Nuvertintas jaunimas sugebėjo susprogdinti ilgametį skaudulį | kl.lt

NUVERTINTAS JAUNIMAS SUGEBĖJO SUSPROGDINTI ILGAMETĮ SKAUDULĮ

Dėl įvairiausių priežasčių visame pasaulyje kylantys protestai – nebe naujiena. Nepasitenkinimas valdžios sprendimais, griežtais COVID-19 apribojimais, policijos darbu. Nigeriečiai daugelį metų protestavo prieš policijos žiaurumą, tačiau kodėl būtent šio mėnesio protestai sulaukė tokio masto tarptautinio dėmesio ir kodėl būtent dabar pavyko pasiekti realių rezultatų?

Atsitiktiniai lyderiai

Nuo spalio pradžios parama Nigerijos protestuotojams socialiniame tinkle "Twitter" šmėžuoja įvairiausių grotažymių pavidalais, bet daugiausia – su #EndSARS (liet. #PabaikiteSARS). SARS trumpinys žymi Nigerijos Specialųjį kovos su vagystėmis būrį.

SARS pareigūnai daug metų kaltinami plėšimais, užpuolimais ir net nužudymais, tačiau šį mėnesį kilo nauja pasipiktinimo ir protesto prieš juos banga.

Nigerijos technologijų naujienų svetainė "Tech Cabal" šią bangą stebi nuo spalio 3 d. Vos 800 sekėjų turinčio žmogaus "Twitter" paskyroje paskelbta žinutė sulaukė daugiau nei 10 tūkst. pasidalijimų. Savo žinutėje minimas asmuo pranešė, kad SARS nušovė jauną vaikiną ir paliko jį vidury gatvės, o patys pareigūnai išvažiavo prabangiu mirusiojo automobiliu. "Twitter" vartotojas taip pat rašė turintis tai patvirtinančių vaizdo įrašų.

"Chinyelugo" pasivadinęs asmuo BBC teigė, kad paprastai nėra labai aktyvus "Twitter" vartotojas, bet pačiam patyrus, ką reiškia SARS priekabiavimas, ir išgirdus apie pastarąjį įvykį iš draugo, jis nusprendė, kad atėjo laikas veikti aktyviau.

"Jei SARS matys tave kaip jauną žmogų, kuriam sekasi ir kuris turi gražų automobilį, jie tave persekios ir išplėš iš tavęs pinigus", – tikina jis. Vėliau vyras pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame, pasak jo, buvo matyti policijos nušautas jaunuolis.

Jei SARS matys tave kaip jauną žmogų, kuriam sekasi ir kuris turi gražų automobilį, jie tave persekios ir išplėš iš tavęs pinigus.

Greitai atsirado daugiau panašiomis istorijomis ir naujienomis besidalijančių žmonių, kuriuos Nigerijos spauda apibūdino kaip socialinės žiniasklaidos nuomonės formuotojus. Kiek vėliau didelė dalis jų patys save apibūdino kaip atsitiktinius lyderius, kurie ėmėsi viešumo.

Privertė išformuoti

Plačiai paplitus jaunimo protestams, Nigerijos didmiesčių gatvėse prasiveržė ir smurtas bei plėšimai. Įvesta griežta komendanto valanda. Tarptautiniai stebėtojai teigia, kad, mėgindami su tuo susidoroti, pareigūnai naudojo perteklinę jėgą, todėl neišvengta ir mirčių. Užsienio lyderiai ragina nutraukti policijos smurtą.

Nepaisant chaoso šalies jaunimas savo kovoje laikosi solidariai. Aktyvūs protestai prieš nepakenčiamą ilgametį SARS elgesį yra ženklas, kad jauni nigeriečiai įgauna reikšmingą balsą ir yra pasirengę reformoms. O ši visuomenės dalis Nigerijoje iš tiesų yra didelė: remiantis Jungtinių Tautų duomenimis, daugiau nei 60 proc. šios šalies gyventojų yra jaunesni nei 24 metų.

Daugiausia gyventojų turinti Afrikos valstybė mini savo nepriklausomybės 60-metį. Vargu ar kas galėtų paneigti, kad visus šiuos dešimtmečius šalyje vyravo prastas valdymas.

Scanpix nuotr.

Galiausiai visai neseniai jaunimui pavyko priversti prezidentą Muhammadu Buhari išformuoti visuotinį nepasitenkinimą keliantį SARS padalinį, tačiau protestuotojai vis dar nėra visiškai patenkinti. Jie nori daugiau – visapusiškų policijos reformų ir teisingumo nesąžiningiems departamento pareigūnams.

Protestų banga suteikė platformą daliai šalimi nepatenkintų jaunų gyventojų. Gatvėse žygiuojantys nigeriečiai dažniausiai yra iš pažiūros patogiai nusiteikę jaunuoliai, kai kurie dažytais plaukais, auskarais puoštomis nosimis ar tatuiruotais kūnais.

Dėl tokios išvaizdos apsaugos darbuotojai greitai jiems pritaiko nusikaltėlių etiketę, tačiau iš tikrųjų daugiausia tai yra darbštūs jaunuoliai, kuriems dažniausiai tekdavo gintis be valstybės paramos.

Dauguma jų yra 18–24 metų amžiaus, niekada gyvenime nepatyrę, ką reiškia nuolatinis elektros tiekimas, nesimėgaujantys nemokamu švietimu šalyje, o jei ir studijuoja ar studijavo universitete jiems teko susidurti su nuolatiniais dėstytojų streikais, dėl kurių jų studijos buvo pertraukinėjamos ir dėl to dažnai prailginamos.

Nusivylimas policija atspindi bendrą nusivylimą valstybe. "Ką man suteikė ši šalis nuo pat mano gimimo?" – retoriškai klausia 22-ejų metų absolventė Victoria Pang, dalyvavusi viename iš protestų sostinėje Abudžoje.

"Mūsų tėvai sako, kad buvo laikas, kai viskas buvo gerai, bet mes niekada to nepatyrėme", – priduria ji.

Mūsų tėvai sako, kad buvo laikas, kai viskas buvo gerai, bet mes niekada to nepatyrėme.

Kodėl tokie nekenčiami?

Nigerijos policijos pareigūnai turi prastą reputaciją dėl korupcijos, žiaurumo ir dažno žmogaus teisių nepaisymo, tačiau šalies jaunimas jaučia ypatingą priešiškumą SARS, nes šis Specialusis kovos su vagystėmis būrys pagarsėjo ir savo nepagrįstu jaunų žmonių profiliavimu.

Birželio mėnesį "Amnesty International" savo pranešime teigė, kad nuo 2017 m. sausio iki 2020 m. gegužės užfiksavo mažiausiai 82 SARS kankinimų, netinkamo elgesio ir neteisinio vykdymo atvejus. Pasak žmogaus teises ginančios tarptautinės nevyriausybinės organizacijos, nė vienas pareigūnas per tą laiką taip ir nebuvo nubaustas, nors 2017 m. buvo priimtas prieš kankinimus nukreiptas įstatymas ir vėliau buvo įrodyta, kad pareigūnai vis dar naudojo savo senus kankinimo metodus, siekdami išgauti informaciją iš įtariamųjų.

Gerai besiverčiantys, vairuojantys išvaizdų automobilį, turintys nešiojamąjį kompiuterį arba tiesiog išsiskiriantys savo išvaizda, tatuiruotėmis ar dredais dažnai vien dėl šių požymių patraukia SARS pareigūnų dėmesį.

Jaunų nigeriečių profiliavimas giliai įsišaknijęs visuomenėje. Jaunimas, kuris bent kiek geriau verčiasi už kitus ir kurio gyvenimo būdas neatitinka normų šioje konservatyvioje šalyje, dažnai vadinamas "Yahoo-Boys" – taip šalyje praminti interneto sukčiai.

Su tokiu požiūriu dažnai susiduria tie, kurie dirba savo namuose. Tai patvirtina nereti pranešimai apie kaimynus, kurie jauniems žmonėms iškviečia policiją būtent todėl, kad jie su nešiojamaisiais kompiuteriais dirba savo pačių namuose. Tokie žmonės sulaukia kaltinimų sukčiaujant internete.

Ilgą laiką tatuiruotės, dredai ir auskarai ar netradicinių karjeros būdų pasirinkimas kai kuriose šeimose, religinėse organizacijose, bendruomenėse ir net mokyklose Nigerijoje buvo siejami su neatsakingumu.

"Kaip tatuiruotė ant rankos mane paverčia nusikaltėliu?" – vieno iš protestų metu klausė Joy Ulo.

Kaip tatuiruotė ant rankos mane paverčia nusikaltėliu?

Kai kurie iš šių stereotipų nusileido ir iš politinių sluoksnių viršūnių. 77 metų prezidentas M.Buhari, kuris anksčiau Nigerijos jaunimą tarptautinei auditorijai apibūdino kaip tingų, neseniai tiems, kurių pragyvenimo šaltinį užgesino koronavirusas, patarė pradėti ūkininkauti, nes jie esą tam yra visiškai pajėgūs.

Permainų nuotaikos

Protestus įkūręs Nigerijos jaunimas neprimena nusikaltėlių ar tinginių. Jie vengia protestų lyderių vardų, asmenybių identifikavimo, tačiau nevengia palaikyti protestuojančius geriamu vandeniu, maistu – neretai pasirūpina ir suimtųjų užstatui reikalingų sumų viešu rinkimu. Didelę įtaką judėjimo augimui padarė ir socialinių tinklų žvaigždžių suteiktas viešas palaikymas.

Reikšminga dalis protestuojančio jaunimo išdrįso atmesti darbdavių ir tėvų spaudimą neprisijungti prie demonstracijų. Yra manančių, kad toks posūkis 60-ąsias savo nepriklausomybės metines mininčioje Nigerijoje gali lemti naują pradžią.

Ši jaunų žmonių grupė jau seniai kaltinama turinti laiko lengvabūdiškumui – realybės šou televizijai, futbolui ir socialiniams tinklams, – bet neskirianti dėmesio valstybės valdymui. Tokį vertinimą ši karta iš vyresniųjų girdėjo ne kartą, tačiau ta pati karta sugebėjo priversti Nigerijos prezidentą išformuoti SARS.

"Mano žmones, noriu, kad ši žinia pasiektų kiekvieną Nigerijos jaunuolį. Jūsų balsas buvo išgirstas", – viename protestų Londone sakė nigerietis Wizkidas.

"Per kitus rinkimus (2023 m.) parodysime tikrąją galią", – lyg pranašaudamas permainas pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

>mokykloje

Tie kurie juos matė gyvai o ne per tv žino jog afrikiečiai kile iš beždionės, žmogus tikrai ne. Bėda froidizme ir visa ko pesekoje šiai dienai kai juos bando lygiai su žmonėmis statytį. Tai daro kolojininės valstybės kurios kažkada jų per prievarta prisivėžė ir dabar jaučia dėl to kaltę ir tokiu budu bando tai išpirkti. Bet niekaip nesuprantu kodėl Lietuvoje tą patį modelį bando prastūmtį. Juos lygiai taip pat per prievartą norį čia apgyvendinti, jie iš čia patys bėgą.. Ir niekaip nesuprantu kodėl mes norime lipti ant to pačio grėblio ant kurio kažkada užlipo kolojininės valstybės? Kodėl mes imame iš ten visą mėšlą o ne tai kas gerai iš ten? Kvailiai mokosi iš savo pačių klaidų, protyngį iš svetimų, yra dar ir trečia kategorija, kuri niekada nepasimokina... Kodėl mūsų politikai yra trečia kategorija ir visą Tautą vedą į tai iš kur gryžtį jau nebus galimą? Kiek kainuoja šiai dienai parduotį savo Tautą?

Baltas

kodel? Mums tai turetu rupeti? Grazinkit kieta sienu kontrole ir patikras prie ju .Akivaizdus ! 'zmoniu' perteklius zemeje,o ypac afro azijoje.

mokykloje

mokytoja vis sakydavo:Zmogus kiles is bezdziones .Paziurejus i afrika akivaizdi tiesa.As tikiu mokytoja ,ji buvo visiskai teisi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS