Nyderlandų teismas patenkino buvusių „Jukos“ akcininkų skundą 50 mlrd. dolerių byloje | kl.lt

NYDERLANDŲ TEISMAS PATENKINO BUVUSIŲ „JUKOS“ AKCININKŲ SKUNDĄ 50 MLRD. DOLERIŲ BYLOJE

Nyderlandų Apeliacinis Teismas panaikino ankstesnį apygardos teismo sprendimą ir patenkino buvusių Rusijos naftos milžinės „Jukos“ akcininkų skundą, įpareigodamas Rusiją išmokėti jiems 50 mlrd. dolerių. Rusija teismo sprendimą skųs.

„Apeliacinis Teismas Hagoje nutarė, kad ankstesnis teismo sprendimas Rusijos Federacijos naudai buvo neteisingas“, – teigiama Apeliacinio teismo paskelbtame pranešime.

Teismo nutartimi „vėl įsigalioja“ Nuolatinio arbitražo teismo Hagoje sprendimas, pagal kurį Rusija buvusiems „Jukos“ akcininkams turi sumokėti 50 mlrd. dolerių.

Rusija savo ruožtu pareiškė skųsianti jai nepalankų teismo sprendimą.

„Toliau ginsime savo teisėtus interesus ir skųsime teismo sprendimą“, – sakoma Rusijos Teisingumo ministerijos pranešime.

Nuolatinis arbitražo teismas 2014 m. nutarė, kad Rusija privertė „Jukos“ bankrutuoti pernelyg dideliai mokesčiais, o tada išpardavė bendrovės turtą valstybinėms įmonėms. Teismas tada nurodė Rusijai kompensuoti akcininkams padarytą žalą – 50 mlrd. dolerių.

Tiesa 2016 m. Nyderlandų apygardos teismas panaikino Arbitražo teismo sprendimą, nes šis esą „neturi kompetencijos nagrinėti“ šią bylą.

Arbitražo teismas savo nutartyje rėmėsi 1994 m. tarptautine Energetikos chartijos sutartimi, pagal kurią, Apeliacinio Teismo teigimu, „Rusija yra įsipareigojusi įgyvendinti sutartį, jei tai nepažeidžia Rusijos įstatymų“.

„Teismo nuomone, Rusijos įstatymai nebuvo pažeisti“, – sakoma Apeliacinio Teismo nutartyje.

Pagrindinis „Jukos“ akcininkas „Group Menatep Limited“ (GML) sveikino tokį teismo sprendimą.

„Tai yra teisinės valstybės pergalė. Nepriklausomi demokratiniai teismai rodo savo sąžiningumą ir vykdo teisingumą. Brutali kleptokratija gavo, ko nusipelnė“, – tvirtino GML generalinis direktorius Timas Osborne'as.

Tiesa, abi ginčo šalys dar gali bylinėtis Nyderlandų Aukščiausiame Teisme.

Kadaise buvusi didžiausia Rusijos naftos bendrovė „Jukos“ buvo likviduota po to, kai 2003 m. buvo areštuotas buvęs „Jukos“ vadovas ir Kremliaus kritikas Michailas Chodorkovskis.

Po M. Chodorkovskio arešto „Jukos“ buvo išparduota neskaidriuose aukcionuose, bendrovės turtas daugiausia atiteko valstybės valdomai „Rosneft“. Tuo metu „Rosneft“ buvo nedidelė įmonė, tačiau po „Jukos“ turto pasisavinimo „Rosneft“ tapo viena didžiausių naftos bendrovių pasaulyje.

Ieškovai iš Rusijos siekia prisiteisti kompensacijas dėl žalos, kurią jie patyrė neteisėtai likvidavus „Jukos“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Lietuva turi prašyti teismo būti pripažinta trečioji šalis

Tai gal ir Lietuvai nubyrės kasnelis,- ar tik lenkų "Orlen" pirkusiem "Mažeikių naftos" akcijas iš "Jukos" beveik už dyką... Tai juk verslo sąlygų pabloginimas...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS