O. Scholzas: turime būti labai, labai atsargūs | kl.lt

O. SCHOLZAS: TURIME BŪTI LABAI, LABAI ATSARGŪS

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) sako, kad būtų pasekmių, jei Kinija siųstų ginklų Rusijos karui Ukrainoje, tačiau pridūrė gan optimistiškai vertinantis galimybę, kad Pekinas nuo to susilaikys.

O. Scholzo komentarai nuskambėjo interviu televizijai CNN, parodytame sekmadienį – dvi dienos po jo susitikimo su Jungtinių Valstijų prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu) Vašingtone.

Neseniai JAV pareigūnai įspėjo, kad Kinija gali pradėti tiekti Maskvai ginklus ir šaudmenis. Prieš kelionę O. Scholzas ragino Pekiną susilaikyti nuo ginklų siuntimo ir vietoje to pasinaudojant savo įtaka spausti Rusiją išvesti savo karius iš Ukrainos.

CNN paklaustas, ar galėtų įsivaizduoti, kad Kinijai būtų taikomos sankcijos, jei ji padėtų Rusijai, O. Scholzas atsakė: „Manau, kad tai turėtų pasekmių, tačiau dabar toks etapas, kai aiškiai parodome, kad taip neturėtų nutikti, ir aš esu gana optimistiškai nusiteikęs, kad mūsų prašymas šiuo atveju bus sėkmingas, tačiau turėsime stebėti ir turime būti labai, labai atsargūs.“

Visi sutinkame, kad neturi būti jokių ginklų tiekimo, o Kinijos vyriausybė pareiškė, kad jų netieks.

Jis nedetalizavo pasekmių pobūdžio. Vokietijos ekonomika yra didžiausia Europoje, o Kinija pastaraisiais metais buvo didžiausia Vokietijos prekybos partnerė.

Sugrįžusio O. Scholzo sekmadienį po ministrų kabineto susitikimo su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) buvo paklausta, ar jis iš JAV gavo konkrečių įrodymų, kad Kinija svarsto galimybę tiekti ginklus, ir ar jis pritartų sankcijoms Pekinui, jei šis padėtų apginkluoti Rusiją.

„Visi sutinkame, kad neturi būti jokių ginklų tiekimo, o Kinijos vyriausybė pareiškė, kad jų netieks, – atsakė kancleris. – Mes to reikalaujame ir tai stebime.“

U. von der Leyen sakė, kad „kol kas neturime jokių to įrodymų, tačiau privalome stebėti kiekvieną dieną“.

Pasak jos, tai, ar Europos Sąjunga taikys sankcijas Kinijai dėl karinės pagalbos Rusijai, „yra hipotetinis klausimas, ir į jį būtų galima atsakyti tik jei jis taptų realybe ir faktu“.

Gairės: karas Ukrainoje, Kinija, ginklai, Olafas Scholzas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS