A. Navalnas ragina rinkimų dieną protestuoti prieš V. Putiną | kl.lt

A. NAVALNAS RAGINA RINKIMŲ DIENĄ PROTESTUOTI PRIEŠ V. PUTINĄ

  • 2

Įkalintas Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas ketvirtadienį paragino rusus protestuoti prieš Vladimirą Putiną per kitą mėnesį vyksiančius prezidento rinkimus.

Beveik neabejojama, kad kovo 15–17 dienomis vyksiančiuose griežtai kontroliuojamuose rinkimuose V. Putinas bus perrinktas dar vienai šešerių metų kadencijai.

Socialiniuose tinkluose ketvirtadienį paskelbtame pranešime A. Navalnas paragino savo šalininkus rinkimų dieną tuo pačiu metu ateiti prie balsadėžių ir suformuoti eiles, taip parodant savo nepritarimą Kremliaus vadovui.

„Tai gali būti galinga demonstracija, parodanti tikrąsias šalies nuotaikas (...) tikri žmonės stovi eilėje, kad galėtų balsuoti prieš V. Putiną“, – rašė jis.

A. Navalnas laikomas kalėjime Arktyje, kur atlieka 19 metų laisvės atėmimo bausmę dėl kaltinimų, kuriuos jis pats, teisių gynimo grupės ir Vakarų šalių vyriausybės vadina politiniu kerštu už pasipriešinimą V. Putinui.

Protestai prieš režimą Rusijoje yra iš esmės neteisėti.

A. Navalnas paragino savo šalininkus pagrindinę balsavimo dieną, kovo 17-ąją, sekmadienį, 12 val. ateiti į rinkimų apylinkes ir taip išreikšti teisėtą protestą, kurio valdžia negalės sustabdyti.

„Tai bus tikras visos šalies masto protestas, kuris vyks ne tik kiekviename mieste, bet ir kiekviename jo rajone“, – sakė jis.

Tai gali būti galinga demonstracija, parodanti tikrąsias šalies nuotaikas (...) tikri žmonės stovi eilėje, kad galėtų balsuoti prieš V. Putiną.

„Tai visiškai teisėta ir saugu (...) visiškai neįmanoma užkirsti tam kelio“, – pridūrė jis.

Jis paragino žmones rinkimuose balsuoti už bet kurį kandidatą, išskyrus V. Putiną.

A. Navalno žmona ir kai kurie jo bendražygiai tremtyje palaiko mažai tikėtiną taikos siekiantį V. Putino varžovą Borisą Nadeždiną.

Kremlius ne kartą yra tvirtinęs, kad Rusijos visuomenė vieningai palaiko V. Putiną.

Kritikai teigia, kad opoziciją nutildė dešimtmečius trukusi cenzūra, griežti prieš disidentus nukreipti įstatymai ir Kremliaus kritikų įkalinimas.

V. Putinas daugiau nei du dešimtmečius yra valdžioje kaip prezidentas arba ministras pirmininkas.

A. Navalnas organizuodavo didžiulius protestus prieš Kremlių, kol 2021 metais, kai grįžo į Maskvą iš Vokietijos, kur gydėsi po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, buvo suimtas. Dėl apnuodijimo jis kaltina Rusijos valdžią. Pastaroji neigia esanti kaip nors su tuo susijusi.

Jis pasijuto blogai 2020 metais Sibire vykdydamas kampaniją prieš Rusijos vietos valdžios rinkimus. Vėlesniame tyrime jo komanda įvardijo Kremliaus žudikų būrį, kuris, jos teigimu, įvykdė išpuolį.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Klausimėlis

navalnai, kieno Krymas?

A vel vargseli

An rago pasodino.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS