Olandai balsuoja įtemptuose rinkimuose | kl.lt

OLANDAI BALSUOJA ĮTEMPTUOSE RINKIMUOSE

  • 0

Olandai trečiadienį balsuoja įtemptuose rinkimuose, pakeisiančiuose šalies politinį kraštovaizdį po rekordiškai ilgo – 13 metų trukusio – ministro pirmininko Marko Rutte (Marko Riutės) valdymo.

Rinkimų baigties nuspėti neįmanoma. Prieš rinkimus atliktų visuomenės apklausų rezultatai negalėjo parodyti, kuris iš keturių pagrindinių kandidatų gali tikėtis pergalės.

Ant kortos pastatyta daug: Nyderlandai, penkta pagal dydį Europos Sąjungos ekonomika, vaidina svarbų vaidmenį bloke ir pasaulyje, tvirtai remia Ukrainą ir griežtą fiskalinę drausmę euro zonoje.

Rinkimų apylinkės buvo atidarytos 7.30 val. (8.30 val. Lietuvos) laiku ir dirbs iki 21 valandos (22 val. Lietuvos laiku). Tuomet turi pasirodyti balsavusiųjų apklausų rezultatai.

Valdančiosios koalicijos formavimas Nyderlanduose paprastai trunka ne vieną mėnesį.

Šalis galėtų pirmą kartą į premjero postą išrinkti moterį. Dilan Yesilgoz (Dilan Ješilgez), centro dešinės Liaudies partijos už laisvę ir demokratiją (VVD) lyderė ir M. Rutte politinė įpėdinė, tikisi pergale šiuose rinkimuose vainikuoti savo svaiginamą karjerą.

Turkijoje gimusi charizmatiška 46 metų politikė laikosi griežtos pozicijos dėl imigracijos ir žada mažinti pabėgėlių skaičių. Daugeliui tai atrodo paradoksas, nes ji atvyko į šalį vaikystėje, po prieglobsčio paprašiusio tėvo.

Darbšti, mokanti bendrauti su žiniasklaida ir pasinaudoti „Instagram“ D. Yesilgoz nesureikšmina fakto, kad būtų pirmoji moteris šalies ministro pirmininko poste, bet neseniai naujienų agentūrai AFP sakė: „Jau būtų laikas.“

D. Yesilgoz nustebino pareiškusi, kad į VVD vadovaujamą koaliciją priimtų antiislamiškos Laisvės partijos (PVV) vadovą Geertą Wildersą (Gertą Vildersą). Tai būtų radikalus M. Rutte politikos pakeitimas.

G. Wildersas pastaruoju metu stengėsi švelninti retoriką, net sakė, kad yra didesnių problemų už prieglobsčio prašytojų skaičiaus mažinimą ir kad jis galėtų „į šaldiklį padėti“ dalį savo antiislamiškų nuostatų.

Paskutinėmis rinkimų kampanijos dienomis PVV, regis, sulaukė tam tikro postūmio ir padidino savo populiarumą, tad G. Wildersas tikriausiai vaidins tam tikrą vaidmenį po rinkimų nusistovint naujai jėgų pusiausvyrai.

G. Wilderso pergalė būtų politinis žemės drebėjimas, jaučiamas ne vien Nyderlanduose, tačiau neaišku, kas sutiktų dirbti PVV vadovaujamoje koalicijoje, todėl jam galėtų būti sunku suformuoti vyriausybę.

„Šventasis Pieteris“

Pieteris Omtzigtas (Piteris Omtzigtas), savarankiškų pažiūrų parlamentaras ir paslapčių viešintojas, įkūrė visiškai naują partiją – „Naująjį socialinį sandorį“ (NSC).

„Šventuoju Pieteriu“ pramintas politikas, kurį daug kas laiko politiniu mesiju, vienu metu atrodė aiškus favoritas, tačiau paskutinėmis rinkimų kampanijos dienomis jo populiarumas, regis, smuko. Koją jam pakišo neaiškumas dėl to, ar jis iš tiesų nori ministro pirmininko posto.

AFP jis sakė, kad ne taip svarbu, kas bus premjeras, o kasdien klausinėjamas galiausiai pareiškė, kad jo ministrų kabinetą sudarytų ekspertai, o ne politikai.

D. Yesilgoz, P. Omtzigtas ir G. Wildersas priklauso politinio spektro dešinei, o buvęs eurokomisaras Fransas Timmermansas (Fransas Timermansas) viliasi suburti kairiojo sparno koaliciją.

ES Žaliojo kurso architektas, kuriam – 62-eji, turi patirties, nuveiktų darbų kovos su klimato kaita srityje ir yra laikomas saugiu pasirinkimu.

Pastarosiomis dienomis jo populiarumas taip pat išaugo. Analitikų nuomone, kairiojo sparno rinkėjai vienijasi su jo Darbo partijos (PvdA) ir Žaliųjų kairiųjų partijos („GroenLinks“) bloku, kad užkirstų kelią dešiniojo sparno koalicijai.

Pagrindinės rinkimų kampanijos temos buvo imigracija, pragyvenimo išlaidos ir sunki būstų krizė, ypač veikianti jaunus šalies rinkėjus.

Po M. Rutte valdymo, kurį temdė tiek skandalų, kad premjeras dėl savo sugebėjimo išgyventi bet ką buvo pramintas „tefloniniu Marku“, olandai taip pat siekia vadovavimo stiliaus permainų, sako ekspertai.

Nyderlandų politinė sistema yra fragmentiška, todėl jokia partija tikriausiai negaus daugiau kaip 20 proc. balsų. Tai reiškia, kad iškart, kai tik bus paskelbti rezultatai, prasidės derybos dėl koalicijos.

Praėjusį kartą vyriausybei suformuoti prireikė 271 dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS