Nauja mada Paryžiuje: taupumas – svarbiau už eleganciją | kl.lt

NAUJA MADA PARYŽIUJE: TAUPUMAS – SVARBIAU UŽ ELEGANCIJĄ

Taupymo režimą Prancūzijos politikai įtraukė į gero skonio taisykles. Norėdami pažadinti piliečių sąmoningumą ir įtikinti taupyti energiją, nepiktnaudžiauti šiluma, dalykinės aprangos komplektus jie pildo šiltais drabužiais. Tačiau šalta tėvynainių reakcija pasirodo esanti grėsmingesnė nei rudenėjančio Paryžiaus žvarba.

B.le Maire'o iniciatyva

Ekonomikos ministrą Bruno le Maire'ą prancūzai buvo įpratę matyti kaip tipišką Paryžiaus elito atstovą: visada pasitempęs, dėvintis nepriekaištingai prigludusį kostiumą, ryšintis kaklaraištį. Tačiau, Rusijai užpuolus Ukrainą, prieš Europą užsimojus savo hibridiniais ginklais, ėmė keistis ne tik įprasta nuobodoka Senojo žemyno politika, bet ir Prancūzijos politikų mados. B.le Maire'as apie tai pareiškė vienas pirmųjų.

"Daugiau manęs neišvysite su kaklaraiščiu – tik su golfu, – rugsėjo pabaigoje vienoje radijo laidų pareiškė B.le Maire'as. – Tai mums leis taupyti. Mano ministerijoje nebešildysime, jei temperatūra (patalpose) nenukris žemiau 19 °C."

Jau po kelių valandų B.le Maire'o "Twitter" paskyroje pasirodė nuotrauka, kurioje jis apsirengęs juodą golfą šypsodamasis žiūri į savo mobilųjį telefoną. Politikas sako norįs parodyti pavyzdį prancūzams, kurie neseniai buvo įspėti taupyti energiją ir vengti nereikalingo švaistymo.

Šilčiau: premjerė E.Borne į dalykinės aprangos komplektą įtraukė striukę. / R. Meigneux / SIPA nuotr.

Jaučiasi nesuprastas

Šis B.le Maire'o gestas kuriam laikui atitraukė prancūzų dėmesį nuo karo Ukrainoje ar kalbų apie infliacijos padarinius. Tviterį užplūdo kandžios ironijos kupini prancūzų komentarai. Opozicijos atstovai, paprasti žmonės ministro golfą vadino geriausia ekonomikos gelbėjimo priemone.

Kritikai priminė ministrui ir jo kolegoms vasarą, kai per karščius valdininkų kabinetuose visu pajėgumu dirbo kondicionieriai, o Eliziejaus rūmų kieme automobiliai stovėdavo įjungtais varikliais – kad, prireikus važiuoti ministrams, juose būtų maloniai vėsu.

Nesvarbu: su megztiniu, kaklaraiščiu, maudymosi kostiumėliu ar kostiumu, bet aš neatsisakysiu savo idėjų. Esame žmonės – netapkime gauja.

Tokia pašaipų banga negalėjo nepapiktinti ministro, tad praėjusį savaitgalį B.le Maire'as socialiniuose tinkluose kreipėsi į tautiečius, kviesdamas liautis skleisti skaitmeninį triukšmą, kuris esą nustelbia svarbias temas.

"Nesvarbu: su megztiniu, kaklaraiščiu, maudymosi kostiumėliu ar kostiumu, bet aš neatsisakysiu savo idėjų. Esame žmonės – netapkime gauja", – prašė ministras.

Renginiuose jis, žinoma, pasirodo ryšintis kaklaraištį: kai temperatūra balansuoja ties 20 °C padala, golfui gerokai per anksti.

Apeliuoja į sąmoningumą

B.le Maire'o sprendimas – logiškas viešųjų ryšių žingsnis. Dar vasarą prezidentas Emmanuelis Macronas paragino prancūzus išlikti blaivius, kad būtų galima susidoroti su energetikos krize, nes šalis ruošiasi atšiauriai šaltai žiemai, nes Ukrainoje tebesitęsia Rusijos karas. Gyventojai prašyti, atvėsus orams, neskubėti didinti temperatūros, jei namuose ji nenukrinta žemiau nei 19 °C. Viešosios paskirties patalpose – išskyrus ligonines ir senelių namus – ši taisyklė tapo privaloma. Tai tik dalis priemonių, kurios padėtų Prancūzijai šią žiemą 10 proc. sumažinti bendrą energijos suvartojimą ir taip išvengti elektros energijos tiekimo trikdžių.

Naują taupųjį stilių propaguoja ne tik B.le Maire'as, bet ir premjerė Elisabeth Borne, į savo dalykinį garderobą įtraukusi elegantišką rudos ir žydros spalvų pūkinę striukę. Pavyzdį rodo ir aplinkos, sveikatos apsaugos ministerijų vadovai. Siekdami populiarumo politikai ėmė dalytis savo buitiniais sprendimais: Paryžiaus tarybos narys Gilles Le Gendre'as pareiškė drabužių džiovyklę iškeisiąs į kabyklą.

Paradoksas, tačiau prezidento patarėjams teks ieškoti išradingesnių sprendimų. Neseniai viename viešų renginių E.Macronas taip pat pasirodė dėvintis antracito spalvos golfą, tačiau įspūdžio tai nepadarė: politikas visada mėgo golfus. Šmaikštuoliai jau dabar svarsto: gal, spustelėjus šaltukui, Eliziejaus rūmuose prezidentas pasirodys su megzta kepure ir pirštinėmis?

GALERIJA

  • Šilčiau: premjerė E.Borne į dalykinės aprangos komplektą įtraukė striukę.
Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Nusišneki

Mokykloje po suolu tampei. Yra tik viena žmonių rūšis homo sapiens. O mulas yra dviejų skirtingų kanopinių rūšių arklio ir asilo kryžminimo rezultatas. Žmonių rasių maišymasis yra tas pats kas šunų ar kačių veislių maišymasis. Duoda sveikesnius individus.

Ne

Kraujomaiša yra tik su viena pabaiga, atsiranda mulai, tai yra tie, kurie nebegali turėti palikuonių. Bet jie tinka sunkiems darbams. Čia nežiniukams, jei ką. Po kraujomaišos nieko daugiau - tik defektas. Pažiūrėkit, kas nutiko su žinomesnių prokurorų, teisėjų, profesorių, politikų, valdininkų palikuonimis - defektas, silpnaprotystės, patologijos....genetinis šiukšlynas. Tiesiog pas genetiką būtina nueiti,vsusimūkėti ir gauti pažymą, kur juodu ant balto parašyta - tu esi genetinė šiukšlė, tavo visi palikuonys bus išsigimę. Tokia yra tiesa. Maksimum, tegalėjo tapti miliumi ar leitaite ant scenos, iš kurių juoksis kaip iš dresuruotų gyvulių, kurie išėjo su defektu, pavyzdžiui, gyvulio gaurai ant nugaros ar vyrui yra didelės krūtys, bet nėra vyro lytinių organų, tik skylutės, ir daugiau nieko. Neįsižeiskit. Laikas atsimerkti.

Rymas

Tarp kitko, kraujomaiša gerina veislę. Čia tam, kuris pergyvena dėl Prancūzijos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS