Nobelio ekonomikos premiją laimėjo trys amerikiečių ekonomistai | kl.lt

NOBELIO EKONOMIKOS PREMIJĄ LAIMĖJO TRYS AMERIKIEČIŲ EKONOMISTAI

2019 metų vadinamąją Nobelio ekonomikos premiją už „pasaulinio skurdo mažinimo eksperimentinį traktavimą“ pelnė trys amerikiečių ekonomistai.

Švedijos centrinio banko ekonomikos mokslų premija Alfredui Nobeliui atminti paskirta Harvado universiteto profesoriui Michaelui Kremeriui (Maiklui Kremeriui) ir dviem Masačusetso technikos instituto profesoriams: Indijoje gimusiam Abhijitui Banerjee (Abhidžitui Banerdžiui) ir Paryžiuje gimusiai Esther Duflo (Ester Diuflo).

„Šiemetinių laureatų tyrimai reikšmingai pagerino mūsų sugebėjimą kovoti su pasauliniu skurdu. Vos per du dešimtmečius jų naujas, eksperimentu pagrįstas traktavimas transformavo plėtros ekonomiką, kuri dabar yra klestinti mokslo sritis“, – rašoma Švedijos karališkosios mokslų akademijos pranešime.

E. Duflo yra tik antra moteris, gavusi Nobelio ekonomikos premiją – po Elinor Ostrom, kuri buvo pagerbta 2009-aisiais. Be to, 1972 metais gimusi E. Duflo yra jauniausias žmogus, gavęs šią premiją.

„Parodymas, kad moteriai įmanoma pasiekti sėkmę ir būti pripažintai už sėkmę, tikiuosi, įkvėps daug, daug kitų moterų tęsti darbą ir daug kitų vyrų suteikti joms pagarbą, kurios jos nusipelno“, – sakė E. Duflo, kurią pirmadienį pažadino Švedijos karališkosios mokslų akademijos generalinio sekretoriaus profesoriaus Gorano Hanssono (Giorano Hansono) skambutis.

Premiją sudaro 9 mln. kronų (833 tūkst. eurų), auksinis medalis ir diplomas.

Pernai šia premija buvo apdovanoti amerikiečiai Williamas D. Nordhausas (Viljamas D. Nordhauzas) ir Paulas Romeris (Polas Romeris), sukūrę metodus, padedančius spręsti pasaulio ekonomikos ilgalaikio augimo bei pasaulio gyventojų gerovės klausimus, taip pat nagrinėję jų ryšį su pasaulio klimato pokyčiais.

Nobelio ekonomikos premija pirmą kartą buvo įteikta 1969 metais. Iki šių metų ją buvo pelnęs 81 laureatas, daugiausiai amerikiečiai. Per šį laikotarpį tik 25 kartus premija būdavo skiriama vieninteliam laureatui.

Nobelio ekonomikos premija yra paskutinioji, paskirta per šių metų Nobelio premijų teikimo sezoną. Švedų išradėjo ir verslininko Alfredo Nobelio atminimui ją 1968-aisiais įsteigė Švedijos centrinis bankas „Riksbank“, minėdamas savo 300 metų jubiliejų.

Šiųmetinis Nobelio premijų sezonas prasidėjo praėjusį pirmadienį, kai buvo paskirta medicinos premija. Ji atiteko ląstelių reakciją į deguonį tyrinėjantiems mokslininkams britui Peteriui J. Ratcliffe'ui (Piteriui Dž. Ratklifui) ir amerikiečiams Williamui G. Kaelinui (Viljamui Dž. Kilinui) bei Greggui L. Semenzai (Gregui L. Semenzai).

Antradienį buvo paskelbti fizikos premijos laureatai. Jais tapo trys Visatos evoliuciją tyrinėjantys mokslininkai: JAV ir kanadiečių fizikas Phillipas Jamesas Edwinas Peeblesas (Filipas Džeimsas Edvinas Piblsas), šveicarų astrofizikas Michelis Mayoras (Mišelis Majoras) ir šveicarų astronomas Didier Queloz (Didjė Kelo).

Trečiadienį Nobelio chemijos premija buvo paskirta amerikiečiui Johnui Goodenoughui (Džonui Gudinafui), anglui M. Stanley Whittinghamui (M. Stenliui Vitingamui) ir japonui Akirai Yoshino (Akirai Jošinui) „už ličio jonų baterijų sukūrimą“.

Ketvirtadienį buvo įteiktos dvi Nobelio literatūros premijos. 2018-ųjų premija atiteko lenkų rašytojai Olgai Tokarczuk (Olgai Tokarčuk), o šių metų – austrų rašytojui Peteriui Handke (Pėteriui Handkei). Buvo paskelbti dvejų metų laureatai, nes praėjusių metų premijos paskyrimas pirmą kartą per 70 metų buvo atidėtas kilus priekabiavimo skandalui.

Penktadienį šių metų Nobelio taikos premija atiteko Etiopijos premjerui Abiy Ahmedui (Abijui Ahmedui). Jis 100-ąja Nobelio taikos premija pagerbtas už savo pastangas pasiekti taiką su kaimynine Eritrėja.

Oficiali Nobelio premijų įteikimo ceremonija įvyks Stokholme ir Osle gruodžio 10 dieną, kai bus minima premijų steigėjo A. Nobelio mirties 1896 metais sukaktis.

Pagal dinamitą išradusio pramonininko testamentą įkurtos premijos pirmą kartą buvo įteiktos 1901 metais, tačiau apdovanojimas ekonomikos srityje tarp jų nebuvo numatytas.

GALERIJA

  • Nobelio ekonomikos premiją laimėjo trys amerikiečių ekonomistai
  • Nobelio ekonomikos premiją laimėjo trys amerikiečių ekonomistai
  • Nobelio ekonomikos premiją laimėjo trys amerikiečių ekonomistai
  • Nobelio ekonomikos premiją laimėjo trys amerikiečių ekonomistai
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

vardas vėliau

Nobelio premiją laimėjo trys amerikiečių turistai,išsigandę gulinčio bebro ir nuspyrę jį įvandens griovį ir tuo išgelbėję jį nuo automobilio ratų

SUSIJUSIOS NAUJIENOS