Norvegijos vyriausybė siūlo dekriminalizuoti nedidelių kiekių narkotinių medžiagų laikymą | kl.lt

NORVEGIJOS VYRIAUSYBĖ SIŪLO DEKRIMINALIZUOTI NEDIDELIŲ KIEKIŲ NARKOTINIŲ MEDŽIAGŲ LAIKYMĄ

Norvegijos vyriausybė penktadienį pasiūlė įstatymo projektą, numatantį dekriminalizuoti nedidelių kiekių narkotinių medžiagų laikymą ir vartojimą, teigdama, kad vartotojams turėtų būti pasiūlytas gydymas, o ne įkalinimo bausmė.

„Dešimtmečiai represijų išmokė mus, kad bausmės yra neveiksmingos. Net priešingai – bausmės gali viską pabloginti“, – spaudos konferencijoje teigė švietimo ministrė Guri Melby (Guri Melbiu).

„Narkomanams reikia pagalbos, o ne bausmės“, – pridūrė ji.

Remiantis centro dešiniųjų koalicijos vyriausybės pasiūlymu, už nedidelio kiekio narkotikų, įskaitant heroino, kokaino ir kanapių, laikymą ir vartojimą nebebūtų baudžiama pagal baudžiamąjį kodeksą, tačiau vartotojai privalėtų kreiptis pagalbos.

„Narkotikai vis dar draudžiami, tačiau už juos nebus baudžiama“, – pažymėjo sveikatos apsaugos ministras Bentas Hoie (Bentas Hiojė).

Įstatymo projekto šalininkai teigia, kad baudžiamasis narkotikų vartotojų persekiojimas gali būti neproduktyvus, nes atgraso nuo kvaišalų priklausomus asmenis nuo mėginimų ieškoti pagalbos, apsunkina artimųjų problemas ir stigmatizuoja ir taip pažeidžiamą visuomenės grupę.

Pasiūlyme numatomos ribos, kas bus laikoma nedideliu įvairių draudžiamųjų medžiagų kiekiu: du gramai kokaino, heroino ar amfetamino, 10 gramų kanapių ir 500 gramų arabinių dusūnų.

Kadangi vyriausybė kontroliuoja tik parlamento mažumą, įstatymo priėmimui reikės opozicijos paramos, tačiau dalis opozicijos mano, kad ši priemonė gali paskatinti narkotikų vartojimą.

Remiantis Norvegijos visuomenės sveikatos instituto vasario pradžioje paskelbta apklausa, maždaug 5 proc. respondentų Norvegijoje teigia, kad per pastaruosius 12 mėnesių vartojo kanapes, o 1 proc. išbandė psichotropinius narkotikus, tokius kaip kokainas ir amfetaminas.

Nepaisant to, kad Norvegijoje gyvenimo lygis yra vienas aukščiausių Europoje, čia ir kitose Šiaurės šalyse tenka daugiau su narkotikais susijusių mirčių vienam gyventojui nei likusioje Europoje.

Pastaraisiais metais nuo narkotikų perdozavimo Norvegijoje per metus mirė apie 260 žmonių, teigiama praėjusiais metais paskelbtoje Norvegijos sveikatos apsaugos direktorato ataskaitoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Na, bet tikrai

,, narkomanams reikia pagalbos, o ne bausmės,, ir taip pasakė nupušus ministrė. O kas jiems kišo per kurį galą prievarta tuos narkotikus. Tegul stimpa. Bet žiūriu Kauno dienos nebeįdomu skaityti, matyt jau irgi parsidavė.slykstu apie tokius skaityt. Ko nerašot, paklauskit kada Čmilyte priims tautos parašus, apie vaziuotynes valstybes atkūrimo dienos proga. Kažkaip tokiu temų nesigirdi

ALGIS

Narkomanai patys tručinasi ir kitus tempia į bedugnę , o Norvegija siųlo auginti kanapes ir vartojantiems jas gydymą , šūdo jiems , o ne gydymo patys įklimpo , patys lai ir kapstosi .

Anonimas

Vyriausybe kuri PRIVALO kovoti pries NARKOMANIJA pati siulo liaudziai narkotikus. Europoje zydu valdomos vyriausybes tautas vercia narkomanais. Tokius lengva valdyti. Lietuvi, ar tu vergas, ar tu nori kad zydai sedetu ant musu sprando ir nurodinetu kaip turime gyventi?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS