Nyderlandų Aukščiausiasis Teismas patenkino dalį Rusijos apeliacinio skundo „Jukos“ byloje | kl.lt

NYDERLANDŲ AUKŠČIAUSIASIS TEISMAS PATENKINO DALĮ RUSIJOS APELIACINIO SKUNDO „JUKOS“ BYLOJE

  • 0

Nyderlandų Aukščiausiasis Teismas penktadienį patenkino dalį Rusijos apeliacinio skundo dėl 50 mlrd. JAV dolerių kompensacijos, priteistos buvusiems bankrutavusios naftos milžinės „Jukos“ akcininkams, ir panaikino žemesnės instancijos teismo sprendimą dėl kompensacijos išieškojimo.

Šis sprendimas reiškia, kad jau daugelį metų trunkanti teisinė kova tarp Rusijos ir buvusių „Jukos“ akcininkų dėl, kaip manoma, didžiausios pasaulyje arbitražo teismo priteistos kompensacijos, dar nesibaigė.

Aukščiausiasis Nyderlandų teismas nusprendė, kad žemesnės instancijos apeliacinis teismas Hagoje dėl procedūrinių priežasčių nepagrįstai atmetė Rusijos teiginį apie tai, jog „akcininkai sukčiavo arbitražo proceso metu“.

„Šiandien Aukščiausiasis Teismas panaikino galutinį apeliacinio teismo sprendimą bei ankstesnį teismo sprendimą“, – sakoma teismo pranešime.

Aukščiausiasis Teismas perdavė bylą Amsterdamo apeliaciniam teismui, kad teisėjai priimtų naują sprendimą šiuo klausimu.

Priimtuoju sprendimu buvo atmesti kiti Rusijos nurodyti apeliacinio skundo pagrindai.

Balandį nepriklausomas Aukščiausiojo Teismo patarėjas rekomendavo teisėjams atmesti Rusijos skundą.

Tarptautinė arbitrų kolegija 2014 metais padarė išvadą, kad Maskva perėmė „Jukos“ kontrolę 2003 metais sąmoningai sužlugdydama bendrovę didžiuliais mokestiniais reikalavimais. Šis žingsnis buvo vertinamas kaip mėginimas nutildyti „Jukos“ generalinį direktorių Michailą Chodorkovskį, pagarsėjusį prezidento Vladimiro Putino kritiką.

M. Chodorkovskis buvo suimtas 2003 metais ir daugiau nei dešimtmetį praleido kalėjime, tuo tarpu pagrindinis „Jukos“ turtas buvo parduotas valstybinei įmonei.

„Jukos“ galiausiai bankrutavo.

Valstybė pradėjo „visišką „Jukos“ ir jos tikrųjų savininkų puolimą, siekdama „Jukos“ bankroto ir turto perėmimo, tuo pačiu pašalindama M. Chodorkovskį iš politinės arenos“, 2014 metais pareiškė arbitrai.

Maskva apskundė arbitražo sprendimą dėl kompensacijos priteisimo ir Nyderlandų teismas Hagoje 2016 metais jį panaikino, sakydamas, kad arbitrų kolegija neturėjo reikiamos jurisdikcijos jam priimti, visgi vėliau apeliacinis teismas atšaukė šį sprendimą.

Rusija dar kartą pateikė skundą ir byla buvo perduota Aukščiausiajam Teismui.

Aukščiausiasis Teismas penktadienį panaikino ankstesnius Hagos teismų sprendimus.

M. Chodorkovskis nėra bylos, kurią iškėlė buvę akcininkai, susijungę į bendrovę GML, dalyvis.

Gairės: Jukos, Jukos byla, Rusija, JAV
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS