Nigeryje prie Prancūzijos karinės bazės susirinko tūkstančiai perversmo šalininkų | kl.lt

NIGERYJE PRIE PRANCŪZIJOS KARINĖS BAZĖS SUSIRINKO TŪKSTANČIAI PERVERSMO ŠALININKŲ

  • 5

Tūkstančiai Nigerio perversmo lyderių šalininkų penktadienį susirinko prie Prancūzijos karinės bazės sostinės Niamėjaus pakraštyje, pranešė vietoje esantys naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Protestuotojai šaukė „šalin Prancūziją, šalin ECOWAS“, turėję omenyje Vakarų Afrikos bloką, kuris ketvirtadienį pritarė pasiūlymui Nigeryje dislokuoti vadinamąsias „rezervines pajėgas konstitucinei tvarkai atkurti“.

Daugelis buvo iškėlę Rusijos ir Nigerio vėliavas ir šaukė, kad palaiko naujuoju Nigerio lyderiu pasiskelbusį generolą Abdourahamane Tiani (Abdurahamaną Tčianį).

„Mes priversime prancūzus pasitraukti! ECOWAS nėra nepriklausoma, ja manipuliuoja Prancūzija, jai daroma įtaka iš išorės“, – sakė vienas iš demonstrantų, studentų sąjungos narys Azizas Rabeh Ali (Azizas Rabė Ali).

Liepos 26 dieną išrinktą Nigerio prezidentą Mohamedą Bazoumą (Mohamedą Bazumą) nuvertė jo gvardijos nariai.

Šį žingsnį pasmerkė kitos Vakarų Afrikos šalys, Jungtinės Tautos ir Vakarų šalys, įskaitant Prancūziją – buvusią kolonijinę valdytoją ir artimą M. Bazoumo sąjungininkę.

Liepos 30 dieną prie Prancūzijos ambasados buvo surengtas priešiškai nusiteikusių protestuotojų mitingas, paskatinęs Prancūziją organizuoti savanorišką savo piliečių evakuaciją.

Prancūzija Nigeryje yra dislokavusi apie 1 500 karių, kurie padeda šaliai kovoti su džihadistais, 2015 metais įsiveržusiais iš Malio.

Daugelis jų dislokuoti netoli Niamėjaus esančioje oro pajėgų bazėje, kuri yra valdoma kartu su Nigerio ginkluotosiomis pajėgomis.

Pernai Prancūzija išvedė savo pajėgas iš kaimyninių Malio ir Burkina Faso, kurie taip pat kovoja su džihadistais, nes nesutarė su chuntomis, nušalinusiomis išrinktus lyderius.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

ogi

mqacarono frankams teks skvernus paraitot ir varyt pas rotsildus kurie deja jau nebepades nes ir obam praranda /artisto/ pozicijas isvien su visais /bidukais/ ir.. ve4lniukais pz=0

newmore

Prezidentas buvo išrinktas d e m o k r a t i š k a i !

Prancūzai senai t u r ė j o išsineždintis iš NIGERIO,

juk senai pasibaigė kolonializmo laikai.BŪTINA išreikalauti iš Prancūzijos žalą --padarytą Nigerio gyventojams
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS