A. Navalnas teismo narve šaiposi iš V. Putino ir gausina šalininkų gretas | kl.lt

A. NAVALNAS TEISMO NARVE ŠAIPOSI IŠ V. PUTINO IR GAUSINA ŠALININKŲ GRETAS

Stikliniame narve Maskvos teismų salėse Rusijos opozicionierius Aleksejus Navalnas plūsta teisėją, išjuokia kalėjimo pareigūnus ir ginčijasi su prokuroru, o baigiantis ilgai dienai parodo švelnesnę savo pusę: nusišypso žmonai Julijai ir ant narvo stiklo nupiešia širdelę.

Nuo to laiko, kai sausio viduryje buvo areštuotas vos grįžęs iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusią vasarą įvykdyto jo apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, A. Navalnas virtinę teismų posėdžių, kurie Rusijoje paprastai būna blankūs, pavertė antraštes generuojančiais politinio teatro veiksmais.

Teisininko išsilavinimą turintis 44 metų įnirtingiausias prezidento Vladimiro Putino kritikas per savo pasirodymus teisme elgdamasis tai įžūliai, tai pašaipiai, tai meiliai stengėsi gausinti savo šalininkų gretas, piktinti oponentus ir kurti Rusijos politinio kalinio įvaizdį.

Vasario 2-ąją įvykusį teismo posėdį, kai buvo beveik trejiems metams pasiųstas už grotų dėl kaltinimų sukčiavus, A. Navalnas pavertė kandžiu V. Putino puolimu.

Šaipydamasis dėl įtarimų, kad jis buvo bandomas nužudyti „Novičioku“ apnuodijus jo apatinius, A. Navalnas teismui pareiškė, kad V. Putinas „įeis į istoriją kaip trumpikių nuodytojas“.

Teismo salėje opozicionierius ginčydavosi su pareigūnais ir prokurorais, šaipydavosi iš jų pareiškimų, kad jis pagal lygtinės bausmės sąlygas turėjo periodiškai registruotis kalėjimų tarnyboje, pabrėždamas, kad tuo metu buvo komos būsenos.

Jo rodomos širdelės žmonai prieš tai, kai teisėja Natalija Repnikova paskelbė nuosprendį, atsidūrė laikraščių puslapiuose visame pasaulyje.

Daug dalykų, kuriuos A. Navalnas daro teisme, yra kruopščiai apgalvota, sakė Maskvoje dirbantis politikos stebėtojas Konstantinas Kalačiovas, kuris A. Navalno vasario 2-osios kalbą palygino su kokio nors revoliucionieriaus kalba carinėje Rusijoje.

„Jis dirba dėl savo įvaizdžio“, – pridūrė Politinės ekspertų grupės Maskvoje vadovas.

„Politinės prostitutės“

Tačiau kai kurie A. Navalno protrūkiai teisme aiškiai buvo impulsyvūs, sakė K. Kalačiovas.

„Visi mes žmonės, ir kartais jis pasiduoda emocijoms“, –sakė jis.

Kiek daugiau nei savaitė po to, kai jam buvo paskirta įkalinimo bausmė, A. Navalnas vėl stojo prieš teismą dėl kitos bylos kaltinimų apšmeižus vieną Antrojo pasaulinio karo veteraną. Kaltinimai susiję su tuo, kad viename Kremliaus remiamas konstitucines reformas propaguojančiame vaizdo įraše pasirodžiusius žmones, tarp jų šį veteraną, A. Navalnas pernai birželį pavadino šalies gėda ir išdavikais.

Opozicionierius ir vėl buvo dėmesio centre: šaipėsi iš teisėjos ir susirėmė su minėto veterano giminaičiais, kuriuos pavadino „politinėmis prostitutėmis“ ir apkaltino naudojantis šiuo 94 metų vyru.

Teisėja Vera Akimova vienu metu pagrasino išvesdinti A. Navalną iš teismo salės. Veteranui pareiškus, kad jis jaučiasi prastai, teismo posėdis buvo sustabdytas, iškviesta greitoji pagalba.

Teismo procesas prasidėjo praėjusį penktadienį. Sugrįžęs į teismą A. Navalnas pademonstravo neketinantis nusileisti ir plūdo teisėją.

„Liaukitės dariusi sau gėdą ir užsirašykite į kokius nors kursus savo žinioms apie Rusijos Federacijos įstatymus pagilinti“, – sakė A. Navalnas, paremdamas savo advokatės prašymą pakeisti teisėją.

Jei vasario 2-osios teismas buvo politinė drama, tai šis procesas dėl šmeižto tapo komedija, sakė politikos analitikas Antonas Orechas.

Tačiau šie pasirodymai yra vienintelė A. Navalno galimybė tęsti kovą su valdžia.

„Jei neturi galimybės dalyvauti rinkimuose ir kalbėti parlamente, jei neturi galimybės taikiai išeiti į gatves ir išreikšti savo jausmų bei minčių, jei iš tavęs buvo atimtos galimybės pasirodyti per valstybinius televizijos kanalus, vienintelis likęs dalykas yra teismo salė“, – savo tinklaraštyje rašė A. Orechas.

Prieš dešimtmetį iškilęs kaip pagrindinis Kremliaus kritikas Rusijoje, A. Navalnas yra V. Putino priešingybė ir vaizduoja 68 metų prezidentą kaip žmogų, atitrūkusį nuo tikrovės.

Socialinės žiniasklaidos laikais A. Navalno elgesys teismo salėje ypač patinka jauniems rusams, sakė K. Kalačiovas.

„Putinas praranda jaunimo paramą, apklausos tai rodo, – sakė jis. – Jaunimui jis atrodo kaip ateivis, žmogus iš Mėnulio.“

„[A. Navalnas] kalba ta pačia kalba kaip jaunimas, jie jame gali matyti save. Jo drabužiai, jo skonis, jo žmona, jo šeima... Jis atstovauja vidurinei miestiečių klasei“, – pridūrė K. Kalačiovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (28)

Anonimas

Prisivaipė gaidelis, dabar galės miegoti apsikabinęs parašą.

NEJUOKINKITE PASAULIO

Navalnas savo niekšiškais pasisakymais tik didina prieš save neapykantą. Jo piemeniški, isteriški pasisakymai didina tik metų kalėjime skaičių.

Gampas

Apgailėtina Rusija, užvaldyta vagių ir žmogžudžių, numušinėjanti keleivinius lėktuvus ir nuodijanti padorius rusus. Jaunimas vis tiek kitoks negu pavergti sovietiniai varguoliai ir nuvers šią kgbistinę kliką.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS