungininkių karių ir drauge su jais per konfliktą dirbusių afganistaniečių evakuacijos.

Tačiau Talibanui švenčiant pergalę, NATO tenka analizuoti, kas nepasisekė per svarbiausią Aljanso karinę misiją nuo Šaltojo karo laikų.

Be to, J. Stoltenbergas pažadėjo, jog sąjungininkės tęs diplomatinį spaudimą Talibanui, kad likę afganistaniečiai, padėję vakariečiams ir dabar jaučiantys grėsmę, taip pat jų šeimų nariai galėtų išvykti.

Jis gyrė NATO narę Turkiją, pasisiūliusią imtis vaidmens Kabulo oro uoste, kurį Talibanas bando atidaryti, ir padėkojo maždaug 800 NATO civilių darbuotojų už pagalbą organizuojant evakuaciją.

„Toliau dirbsime su NATO sąjungininkėmis, su kitomis šalimis, kad padėtume žmonėms išvykti. Talibanas yra aiškiai deklaravęs, kad žmonėms bus leista išvykti; mes Talibaną vertinsime ne pagal tai, ką jie sako, o pagal tai, ką jie daro“, – pabrėžė J. Stoltenbergas.

„Naudosimės savo politiniais, diplomatiniais, ekonominiais svertais, kad žmonės galėtų išvykti. Tai svarbu, nes NATO sąjungininkės čia buvo daug metų“, – sakė jis.

Pasak J. Stoltenbergo, 30 narių Aljansas turės atidžiai išstudijuoti, kas nepasisekė vykdant  misiją sukurti afganistaniečių vyriausybę ir kariuomenę, galinčią sustabdyti Talibano puolimą.

„Tai yra tarp sunkių klausimų, kuriuos turėsime užduoti, kai dabar vykdysime... vertinimo, analizavimo ir pamokų išmokimo procesą“, – sakė jis AFP.

„Nes mums reikia geriau suprasti, kas nepasisekė,... taip pat išanalizuoti savo pasiekimus Afganistane, ne paskutinėje vietoje ir dėl kovos su terorizmu“, – pridūrė J. Stoltenbergas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS