Naujasis Malaizijos sultonas per iškilmingą ceremoniją tapo karaliumi | kl.lt

NAUJASIS MALAIZIJOS SULTONAS PER IŠKILMINGĄ CEREMONIJĄ TAPO KARALIUMI

  • 0

Malaizijos naujasis sultonas Muhammadas V (Muhamadas V) per iškilmingą ceremoniją antradienį tapo 15-uoju šalies karaliumi.

Šis gana jaunas karalius yra žinomas kaip keturračių ir kitokio ekstremalaus sporto mėgėjas.

Per pompastišką ir daugybės amžių senumo tradicijų kupiną ceremoniją 47 metų sultonas, apsirengęs aukso spalvos tradiciniu malajų drabužiu, prisiekė nacionaliniuose rūmuose Kvala Lumpūre.

Ceremoniją, kurioje dalyvavo garbės sargybiniai ir musulmonų pamokslininkai, visoje šalyje transliavo televizija. Ceremonijoje taip pat dalyvavo Malaizijos premjeras Najibas Razakas (Nadžibas Razakas) ir keli šimtai garbingų svečių, pasipuošusių musulmoniškais apdarais.

Sultonas Muhammadas V iki šiol užėmė konservatyvios musulmoniškos šiaurinės Kelantano valstijos formalaus vadovo postą, o dabar tapo visos šalies valdovu. Malaizijoje nuo 1957 metų, kai šalis atgavo nepriklausomybę nuo Didžiosios Britanijos, galioja renkamo monarcho sistema.

Šalies, kur daugiausia gyvena musulmonų, valdovo sostas kas penkerius metus perduodamas vienam iš devynių Malaizijos valstijų vadovui. Pastaruosius postus tradiciškai užima musulmoniškos karališkosios šeimos nariai.

Sultonas Muhammadas V studijavo Šv. Kryžiaus koledže Oksforde ir Oksfordo islamo studijų centre, nurodo valstybinė žiniasklaida.

Jis žinomas kaip gana liberalių pažiūrų viešas asmuo, dalyvaujantis ėjimo maratonuose ir propaguojantis sveiką gyvenimo būdą. Jis yra nufotografuotas dėvintis beisbolo kepuraitę atvirkščiai.

Sultonas „laisvalaikiu skaito ir domisi ekstremaliu sportu, pavyzdžiui keturračių ekspedicijomis, ištvermės išbandymais ir šaudymu“, nurodo naujienų agentūra „Bernama“.

Nors Malaizijos musulmoniška karališkoji šeima užima tik formalų vaidmenį, šalies gyventojai, ypač musulmonai malajai, pagrindinė šalies gyventojų grupė, itin ją gerbia. Be to, kritikuoti karališkąją šeimą yra griežtai draudžiama.

Karaliaus ir karalienės portretai kabo kiekviename vyriausybės pastate visoje šalyje. Karalius taip pat yra simbolinis musulmonų vadovas šalyje, taip pat – ir kariuomenės vadas.

Malaizijos sultonai yra kilę iš XV amžiaus malajų sultonatų. Oficialus monarcho titulas – Yang di-Pertuan Agong (Jang di-Pertuan Agong), „Dievo sukurtasis“.

Sultonas Muhammadas V pakeitė 89 metų sultoną Abdul Halimą Mu'adzamą Shahą (Abdul Halimą Muadzamą Šachą) iš šiaurinės Kedos valstijos. Jis yra pirmasis asmuo, dukart ėjęs Malaizijos karaliaus pareigas: valstybės valdovu jis buvo ir praėjusio amžiaus 8-ame dešimtmetyje.

GALERIJA

  • Naujasis Malaizijos sultonas per iškilmingą ceremoniją tapo karaliumi
  • Naujasis Malaizijos sultonas per iškilmingą ceremoniją tapo karaliumi
  • Naujasis Malaizijos sultonas per iškilmingą ceremoniją tapo karaliumi
  • Naujasis Malaizijos sultonas per iškilmingą ceremoniją tapo karaliumi
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS