„The New York Times“ padavė „OpenAI“ ir „Microsoft“ į teismą dėl autorių teisių pažeidimo | kl.lt

„THE NEW YORK TIMES“ PADAVĖ „OPENAI“ IR „MICROSOFT“ Į TEISMĄ DĖL AUTORIŲ TEISIŲ PAŽEIDIMO

  • 1

Leidinys „The New York Times“ trečiadienį JAV teisme pateikė ieškinį „ChatGPT“ kūrėjai „OpenAI“ ir bendrovei „Microsoft“, teigdamas, kad bendrovių galingi dirbtinio intelekto modeliai be leidimo panaudojo milijonus jo straipsnių mokymuisi.

Savo dirbtinio intelekto pokalbių robotais bendrovės „siekia nemokamai pasinaudoti didžiulėmis „The Times“ investicijomis į jo žurnalistiką, naudodamos jas pakaitiniams produktams kurti be leidimo ar užmokesčio“, sakoma ieškinyje.

Tokį žingsnį žengęs „The New York Times“ pasirinko konfrontacinį požiūrį į staigų DI pokalbių robotų atsiradimą, priešingai nei kitos žiniasklaidos grupės, pavyzdžiui, Vokietijos „Axel Springer“ ar „Associated Press“, kurios sudarė turinio sandorius su „OpenAI“.

„The New York Times“, viena gerbiamiausių naujienų organizacijų Jungtinėse Valstijose, reikalauja atlyginti žalą, taip pat įpareigoti bendroves nutraukti jos turinio naudojimą ir sunaikinti jau surinktus duomenis.

„Microsoft“ yra viena iš pagrindinių „OpenAI“ investuotojų, o praėjusiais metais išleidus „ChatGPT“ greitai įdiegė DI įrankius savo produktuose.

„ChatGPT“ ir „Microsoft“ „Copilot“ DI modeliai daugelį metų buvo mokomi pagal internete prieinamą turinį, darant prielaidą, kad jį galima naudoti be jokio atlygio.

Tačiau ieškinyje teigiama, kad neteisėtas „The New York Times“ žurnalistų darbo panaudojimas dirbtinio intelekto produktams kurti kelia grėsmę bendrovės gebėjimui teikti kokybišką žurnalistiką.

„Šiems įrankiams sukurti buvo naudojama ir toliau naudojama nepriklausoma žurnalistika ir turinys, kuris prieinamas tik todėl, kad mes ir mūsų kolegos jį pateikėme, suredagavome ir patikrinome faktus, o tai kainavo daug lėšų ir pareikalavo didelių žinių“, – sakė leidinio atstovas spaudai.

Dirbtinio intelekto milžinės susiduria su ieškinių banga dėl interneto turinio naudojimo kuriant savo DI sistemas.

Anksčiau šiais metais populiariojo televizijos HBO serialo „Sostų karų“ (Game of Thrones) išgarsintos to paties pavadinimo knygos autorius George'as Raymondas Richardas Martinas (Džordžas Reimondas Ričardas Martinas) ir kiti geriausiai parduodamų grožinės literatūros kūrinių rašytojai pateikė kolektyvinį ieškinį prieš „OpenAI“, kaltindami technologijų bendrovę pažeidus jų autorių teises kuriant savo DI pokalbių robotą „ChatGPT“.

Kompanija „Universal“ ir kiti muzikos leidėjai JAV teisme padavė į teismą dirbtinio intelekto įmonę „Anthropic“ už tai, kad ji naudojo autorių teisių saugomus dainų tekstus savo DI sistemoms mokyti ir atsakymams į naudotojų užklausas generuoti.

Daugėjant ieškinių, „Microsoft“ ir dar viena dirbtinio intelekto žaidėja „Google“ paskelbė, kad suteiks teisinę apsaugą klientams, kuriems iškeltos bylos dėl autorių teisių pažeidimo, susijusio su jos DI modelio sukurtu turiniu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ogi

biurokratkapitalizmas isisiautejo eidams prie savo /vertybines/ pabaigos 1 kitam gatavi gerkle perplest uz jau niekines kupiuras =0

SUSIJUSIOS NAUJIENOS