Nyderlandų premjeras M. Rutte teigia nenusileisiąs derybose dėl ES atsigavimo fondo | kl.lt

NYDERLANDŲ PREMJERAS M. RUTTE TEIGIA NENUSILEISIĄS DERYBOSE DĖL ES ATSIGAVIMO FONDO

Nyderlandų premjeras Markas Rutte atmeta galimybę nusileisti kitoms šalims sudėtingose derybose dėl ES atsigavimo po koronaviruso fondo.

Penktadienį interviu Italijos savaitraščiui „Sette“ M. Rutte teigė, kad „derybos bus sudėtingos, bet kompromisas yra įmanomas“.

Vis dėlto, paklaustas, ar Nyderlandai yra pasirengę nusileisti kitoms šalims derybose, jis atsakė: „Tai yra jūsų interpretacija. Viskas gerai, bet tai nėra mūsų pozicija.“

Nyderlandai priklauso vadinamųjų „taupiųjų“ šalių grupei, kurios siekia sumažinti ES paramą, kurios daugiausia tikisi gauti smarkiai koronaviruso paveiktos šalys, kaip Italija ir Ispanija.

„Mūsų pozicija yra tokia, kad parama turi būti teikiama paskolų, o ne išmokų forma“, – teigė M. Rutte, pabrėždamas, kad paramą gaunančios šalys turi mainais sustiprinti „savo konkurencingumą ir atsparumą“.

„Italija ir Ispanija turi atsakyti į klausimą: ką mes galime padaryti, kad patys susitvarkytume su kita krize“, – sakė M. Rutte.

Europos Komisija (EK) siūlo įsteigti ES atsigavimo fondą, kuriuo šalims būtų skirta 500 mlrd. eurų išmokų ir 250 mlrd. eurų paskolų.

ES šalių lyderiai nesusitarė dėl šio fondo birželį vykusioje vaizdo konferencijoje. Liepos 17–18 d. Briuselyje gyvai vyks Europos Vadovų Tarybos (EVT) viršūnių susitikimas, kuriame lyderiai vėl bandys pasiekti susitarimą. EVT taip pat svarstys ES daugiametį biudžetą, skirtą 2021–2027 metams.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tt

Jis teisus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS