O. Scholzo partija patvirtino susitarimą dėl Vokietijos naujosios koalicinės vyriausybės | kl.lt

O. SCHOLZO PARTIJA PATVIRTINO SUSITARIMĄ DĖL VOKIETIJOS NAUJOSIOS KOALICINĖS VYRIAUSYBĖS

Būsimojo Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo (Olafo Šolco) centro kairės Socialdemokratų partija (SPD) šeštadienį užtikrintai pritarė naujos vyriausybės formavimui su žaliaisiais ir verslui palankia Laisvąja demokratų partija (FDP).

Socialdemokratų sprendimas yra pirmasis iš trijų, reikalingų tam, kad O. Scholzas kitą savaitę užimtų kanclerio postą.

O. Scholzo SPD nedidele persvara laimėjo rugsėjo 26-osios rinkimus ir pradėjo derybas su žaliaisiais ir FDP dėl valdančiosios koalicijos – tokios, kokios federaliniu lygiu dar nėra buvę. Lapkričio 24 dieną buvo pasiektas susitarimas.

Trijų partijų aljansas siekia modernizuoti didžiausią Europos ekonomiką ir intensyvinti kovą su klimato kaita.

Partijos suvažiavime, vykusiame daugiausia internetu, O. Scholzas sakė, kad vyriausybė nori „daugiau pažangos“ Vokietijai ir po kelerių metų sieks perrinkimo.

Suvažiavime „šviesoforo“ koalicijos, taip pavadintos pagal ją sudariusių partijų spalvas, susitarimas buvo patvirtintas 598 balsais; „prieš“ balsavo septyni delegatai, susilaikė trys.

Planuojama, kad parlamentas O. Scholzą kancleriu išrinks trečiadienį, bet prieš tai visos trys partijos turi patvirtinti koalicijos sutartį. FDP balsavimas numatomas sekmadienį, o žaliųjų – pirmadienį.

Tarp svarbių koalicijos pažadų yra minimalaus darbo užmokesčio padidinimas nuo 9,6 euro iki 12 eurų už valandą ir 400 tūkst. naujų butų per metus, kad būtų pažabotas nuomos brangimas.

Vyriausybė formuojama tokiu metu, kai Vokietija įveda naujus suvaržymus COVID-19 bangai suvaldyti.

Šalies ligų kontrolės centras šeštadienį pranešė, kad per praėjusią parą buvo užregistruota 64 510 naujų užsikrėtimo atvejų ir 378 mirties nuo COVID-19 atvejai, bendrą pandemijos aukų Vokietijoje skaičių padidinę iki 102 946.

Darbą baigianti kanclerė Angela Merkel turbūt paskutinėje savo kalboje šalies gyventojams apgailestavo dėl COVID-19 aukų skaičiaus ir paragino visus pasiskiepyti.

„Tai itin skaudu, nes to galima išvengti. Turėdami veiksmingas ir saugias vakcinas raktą laikome rankose“, – savaitiniame vaizdo kreipimesi sakė A. Merkel.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

zodziu social liberastai susitare

su pazaliavusiais LGBTistais --TAU JAU NE TIK VOKIETIJOS KRACHAS ,BET IR VISISKAS ES ZLUGIMAS.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS