Naujosios Zelandijos premjerės partija laimėjo rinkimus | kl.lt

NAUJOSIOS ZELANDIJOS PREMJERĖS PARTIJA LAIMĖJO RINKIMUS

  • 0

Naujosios Zelandijos premjerės Jacindos Ardern (Džasindos Ardern) centro kairės Leiboristų partija didele persvara laimėjo šeštadienį įvykusius visuotinius rinkimus, pareiškė jos varžovė Judith Collins (Džudit Kolins)

Rinkimuose J. Ardern vadovaujama centro kairės Leiboristų partija varžėsi su konservatyvios Nacionalinės partijos vadovaujama opozicija.

Rinkimų apylinkės užvėrė duris 19 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku ir pareigūnai mėgins pernakt suskaičiuoti apie 3,5 mln. balsų.

Naujojoje Zelandijoje galioja griežtos rinkimų dienos taisyklės, pagal kurias rinkėjų apklausos yra neleidžiamos, todėl šaliai teks laukti, kada bus paskelbti preliminarūs rezultatai.

Tačiau gerokai daugiau negu pusė rinkėjų – kur kas daugiau negu per ankstesnius rinkimus – balsavo iš anksto, o tai reiškia, jog rezultatai greičiausiai bus paskelbti anksčiau.

Rinkimus iš pradžių buvo planuota surengti rugsėjo 19 dieną, tačiau dėl koronaviruso protrūkio Oklande, kuris jau buvo suvaldytas, balsavimas buvo atidėtas.

Naujojoje Zelandijoje, kuri turi 5 mln. gyventojų, nuo COVID-19 mirė tik 25 žmonės ir šalies atsakas į pandemiją sulaukė visuotinių pagyrimų.

Rinkėjai taip pat balsavo dviejuose referendumuose – dėl marihuanos legalizavimo rekreaciniais tikslais ir dėl eutanazijos įteisinimo. Tačiau rezultatai bus žinomi ne anksčiau spalio 30 dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS