Nyderlanduose už akių nuteistas pakistanietis už raginimą nužudyti parlamentarą | kl.lt

NYDERLANDUOSE UŽ AKIŲ NUTEISTAS PAKISTANIETIS UŽ RAGINIMĄ NUŽUDYTI PARLAMENTARĄ

  • 1

Nyderlandų teismas pirmadienį už akių nuteisė buvusį Pakistano tarptautinį kriketo žaidėją Khalidą Latifą (Chalidą Latifą) 12 metų kalėjimo už raginimą nužudyti antiislamiškos Laisvės partijos (PVV) vadovą Geertą Wildersą (Gertą Vildersą).

37-erių K. Latifas internete išplatino vaizdo įrašą, kuriame siūlė 21 tūkst. eurų už G. Wilderso nužudymą, nes šis siekė surengti pranašo Mohammedo (Mohamedo) karikatūrų konkursą.

„Nesunku buvo manyti, kad kas nors visame pasaulyje būtų atsižvelgęs į raginimą nužudyti G. Wildersą“, – teismui sakė pirmininkaujantis teisėjas G. Verbeekas (G. Verbekas).

„Kaltinamasis tai žinojo, o jo raginimas pakurstė ugnį, kad Wildersas būtų nužudytas“, – nurodė jis.

Mažai tikėtina, kad K. Latifas, nuteistas už akių, atliks bausmę. Nyderlandų valdžios institucijoms nepavyko apklausti K. Latifo net ir paprašius Pakistano teisinės pagalbos.

Šis karikatūrų konkursas buvo atšauktas po to, kai Pakistane prasidėjo protestai ir G. Wildersui buvo pradėta grasinti mirtimi. Nuo 2004 metų jį visą parą saugo valstybės paskirta apsauga.

Nyderlanduose planas surengti konkursą sulaukė itin daug kritikos: politikai, vietos žiniasklaida ir paprasti piliečiai pasmerkė šią idėją, kad ši be reikalo priešina musulmonus.

Raginimas nužudyti G. Wildersą sulaukė atgarsio visame pasaulyje. 2019 metais pakistanietis buvo nuteistas 10 metų kalėjimo už tai, kad po atšaukto konkurso organizavo jo nužudymo sąmokslą.

G. Verbeekas nurodė, kad K. Latifo išplatintas vaizdo įrašas buvo ne tik išpuolis prieš įstatymų leidėją, bet ir prieš žodžio laisvės sampratą Nyderlanduose.

2017-aisiais K. Latifui buvo uždrausta penkerius metus žaisti kriketo varžybose už manipuliavimą rezultatais.

Anot teisėjo, K. Latifas pasinaudojo savo, tarptautinio kriketo žaidėjo, kad pakurstytų dar didesnes aistras, kai Nyderlandai jau buvo tapę kelių grėsmių taikiniu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Neturi būti

tyčiojamasi iš religijų ir tikinčiųjų jausmų. Šalin Stambulo,konvenciją ir partnerystės- civilinės(homofilinės)sąjungos įstatymą.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS