Nobelio premijų banketas dėl koronaviruso pandemijos šiemet nevyks | kl.lt

NOBELIO PREMIJŲ BANKETAS DĖL KORONAVIRUSO PANDEMIJOS ŠIEMET NEVYKS

Nobelio fondas, besirūpinantis Nobelio premijų teikimo organizaciniais klausimais, antradienį paskelbė, kad gruodį tradiciškai rengiamas banketas atšaukiamas dėl koronavirusinės infekcijos COVID-19 pandemijos, o premijų laureatų paskelbimo ir apdovanojimų teikimo ceremonijos bus rengiamos „naujais pavidalais“.

„Dėl dabartinės pandemijos Nobelio savaitė nebus, kokia paprastai būdavo. Šie metai – labai ypatingi, kai visiems reikia aukotis ir prisitaikyti prie visiškai naujų aplinkybių, bet mes kitokiais būdais atkreipsime dėmesį į laureatus, jų atradimus ir darbus“, – sakoma Nobelio fondo direktoriaus Larso Heikensteno pranešime.

Prabangus Nobelio banketas paprastai žymi gruodį vykstančios vadinamosios Nobelio savaitės pabaigą, kai tų metų premijų laureatai pakviečiami į Stokholmą sakyti kalbų ir dalyvauti apdovanojimų ceremonijoje.

Per banketą Švedijos sostinės rotušėje laureatai kartu su šalies karališkosios šeimos nariais ir apie 1,3 tūkst. svečių vaišinami įvairiais patiekalais ir turi galimybę mėgautis pramogine programa.

Laureatai, išskyrus pelniusius Nobelio taikos premiją, teikiamą Osle, per šią vakarienę tradiciškai pasako kalbas.

Fondas pridūrė, kad šiais metais apdovanojimų už pasiekimus medicinos, fizikos, chemijos, literatūros, taikos, o galiausiai – ekonomikos srityje laureatai bus paskelbti spalio 5–12 dienomis.

Apdovanojimų ceremonijos Stokholme ir Osle, rengiamos gruodžio 10-ąją – minint premijų įkūrėjo Alfredo Nobelio mirties metines – šiemet taip pat įgis „naujus pavidalus“.

Paskutinį kartą Nobelio banketas buvo atšauktas 1956 metais, kad į jį netektų pakviesti Sovietų Sąjungos ambasadorių, tvyrant pasipiktinimui dėl revoliucijos Vengrijoje numalšinimo, sakė viena Nobelio fondo atstovė.

Pokyliai taip pat nebuvo rengiami vykstant abiem pasauliniams karams ir 1907 bei 1924 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS