Naujasis Euro grupės pirmininkas – „ECOFIN „Cristiano Ronaldo“ | kl.lt

NAUJASIS EURO GRUPĖS PIRMININKAS – „ECOFIN „CRISTIANO RONALDO“

  • 0

Naujuoju Euro grupės pirmininku pirmadienį buvo išrinktas Portugalijos finansų ministras Mario Centeno (Marijus Sentenas), kuriam pavyko meistriškai balansuoti skatinant Portugalijos ekonomikos augimą ir laikantis biudžeto disciplinos.

Dėl to jis yra lyginamas su garsiuoju portugalu futbolininku Cristiano Ronaldo (Krištianu Ronaldu).

Penkiasdešimtmetis ekonomikos profesorius dažnai yra vadinamas liberalu, tačiau save laiko „kultūriškai kairiuoju“. Euro grupės pirmininku jis tapo praėjus vos dviems politikoje praleistiems metams.

Dabar jau buvęs Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble (Volfgangas Šoiblė), paprastai nedalijantis komplimentų, praėjusią gegužę per ES Ekonomikos ir finansų reikalų tarybos posėdį M. Centeno pavadino „ECOFIN „Cristiano Ronaldo“.

Toks palyginimas, kurį greitai „pasigavo“ Portugalijos žiniasklaida, padėjo M. Centeno tapti Portugalijos – kažkada buvusios viena skurdžiausių euro zonos šalių, priklausomos nuo tarptautinės pagalbos, – ekonomikos atsigavimo veidu.

Regbis ir maisto gamyba

Tačiau dabar, kai jau praėjo dveji socialistų valdymo Portugalijoje metai, statistika yra gerokai geresnė. Portugalijos viešojo sektoriaus deficitas yra mažiausias per 43 metus, šalies ekonomika auga, o nedarbo lygis pasiekė ikikrizinį lygį.

„Portugalijos patirtis rodo, kad Europoje įmanoma suderinti biudžeto atsigavimo ir ūkio augimo tikslus“, – praėjusią savaitę sakė Portugalijos finansų ministras, iškėlęs savo kandidatūrą pakeisti olandą kolegą Jeroeną Dijsselbloemą (Jeruną Deiselblumą).

M. Centeno pareiškė, kad jos tikslas yra „prisidėti siekiant reikiamo konsensuso dėl ekonominės ir pinigų sąjungos formavimo užbaigimo“ ir paversti eurą įrankiu, kuris „skatina ekonominę ir socialinę konvergenciją“.

Regbį ir gaminti maistą mėgstantis M. Centeno gimė ir užaugo Algarvės regione, o būdamas penkiolikos persikėlė į Lisaboną mokytis. Jis yra baigęs prestižinė Harvardo universitetą.

Grįžęs iš Amerikos jis ėmė dirbti Portugalijos centriniame banke ekonomistų, o vėliau tapo banko Ekonominių tyrimų departamento direktoriaus pavaduotoju.

M. Centeno buvo visai nežinomas iki tol, kol premjeras Antonio Kosta (Antonijus Košta) paprašė jo parengti Socialistų partijos ekonominę programą prieš 2015 metų parlamento rinkimus. M. Centeno sutiko, tačiau rinkimuose dalyvavo kaip nepriklausomas kandidatas.

Visuomenei visiškai nežinomas M. Centeno pradėjo dirbti Portugalijos vyriausybėje. Akademinėje visuomenė ekonominio liberalizmo atstovu laikytas M. Centeno vėliau siekė atsiriboti nuo tradicinių ideologinių „-izmų“ ir pasisakė už įvairių ekonominių požiūriu „apjungimą“.

Šeima ir „Benfica“

„Vieninteliai dalykai, kurie mane apibrėžia, yra mano šeima ir „Benfica“ (Portugalijoje populiariausias futbolo klubas)“, – yra sakęs M. Centeno.

Iš pradžių politinės patirties neturėjęs portugalas įrodė, kad greitai mokosi, ir tapo tikru „sunkiasvoriu“ Portugalijos vyriausybėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS