Kodėl Europa trypčioja dėl sankcijų Baltarusijai? | kl.lt

KODĖL EUROPA TRYPČIOJA DĖL SANKCIJŲ BALTARUSIJAI?

  • 11

Kodėl Europa trypčioja dėl sankcijų Baltarusijai ir ką gali padaryti Lietuvos, Lenkijos ir Latvijos balsai, Info dienoje aiškino buvęs užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas.

„Niekas nedraudžia Lietuvai ir jos partneriams kurti koalicijos, reikalauti tų sankcijų sugriežtinimo ir neatleisti nuo pavadėlio Baltarusijos ir Rusijos. Jie elgiasi blogai ir pasekmės turi būti“, – sakė P. Vaitiekūnas.

„Ne tik „Belavia“, bet ir kitos kompanijos turėtų būti nubaustos už tai, kad organizavo ir įvykdė agresiją gyvais žmonėmis ant mūsų šalių. Visumoje tai yra agresija į Europą. Reikia nepamiršti, kad Europa visų pirma yra ne teritorija, yra ne priešų apgulta tvirtovė. Europos fundamentas yra humanitarinės vertybės, visų pirma yra žmogaus teisės, žmogaus laisvės, demokratijos, įstatymo viršenybė. Reiškia, kad visa ko pagrindas yra žmogus. Yra tokia aksioma, kad Europos pasienyje nuo šalčio neturi mirti žmonės. Jei Europos pasienyje nuo šalčio mirs žmonės, tai bus toks smūgis Europos vienybei, kad sudrebės patys pamatai“, – kalbėjo jis.

Jei Europos pasienyje nuo šalčio mirs žmonės, tai bus toks smūgis Europos vienybei, kad sudrebės patys pamatai.

„Šiuo metu atrodo, kad Rusija ir Baltarusija pasiekė tam tikrų nuolaidų iš Europos. Bet dėl ko padarytos nuolaidos? Dėl žmonių gyvybės. Manau, kad truputį ilgesnėje perspektyvoje mes laimėsime, mes išlošime. Paimkite paprastą žmogų – parastą, eilinį rusą iš gatvės, kuris visus valdžios žodžius ir veiksmus pasimatuoja ant savęs. Jis mato, kad Europa yra kitokia. Rusija ir Baltarusija aiškina saviems žmonėms, kad mes nepriimame, kad miršta moterys su vaikais. Tai – propaganda, informacinio karo paveiksliukas, kurį reikia sugriauti ir įleisti Vakarų žurnalistus į Baltarusijos pasienį iš Baltarusijos pusės, kad jie parodytų, kokia sudėtis yra tų migrantų. Tai – suformuota agresijos priemonė. Grįžkime prie eilinio ruso – jis mato, kad Rusija ir Baltarusija suorganizavo gyvų žmonių ataką, jie aukoja gyvus žmones, kad pasiektų savų politinių tikslų. O Europa yra kitokia. Mes laimėsime rusų simpatijas ir rusų širdis, ir jie supras, kad pas juos yra blogai ir neteisingai“, – teigė buvęs užsienio reikalų ministras.

P. Vaitiekūnas paaiškino, kodėl Angela Merkel su Aliaksandru Lukašenka kalbėjo telefonu: „Dėl to, kad Europos pasienyje nežūtų žmonės nuo šalčio. Manau, ji visiškai teisi. Negalime leisti sudrebinti Europos vertybinių pamatų žmonių mirtimis. Mes juos turime iš ten arba išsiųsti, arba paimti, arba paprašyti mūsų draugų kur nors Ukrainoje ar Moldovoje, kad jie paimtų juos į savo stovyklas. Bet žmonės Europos Sąjungos pasienyje neturi mirti nuo šalčio“.

„Vokietija yra svarbi Europos Sąjungos valstybė narė, bet ne vienintelė. Yra kitos. Mes privalome ieškoti bendraminčių ir kurti koaliciją, kuri įtvirtintų, kad sankcijos turi likti, kai kurios turi būti sustiprintos. Ir avialinijos, kurios vykdė šitą agresiją, turi nukentėti. Aš manau, kad priklausys nuo mūsų įtikinamumo. Iš vienos pusės mes turime suprasti humanistinė Europos pagrindą, bet iš kitos pusės mes negalime siautėti diktatoriams mūsų pasienyje“, – šnekėjo jis.

P. Vaitiekūnas tikino, kad įvesti sankcijas Baltarusijai yra labai svarbu: „Baltarusijos ir Kremliaus elgesys yra absoliučiai nepriimtinas, pažeidžia tarptautinės teisės normas ir todėl turi būti įvestos naujos sankcijos“.

„Manau, kad jeigu mums pavyks išvengti mirčių nuo šalčio pasienyje ir išlaikyti sankcijų lygį, tai bus laimėjimas“, – pridūrė buvęs užsienio reikalų ministras.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Ha

Nepasprinkit putlerio ir lukošenkos subinlaižiai

Anonimas

P.i.d.e.r.a.s.i.n.e europa bijo gauti i snuki nuo baltarusijos ukininko. batka atsakydamas UZSUKS naftos, duju kranelius ir nukirps elektros laidus. Pazaliuos europiniai p.e.d.i.k.a.i.

Tam Viktorui

skraidžioji savo pokario laiku lygio dausose tai ir skraidžiok sau vienas čia savo kliedesiu nekišes
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS