Nobelio centro projektui – Švedijos karaliaus kritika | kl.lt

NOBELIO CENTRO PROJEKTUI – ŠVEDIJOS KARALIAUS KRITIKA

  • 0

Jis pernelyg didelis, netinkamoje vietoje, o spalva pernelyg dominuojanti – taip paprastai santūrus Švedijos karalius Carlas XVI Gustafas (Karlas XVI Gustafas) galvoja apie Nobelio centrą, kurį siūloma kitais metais pastatyti Stokholmo centre.

„Jis neturi būti toks gigantiškas, tokio milžiniško dydžio“, – interviu, kurį ketvirtadienį išspausdino dienraštis „Dagens Nyheter“, sakė Carlas XVI Gustafas.

Naujajame centre, kurį suprojektavo britų architektas Davidas Chipperfieldas (Deividas Čiperfildas), vyks visa su Nobelio fondu susijusi veikla, įskaitant metinę Nobelio premijų įteikimo ceremoniją.

1,2 mlrd. kronų (160 mln. eurų) atsieisiančio, variu apkalto centro statybos turi prasidėti 2017 metais.

„Nobelis yra vardas, kurį, žinoma, norime saugoti. Norime išsaugoti ir didinti jo vertę. Ir šis tikslas yra pagirtinas“, – sakė karalius, bet pridūrė: „Apmaudu, kad pastatas tapo toks didelis ir nutūpė truputį ne toje vietoje.“

Jam taip pat nepatiko suprojektuoto pastato spalva, dėl kurios centras pasidaro „galingas“ ir „tikrai dominuojantis“.

Jo žmona karalienė Silvia (Silvija) taip pat įsitraukė ir paklausė: „Kodėl nesurengus referendumo?“

Miesto taryba jau pritarė projektui ir statyboms, bet karališkosios šeimos nuomonės tikriausiai išprovokuos diskusijas.

Stokholmo miesto tarybos narys Rogeris Mogertas, kuris yra vienas pagrindinių projekto rėmėjų, sakė, kad karaliaus nuomonė nesvarbi.

„Ne, jis 100 metų pavėlavo, – sakė jis „Dagens Nyheter“. – Jis turi teisę turėti nuomonę dėl estetikos, bet Švedija nuo 1919 metų yra demokratinė valstybė.“

Projektą iš dalies finansuos Wallenbergų (Valenbergų) šeima, viena turtingiausių Švedijoje, ir Perssonų (Personų) šeima, kuri kontroliuoja parduotuvių tinklą „H&M“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS